Κόσμος

H τελευταία απέλπιδα προσπάθεια των ΗΠΑ για "Ανοιξη" : Εγκαταλείπουν την τουρκική λίρα οι Τουρκοκύπριοι - Αγριο ξύλο από S&P και Fitch

Ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν εντατική προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών τουρκικής "άνοιξης" καθώς τα σχέδια δολοφονίας Ρ.Τ.Ερντογάν απέτυχαν οικτρά. Αυτή θα είναι και η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ πριν το οριστικό "Αντίο" του Ερντογάν στην Δύση.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν τη δήλωση του "Τουρκοκύπριου πρωθυπουργού" ως είδηση της τελευταίας στιγμής με τίτλο:

«Εγκαταλείπει το τουρκικό νόμισμα η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;».

Σημειώνεται πως η τουρκική λίρα να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό φτάνοντας στο 1:4,64 δολάρια σήμερα μετά από σχόλιο του οίκου Fitch.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε πως τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου Τουφάν Ερχουρμάν έβαλε φωτιά στην τουρκική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας σήμερα ότι υπάρχει η σκέψη να εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου το τουρκικό εθνικό νόμισμα.

Η τουρκική λίρα που κατρακυλά διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει αναταράξεις και στην οικονομία του ψευδοκράτους του βόρειου κομματιού της Κύπρου.

Ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» τόνισε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολλές προτάσεις σχετικά με τη λίρα:

«Εξετάζουμε διάφορες προτάσεις. Ακόμη και να περάσουμε σε άλλο νόμισμα».

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τουφάν Ερχουρμάν «έδωσε το σινιάλο ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ενδέχεται να εγκαταλείψει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας».

Τουφάν Ερχουρμάν:

«Ενδέχεται να εγκαταλείψουμε το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας»Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους δήλωσε ότι:

«Ο προϋπολογισμός έχει ανατραπεί εξαιτίας της συνεχούς υποτίμησης της λίρας και βιώνουμε προβλήματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας». Ανέφερε επίσης ότι το σενάριο να περάσει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σε άλλο νόμισμα το συζήτησε με την Τουρκία.

«Δεν είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί σήμερα και θα υλοποιηθεί αύριο, ούτε αυτόν τον ενάμιση μήνα του προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι, αλλά ξεκινήσαμε τις εργασίες για τη λύση του προβλήματος».

Τα σημάδια της πτώσης

Σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί γύρω στο 20% από την αρχή του χρόνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας συνεχώς παρεμβαίνει αλλά δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά.

Σήμερα το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι τα ομόλογα της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή σε χειρότερη θέση από αυτά της Σενεγάλης.

Μάλιστα ο τίτλος σχετικού άρθρου ενός οικονομικού αναλυτή είναι:

«Ξεκίνησε η χρεοκοπία της Τουρκίας».

Καμπανάκι από S&P: Τα οικονομικά της Τουρκίας θα επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody's και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις «σταθερές προοπτικές» που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε "πιθανόν".

Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά. "Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο", είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια "σημαντικά 'μαξιλάρια' και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος", καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.

Fitch: Τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου αυξάνουν τους κινδύνους για την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής

Τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την πιθανότητα η διακριτική νομισματική πολιτική και οι “προβλέψιμες πολιτικές” να τεθούν υπό πίεση μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε μια εποχή που οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης παγκοσμίως θα δοκιμάσουν την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας η οποία δημιουργείται από την μεγάλη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, τονίζει ο διεθνής οίκος σε ειδική ανάλυση του με τίτλο «Η τουρκική ρητορική αυξάνει τους κινδύνους για το πλαίσιο πολιτικής».

Ο Fitch προειδοποιεί ότι εάν πληγεί περισσότερο η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής, αυτό “θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, ιδιαίτερα εάν προστεθούν σοβαρές εξωτερικές χρηματοδοτικές πιέσεις και επιδεινωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον ή υπονομευθεί η ευρύτερη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας“.

Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg, όπου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τις απόψεις του για τα επιτόκια, υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα το οποίο εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία από το περσινό δημοψήφισμα.

Η νομισματική πολιτική στην Τουρκία υπόκειται για χρόνια σε πολιτικούς περιορισμούς, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά η ρητή απειλή για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας αυξάνει τους κινδύνους για το περιβάλλον χάραξης νομισματικής πολιτικής και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής όχι μόνο από την πολιτική παρέμβαση αλλά από την μεγαλύτερη πίεση στη Κεντρική Τράπεζα για να αποδείξει την ανεξαρτησία της.

Προσθέτει ότι τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου αυξάνουν επίσης την πιθανότητα της γενικής οικονομικής πολιτικής, και όχι μόνο της νομισματικής πολιτικής, να γίνει λιγότερο προβλέψιμη μετά τις εκλογές.

Σημειώνει ότι η τουρκική λίρα συνέχισε την πτώση της την Δευτέρα, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (16,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 1ο τρίμηνο του 2018 έναντι 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1ο τρίμηνο του 2017), ο πληθωρισμός που παραμένει σε διψήφια νούμερα και οι πολιτικές και γεωπολιτικές πιέσεις.

Προσθέτει ότι η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τον Απρίλιο το επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά η τουρκική λίρα συνέχισε να υποχωρεί καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και ότι θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου.

Σημειώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μεταβάλλουν την άποψή του ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στη αδυναμία που επιδεικνύει το τουρκικό νόμισμα.

Ο Fitch σημειώνει ότι η αύξηση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα υποδηλώνει την αναγνώριση της αύξησης των κινδύνων από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης παγκοσμίως και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (η Κεντρική Τράπεζα σημείωσε τον Απρίλιο τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών εισαγωγής) και εκείνους που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία.

Αναφέρει τέλος ότι αυτό θα ενισχύσει τη διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών και την θεσμική ανεξαρτησία στην Τουρκία που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και για τον λόγο αυτό ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «BB +»/Σταθερό στις αρχές του 2017.

Με "Ειδικό Δικαστήριο" απειλεί ο Ιντζέ τον Ερντογάν

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεμπουπλικανικού Κόμματοςαπείλησε τον "Σουλτάνο" με Ειδικό Δικαστήριο για τις δαπάνες χλιδής τις οποίες κάνει, μεταξύ αυτών το "σαράι" των δυο δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Και να ταν μόνο αυτό.  Ο ηγέτης του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του όλους εκείνουν που μισούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν υποσχόμενος αίμα στον τουρκικό λαό.

"Υπόσχομαι ότι δεν θα μείνω σε αυτό το Παλάτι. Το διαμέρισμα στο οποίο διαμένω εδώ και δεκατέσσερα χρόνια κατάφερα να το αγοράσω πριν από ενάμιση χρόνο και σκοπεύω να μείνω εκεί", είπε ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο πρόεδρος του CHP ανέβασε τους τόνους προειδοποιώντας: "747 τρισεκατομμύρια, 300 οχήματα, παλάτι δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Που τα βρήκες τα λεφτά; Θα ανακαλύψω εγώ που τα βρήκες αυτά τα λεφτά", κατέληξε ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT για την υπερ-προβολή που παρέχει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ένεκα της προεκλογικής καμπάνιας δεν απέφυγε την παροχολογία.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 2200 τουρκικών λιρών, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο στις 3 λίρες και μαθητικό επίδομα 1000 τουρκικών λιρών. Επιπλέον έταξε αυξησεις 3600 τουρκικών λιρών σε αστυνομικούς και δασκάλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ