Κόσμος

Ρωσικές "πλάτες" στη Συνθήκη της Λωζάνης λίγο πριν αποδέσμευση εγγράφων από τον Ρ.Τ.Ερντογάν - Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης στα ελληνικά!

Βαρυσήμαντη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνορωσικές σχέσεις, στα ελληνοτουρκικά, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στον πόλεμο στη Συρία αλλά και στην επόμενη φάση της χώρας μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Το πιο σημαντικό τμήμα της συνέντευξης κρύβεται στην φράση "Σεβασμός στην Συνθήκη της Λωζάνης" και στην γνωστή πλέον ρήση "Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο, Ελλάδα-Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ".

Γιατί όμως ο πρέσβης της Ρωσίας ένοιωσε την ανάγκη να παραχωρήσει μια τόσο μεγάλη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στα ελληνικά και στην ΕΡΤ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία για την "Συνθήκη της Λωζάνης", με σκοπό να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Το τουρκικό δημοσίευμα έκανε λόγο για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία».

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως ξαναθυμήθηκε το αγαπημένο του θέμα «τριβής» με την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923). Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν στη συγκεκριμένη συνθήκη, «για να μάθει ο τουρκικός λαός την αλήθεια».

Αυτές τις πληροφορίες επικαλείται, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», επικαλούμενη πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ και υποστηρίζει πως η Άγκυρα συγκεντρώνει, μέσω της Γαλλίας, όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στης Συνθήκη της Λωζάννης.

Μάλιστα, τόσο η «Yeni Safak», όσο και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, αναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους τη συγκεκριμένη είδηση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «ήττα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1923», αλλά κι ότι «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάννης δεν συνιστά πλέον νίκη για την Τουρκία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο της τουρκικής «Yeni Akit».

Και ερχόμαστε τώρα στον Ρώσο πρέσβη και την συνέντευξη του

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της οικονομία, του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικά τώρα που, όπως είπε, «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξη στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν διά τη διπλωματικής οδού και προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά:

«Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λωζάνης».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού», καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας:

«Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».

 

Ο Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Πούτιν το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν δια τη διπλωματικής οδού και προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Σεβασμό στην συνθήκη της Λωζάνης»

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λωζάνης».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού», καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ». Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».

«Προϋπόθεση για την λύση στο Μακεδονικό είναι η συνταγματική αναθεώρηση»

Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι ο ίδιος και η χώρα του παρακολουθούν το ζήτημα προσεχτικά και θεωρούν ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως δήλωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ». Ο Αντρέι Μάσλοβ δεσμεύτηκε ότι «εάν οι δύο πλευρές βρουν κάποια λύση, όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί -εάν ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας- τότε θα αναγνωρίσουμε όλοι, και εμείς αυτό το όνομα» βάζοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πόλεμος στην Συρία είναι μεγάλη τραγωδία

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Ρώσος πρέσβης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, τον χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία εκτίμησε όμως ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας με τη ρωσική βοήθεια κατάφεραν να καταπολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και να πλήξουν την τρομοκρατία στην περιοχή», ενώ υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί στις 14 Απριλίου έγιναν εμπόδιο στην πολιτική πορεία της διευθέτησης».

«Σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία»

Τέλος, μιλώντας για τη χώρα μας και ερωτηθείς «ποια είναι η επόμενη φάση για την έξοδο από τα μνημόνια», ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε: «Η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλά. Διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εφόσον πέρυσι καταφέραμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά στοιχεία της διμερούς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα του εμπορίου δηλώνοντας ότι το εμπόριο επανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 27%, συγκρίνοντας με το προηγούμενο έτος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ήλθαν στη χώρα μας 900.000 Ρώσοι ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

https://www.youtube.com/watch?v=T3FubUc25IY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...