Κόσμος

ΙΕΑ: Αναμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες μέρες έχουν δεχτεί μεγάλη ώθηση εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι αυξανόμενες εντάσεις θα συνεχίζουν να στηρίζουν το πρόσφατο «ράλι», σύμφωνα με την τελευταία μηναία έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.

«Η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει επιστρέψει στο προσκήνιο», ανακοίνωσε ο ΙΕΑ .

«Περιμένουμε ακόμα να δούμε αν οι πρόσφατα “εκτοξευμένες” τιμές θα ακολουθήσουν μια συνέχεια και αν ναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για την αγορά », συνέχισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό 40 μηνών από τον Δεκέμβριο το 2014, την Τετάρτη ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αστάθειας στη Μ. Ανατολή και των αυξανόμενων ανησυχιών για μια επικείμενη στρατιωτική δράση από τις δυτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν 2 μέρες το πετρέλαιο αύξησε τα κέρδη του μετά την επίθεση με πυραύλους που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, ενώ νωρίτερα η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και οι απειλές Τραμπ για επίθεση με πυραύλους κατά στόχων των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, είχαν οδηγήσει σε νέα υψηλά για το 2018.

Πιο αναλυτικά, το αργό τύπου Brent αναρριχήθηκε σε υψηλό άνω των τριών ετών, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Νοέμβριο του 2014. Η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 72,06 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,4%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως τα 73,09 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου του 2014.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,31 δολάρια ή 2% και έκλεισε στα 66,82 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ