Κόσμος

«Κοκκίνησαν» τα ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Επιστρέφει το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, πάνω που οι επενδυτές είχαν αρχίσει να «αναθαρρεύουν». 

Μετά το χθεσινό ανοδικό άλμα της Wall Street και της γενικότερης ανόδου της τελευταίας εβδομάδας, τα χρηαμτιστήρια της Νέας Υόρκης γυρνάνε ξανά πτωτικά, εν μέσω "ψυχροπολεμικού" κλίματος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά και από τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία που έχει πυροδοτήσει μία διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, η οποία σήμερα έχει λάβει τη μορφή ανταλλαγών απειλών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones γνωρίζει "βουτιά" της τάξης των 100 μονάδων ή 0,44% στις 24.297,63 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,31% στις 2.648,33 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,26% στις 7.074,41 μονάδες.

Τα τελευταία μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter, υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, μαρτυρώντας παράλληλα την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στο "μέτωπο" των επιχειρήσεων, η μετοχή του Facebook χάνει 0,85%, καθώς ο επικεφαλής του τεχνολογικού "κολοσσού" καταθέτει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, μετά από την πρώτη ημέρα κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών, τα οποία έφτασαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Μάρτιο λόγω μιας σπάνιας πτώσης των τιμών της βενζίνης, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% το Μάρτιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, στην πρώτη πτώση από το Μάιο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός, αφού ήταν αδρανής στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, αυξάνεται και πάλι με βραδύ, αλλά σταθερό ρυθμό, προς τον στόχο της Federal Reserve.

"Τρομαγμένη" και η Ευρώπη

Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 0,8% στις 375,47 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 χάνει 1,1% στις 12.265,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,7% στις 5.269,10 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 7.251,58 μονάδες.

Στα θετικά της ημέρας, οι μετοχές της Tesco PLC σημειώνουν άλμα άνω του 5% μετά την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ότι θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Ισχυρά κέρδη 4% σημειώνει και ο τίτλος της Deutsche Telekom εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι αμερικανικές Sprint Corp. και T-Mobile US Inc. έχουν ξαναρχίσει τις συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ελέγχει την T-Mobile.

Άνοδο 1,8% σημειώνει από την πλευρά της η Air France-KLM μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι έχει προσκαλέσει τα σωματεία για διαπραγματεύσεις από την Πέμπτη με στόχο να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ