Κόσμος

Πού βρίσκονται τώρα οι 116 φωτογραφίες που έστειλε η NASA στους εξωγήινους

Ο "χρυσός δίσκος" με τις 116 φωτογραφίες που έστειλε η NASA στους εξωγήινους με σκοπό να εξηγήσουν τον κόσμο μας. Δείτε τις.

Όταν το Voyager 1 και Voyager 2 εκτοξεύτηκαν στο διάστημα το 1977 προκειμένου να εξερευνήσουν το ηλιακό σύστημα, η NASA είχε έναν ακόμη στόχο…

Εφόσον γνώριζαν ότι τα Voyager 1 και Voyager 2 μπορούσαν να περιπλανηθούν στο γαλαξία, οι επιστήμονες της NASA αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να μεταφέρουν ένα μήνυμα στην περίπτωση που κάποια εξωγήινη μορφή διακόπτει την πορεία τους.

Έτσι, ο διάσημος αστρονόμος και εκλαϊκευτής της επιστήμης, Carl Sagan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενσωματωθεί ένας «χρυσός δίσκος». Πρόκειται για μια συλλογή από ήχους και εικόνες που είχαν σκοπό να εξηγήσουν στους εξωγήινους πώς λειτουργεί ο κόσμος μας. Ο δίσκος είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη αλουμινίου, η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης.

Περιέχει 116 κωδικοποιημένες φωτογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους να τρώνε, να περπατάνε, να διαβάζουν, λουλούδιαζώα, διάφορα μέρη από όλον τον κόσμο ακόμα και την κίνηση στους δρόμους. Ακόμη, η συλλογή περιλαμβάνει 90 λεπτά από ήχους της γης, όπως βροντή, άνεμος, ήχοι ζώων. Υπάρχει μάλιστα, και ένα μήνυμα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Τα Voyager εκτοξεύτηκαν το 1977.  Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρα, με κατεύθυνση νότια προς την τροχιά της Γης, ενώ το Voyager 1 περιπλανιέται προς το Βορρά, σε απόσταση περίπου 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Επομένως, οι φωτογραφίες έχουν ταξίδι ακόμα… Αν βρεθούν ποτέ από ένα άλλο είδος, θα είναι πιθανότατα στο πολύ μακρινό μέλλον, καθώς το πλησιέστερο αστέρι στην τροχιά του Voyager 1 θα βρεθεί σε 40.000 χρόνια.

Δείτε το βίντεο με όλες τις φωτογραφίες:

https://www.youtube.com/watch?v=NAN1kt4SG9E

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ