Κόσμος

Κατάρ: Θα καταβάλλει 8 δις δολάρια για την αγορά 24 καταδιωκτικών αεροσκαφών Typhoon

Όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της οριστικής σύμβασης στη Ντόχα οι υπουργοί Άμυνας του εμιράτου και του Ηνωμένου Βασιλείου το Κατάρ θα πληρώσει 6,8 δισ. ευρώ για την αγορά 24 καταδιωκτικών αεροσκαφών Typhoon.

Το Κατάρ, που υφίσταται από το καλοκαίρι αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία με τη Βρετανία για την αγορά των καταδιωκτικών αυτών, μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού την οποία συνήψε το εμιράτο από το ξέσπασμα της κρίσης στον Κόλπο, την 5η Ιουνίου.

Δεν είχε διευκρινιστεί τότε το ύψος του ποσού που θα κατέβαλε για την αγορά.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών Typhoon εδώ και μια δεκαετία.

«Αυτά τα τρομερά αεροσκάφη θα ενισχύσουν τα στρατιωτικά μέσα του Κατάρ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μοιραζόμαστε στη Μέση Ανατολή», είπε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας ο ομόλογός του τού Κατάρ, ο Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επίσης συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής πτέρυγας μάχης η οποία θα εγγυηθεί την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου το 2022, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων του Κατάρ.

Το εμιράτο έχει επίσης εκδηλώσει την πρόθεσή του να αγοράσει κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, συνάπτοντας συμβάσεις ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στο Λονδίνο, που διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες δισ. ευρώ για το διαζύγιο.

Την 7η Δεκεμβρίου εξάλλου, η Ντόχα υπέγραψε μια σύμβαση για την αγορά 12 καταδιωκτικών αεροσκαφών Rafale, γαλλικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Την 5η Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεγγίζει το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στη μάχη για επιρροή στην περιοχή. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ