Κόσμος

Πέμπτη γενιά μαχητικών stealth… από το 2040 για την Ευρώπη; (βίντεο)

Η Airbus Defence and Space (DS) αποκάλυψε τον μελλοντικό πιθανό αντικαταστάτη των Eurofighter Typhoon και Dassault Rafale περί το 2040, με δεδομένη αυτή τη χρονική στιγμή τη συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας. Αυτή τη στιγμή, διότι και με το Eurofighter έτσι είχαν ξεκινήσει…

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Αντουάν Νεγκέρ ανέφερε πως το επανδρωμένο μαχητικό θα αποτελεί μέρος ενός συστήματος γνωστού ως Future Combat Air System (FCAS), εντασσόμενο στο Future Air Power doctrine της εταιρείας. Εντύπωση προκαλεί βέβαια το ότι η συζήτηση για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς stealth αφορά… 30 χρόνια μετά, τη στιγμή που οι ΗΠΑ τα αξιοποιούν ήδη.

«Γερμανία και Γαλλία έλαβαν την απόφαση να αναπτύξουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος προωθώντας την ευρωπαϊκή τεχνολογία. Το Future Combat Air System είναι μια οικογένεια συστημάτων αποτελούμενη από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επιχειρούν από κοινού, εν συνεργασία», είπε.

Η Airbus αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά της για το FCAS το 2016, με την προοπτική αντικατάστασης του στόλου των γερμανικών Tornado. Ωστόσο δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν οι Γερμανοί το νέο μαχητικό και το FCAS, γενικότερα, μάλλον θα αποτελέσει τον πιθανό αντικαταστάτη του Eurofighter Typhoon, το οποίο προβλέπεται να αποσυρθεί από γερμανική υπηρεσία το 2045.

https://youtu.be/q0QifojDyhk

defence-point.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ