Κόσμος

Επισφραγίστηκε η ελληνογαλλική συνεργασία στην αεροδιαστημική

Περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της ήδη παραγωγικής συνεργασίας με την υπογραφή ανανέωσης της διμερούς στρατηγικής τους συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών si-Cluster, που υποστηρίζεται από το Corallia και την ΕΒΙΔΙΤΕ και το γαλλικό Aerospace Valley, το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με περισσότερα από 890 μέλη, μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η Airbus και η Thales.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επισφράγιση της ανανεωμένης συνεργασίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και στελεχών της γαλλικής πρεσβείας. Τη συμφωνία υπέγραψαν η Ανιές Παγιάρ (Agnès Paillard), πρόεδρος του Aerospace Valley και ο δρ. Χόρχε Σάντσεζ (Jorge-A. Sanchez-P.0, πρόεδρος του si-Cluster.

H συνεργασία των δύο φορέων μετρά ήδη τρία χρόνια και στο πλαίσιο αυτής έχουν υλοποιηθεί εμπορικές συμφωνίες και σημαντικά τεχνολογικά και ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των φορέων αρωγών των clusters και των μελών τους (Space2ID, Neptune, FabSpace,AactInSpace, κ.λπ.).

Η ανανέωση της συνεργασίας, που έχει ως στόχο τη διενέργεια κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής, την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έρχεται να εδραιώσει και μία κοινή προσπάθεια των δύο gold-labeled clusters για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνεργατικού σχηματισμού (Space4Globe), που στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής καινοτομίας έναντι του παγκοσμίου ανταγωνισμού, με προγραμματισμένες δράσεις σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την ανάπτυξη κέντρων αριστείας στην αεροδιαστημική στη Γαλλία και στην Ελλάδα και την υποστήριξη ίδρυσης νέων startups αεροδιαστημικής αλλά και μεταφοράς τεχνολογίας από το διάστημα σε άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη Γαλλία αι στην Ελλάδα.

Μάλιστα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, 4 νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Aerospace Valley ως Cluster Ambassadors, εδραιώνοντας αυτές τις σημαντικές συνεργασίες.

Παππάς: Ενισχύονται οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε: «Η επισφράγιση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού si-Cluster και του γαλλικού Aerospace Valley ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας και αποδεικνύει ότι μέσω ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων η χώρα μπορεί να προοδεύσει και να είναι ανταγωνιστική στον τομέα του διαστήματος. Με μεγάλη χαρά θα δώσω το "παρών" μαζί με την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Toulouse Space Show 2018 όπου φορείς των δύο Clusters θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν κοινές εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες».

Η συνεργασία των clusters

Η Agnès Paillard, ανέφερε σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο clusters: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Aerospace Valley και το si-Cluster σήμερα στην Αθήνα. Έχουμε συνεργαστεί με το Corallia σε πολύ επιτυχημένα έργα για 3 χρόνια στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών, όπου αποτελεί χώρο υπόσχεσης και για τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες ευκαιρίες να αναπτύξει υπηρεσίες που βασίζονται σε διαστημικά δεδομένα και το Corallia αποτελεί ένα σπουδαίο "παίκτη" ικανό να επιτρέψει την ανάπτυξη αυτή».

Από την πλευρά του, ο δρ. Jorge Sanchez επεσήμανε: «Η ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ του si-Cluster και του Aerospace Valley με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμοιβαία εκτίμηση και αγαστή συνεργασία των τελευταίων τριών ετών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα ώθηση στη συνεργασία μας θα ενισχύσει τις εμπορικές και ερευνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών, εδραιώνοντας τη θέση της ελληνικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας ως μιας υπολογίσιμης και ανταγωνιστικής δύναμης στην παγκόσμια αγορά. Η κοινή ευρωπαϊκή μας προσπάθεια για εξαγωγική δραστηριότητα εκτός Ευρώπης θα φέρει ακόμη περισσότερα οφέλη στη χώρα μας και θα δείξει σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες της ελληνικής αεροδιαστημικής καινοτομίας».

Το si-Cluster

Το si-Cluster είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και δομικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος ικανού να παράγει και να προσελκύσει υψηλής στάθμης έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Μέσα από τις δραστηριότητες του, οι οποίες φέρνουν κοντά μεγάλες επιχειρήσεις και startups, ακαδημαϊκούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές αρχές και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιδιώκει να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, αξιοποιώντας το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Παρέχοντας ένα αποδοτικό πλαίσιο λειτουργιών, υποδομών και διαχείρισης, αναπτύσσει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, προωθεί συνέργειες και ενισχύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των μελών του και εξυπηρετεί άλλους σημαντικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η γεωργία, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η ασφάλεια, κλπ. Τα μέλη του si-Cluster έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που αναπτύσσουν και διαθέτουν. Απευθύνονται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, «ανοίγοντας» έναν ακόμη κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα και αυτή η δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ