Κόσμος

Σύροι «αντάρτες» που εκπαίδευαν οι ΗΠΑ πούλησαν αμερικανικά όπλα στο ISIS

Ο πρώην επικεφαλής του τομέα των Σύρων «ανταρτών», που εκπαιδεύονταν από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στην αμερικανική βάση της Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία και το Ιράκ, κατήγγειλε ότι οι «αντάρτες» πούλησαν αμερικανικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό Sputnik, ο Μουχάμαντ Ασαλάμ δήλωσε ότι «μόλις βρήκαμε αποδείξεις, το είπαμε στους Αμερικανούς. Ωστόσο, εκείνοι άρχισαν να υποστηρίζουν ακόμα περισσότερο τον διοικητή που μας είχαν ορίσει [τον Μουγκανάτ Αταλία, ηγέτη της οργάνωσης Μαχαβίρ Ας Σαούρα]. [Οι τζιχαντιστές] πούλησαν αμερικανικής κατασκευής όπλα, οχήματα, αντιαρματικούς εκτοξευτές, τυφέκια M-16, σε μεγάλη ποσότητα. Όταν οι Αμερικανοί τα έψαξαν, ανακάλυψαν ότι είχαν χαθεί 4.700 τυφέκια», δήλωσε ο Ασαλάμ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Σύροι που εκπαιδεύονταν άλλοι ήθελαν να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλοι ενάντια στη συριακή κυβέρνηση.

«Ζήτησαν [οι Αμερικανοί] από τους Σύρους να πολεμήσουν ενάντια στον συριακό στρατό, αλλά οι αξιοπρεπείς άνθρωποι αρνήθηκαν λέγοντας ότι η μονάδα τους συστήθηκε για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και όχι τον στρατό».

Στις αρχές Αυγούστου δεκάδες άνδρες της Μαχαβίρ Ας Σούρα παραδόθηκαν στον συριακό στρατό, δηλώνοντας ότι πήγαν με τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και όχι την κυβέρνησή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ