Κόσμος

«Καίγεται» για τρίτη ημέρα το Μαυροβούνιο -Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

Μαίνονται οι πυρκαγιές κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και υπεράνθρωπες είναι για τρίτη ημέρα οι προσπάθειες των πυροσβεστών στο Μαυροβούνιο, προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο. Οι δασικές φωτιές στη χερσόνησο Λουστίτσα οδήγησαν στην απομάκρυνση περισσότερων από εκατό κατασκηνωτών, ενώ απειλήθηκαν οι γειτονικές πόλεις Τίβατ, Χέρτσεγκ Νόβι και Κότορ.

«Αναμένουμε ένα υδροφόρο αεροσκάφος από την Ουκρανία για να συνδράμει τις προσπάθειές μας. Οι πυρκαγιές είναι πιθανό να περιοριστούν και να τεθούν υπό έλεγχο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας», ανακοίνωσε ο διοικητής μιας μονάδας εκτάκτων περιστατικών στο Μαυροβούνιο, ο Ζόραν Μπάμπιτς, τον οποίο επικαλείται τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Μαυροβουνίου για αποστολή διεθνούς βοήθειας, ελβετικά και βουλγαρικά ελικόπτερα καθώς και ένα αεροσκάφος από το Ισραήλ αναμένονται σήμερα.

Προς έλεγχο η κατάσταση στην Κροατία

Ανεβαίνοντας την Αδριατική ακτή, στην Κροατία, περίπου δώδεκα πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή σε χωριά κοντά στην τουριστική πόλη Σπλιτ, αλλά η κατάσταση βαίνει τώρα προς ομαλοποίηση, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι (οι πυρκαγιές στην περιοχή του Σπλιτ) έχουν κατασβεστεί αλλά έχουν περιοριστεί», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών στο Σπλιτ Ιβάν Κοβάτσεβιτς, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους και τις εστίες τους.

Ο διοικητής των κροατών πυροσβεστών, Σλάβκο Τουτσάκοβιτς, δήλωσε πως πολλές φωτιές είναι ακόμη ενεργές αλλά πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό έλεγχο».

Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, οι κυριότερες δασικές πυρκαγιές που μαίνονταν στο βόρειο τμήμα της χώρας τέθηκαν υπό έλεγχο στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κυρίως λόγω των πιο ήπιων θερμοκρασιών, ωστόσο περισσότεροι από 2.400 πυροσβέστες βρίσκονταν ακόμη επί τόπου στη διάρκεια του πρωινού προκειμένου να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ