Κόσμος

Αποκάλυψη: Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας σχεδίαζε τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Μπορεί σήμερα η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιέ, να έχει καθαιρεθεί μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά δύο χρόνια νωρίτερα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον «ελέω θεού» ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει με δημοσίευμά της την Δευτέρα η ιαπωνική καθημερινή εφημερίδα «Asahi Shimbun». Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το 2015 η πρώην ισχυρή κυρία της Νοτίου Κορέας είχε υπογράψει έγγραφο με το οποίο ενέκρινε την «αλλαγή ηγεσίας» στη Βόρεια Κορέα.

Οι μυστικές υπηρεσίες στη Νότια Κορέα ήταν αυτές που έπρεπε να υλοποιήσουν το σχέδιο της προέδρου Παρκ Γκουν-Χιέ. Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι εκτελεστές του σχεδίου εξέταζαν τα ενδεχόμενα «ατυχήματος» με αυτοκίνητο ή τον εκτροχιασμό τρένου, τα οποία θα μετέφεραν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ στο σχέδιο αναφερόταν και η οργάνωση ενός πραξικοπήματος στην απομονωμένη χώρα.

Η ιαπωνική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη γειτονική κομμουνιστική Βόρεια Κορέα και τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων οδήγησαν την τότε πρόεδρο Παρκ Γκουν-Χιέ να λάβει την απόφαση σχεδίου δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το 2015 οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικά τεταμένες και υπήρξε ανταλλαγή πυρών μετά από εκτόξευση βλήματος της Βορείου Κορέας στην πόλη Γεοντσέον, στη Νότια Κορέα.

Όμως, μετά την σύλληψη και την φυλάκιση της προέδρου Παρκ Γκουν-Χιέ, ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο φιλελεύθερος Μουν Τζάε-Ιν, δεν ενέκρινε τα σχέδια της προκατόχου του, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ