Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ! Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας - Αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα - Κραυγή πολέμου και νέο μέτωπο για την Άγκυρα (βίντεο)

Toυ Κώστα Κομποθέκρα

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται πλέον Βουλγαρία και Τουρκία καθώς κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια για εξηγήσεις oι οποίες κρίθηκαν ανεπαρκής και ακολούθησε η ανάκληση της πρέσβεως της Βουλγαρίας από την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών. Συγκεκριμένα πριν λίγο ανακλήθηκε η κ. Nadezhda Neynsky, από την Τουρκία η οποία επέστρεψε στην Σόφια για "διαβουλεύσεις", άγνωστο το πότε θα γυρίσει Άγκυρα και αν. Οι ρίζες του προβλήματος και η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων των 2 χωρών σχετίζονται με όσα σας αποκάλυψε το pentapostagma.gr στο άρθρο των Γ.Μοτσάκου και Β.Καπούλα  Μπαρούτι! Ραγδαία επιδείνωση και στις σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας λόγω μειονότητας: Βουλγαρικές παραστρατιωτικές ομάδες αναπτύχθηκαν στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα – Έστειλε δυνάμεις και η Άγκυρα!

Η Βουλγαρία όμως δεν είναι Ελλάδα και αντιλήφθηκε αμέσως ότι η  Τουρκία έβαλε για τα καλά ρότα να επέμβει στα Βαλκάνια στοχοποιώντας δύο συγκεκριμένες χώρες , την Ελλάδα και την Βουλγαρία, μέσω της ενεργοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Όχι βέβαια τυχαία αλλά με στόχο πρώτον,  να τις καταστήσει «υποχείριο» της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος και δεύτερον, για να πάρει εκδίκηση για τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 στους οποίους έχασε τα εδάφη αυτά.

Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα είχαμε «ωμή» παρέμβαση ενός Τούρκου υπουργού και του Πρέσβη της Τουρκίας στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, ο οποίος σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε καλούσε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα Ντοστ στις βουλγαρικές εκλογές . Η Βουλγαρία μίλησε για εκβιασμό μέσω της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας ενώ το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε όταν εντοπίστηκαν χειροβομβίδες και εκρηκτικά στη Σόφια που αποδίδονται σε ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχεται από την ΜΙΤ! Η Τουρκία ετοίμαζε αντάρτικο με πυρήνες της μειονότητας μέσα στην ίδια την Βουλγαρία!

Την ίδια όμως στιγμή οι Τούρκοι μετακινούν επίλεκτες δυνάμεις στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα όπου έχει αναπτυχθεί και περιπολεί βουλγαρική παραστρατιωτική ομάδα με πρόφαση την παράνομη μετανάστευση. Δείτε εδώ στο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=9KHaUUHzAAQ

Το «παιχνίδι» αφορά υπόγειες δραστηριότητες της Τουρκίας με την μετακίνηση χιλιάδων τουρκικής καταγωγής Βουλγάρων υπηκόων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εκλογές στην γειτονική χώρα και τις συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις.

Η «επιστροφή» της Βουλγάρας πρέσβειρας αφορά την ωμή παρέμβαση Τούρκων υπουργών υπέρ του τουρκικού κόμματος, και την χορήγηση βίζας σε όλους αυτούς τους «Τούρκους» που θέλουν να καταστήσουν το τουρκικό κόμμα συν-διαχειριστή της πολιτικής ζωής της χώρας.    

Σε άρθρο μας με τίτλο (  Μπαρούτι! Ραγδαία επιδείνωση και στις σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας λόγω μειονότητας: Βουλγαρικές παραστρατιωτικές ομάδες αναπτύχθηκαν στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα – Έστειλε δυνάμεις και η Άγκυρα), αναφέραμε ότι η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές στις 26 Μαρτίου και για  πρώτη φορά, το κόμμα Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί  τα συμφέροντα της Βουλγαρίας , κατεβαίνει σε αυτές , μόνο που αυτό «σπονσονάρεται» αποκλειστικά από τον Ερντογάν.

«Δεδομένου ότι η Τουρκική Δημοκρατία, η οποία θέλει τον τουρκικό λαό της Βουλγαρίας να γίνει πιο ισχυρός,  στηρίζει το κόμμα DPS , προκειμένου να τους βάλει στην κυβέρνηση»,  ανέφερε πριν λίγες ημέρες  ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Α. Müezzinoglu .

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων (BTA) και Mediapool.bg, ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι  στόχος του είναι να βοηθήσει το συνασπισμό DPS και όχι το DOST να εξασφαλίσει «ένα καλύτερο μέλλον για [τους Τούρκους "] συμπατριώτες του στη Βουλγαρία».

Τις δηλώσεις του ο Müezzinoglu τις έκανε σε μια συνάντηση με τα μέλη των οργανώσεων των Τούρκων της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη.

"Η Βουλγάρα πρέσβειρα ευρίσκονταν στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, όταν ενημερώθηκε σχετικά με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας  και πήρε  οδηγίες για το πώς να αντιδράσει σε περίπτωση "σύγκρουσης" την ημέρα των εκλογών", τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ο. Γκερντζίκοφ στους δημοσιογράφους.

Η ανάκληση της Neynsky ήταν μια από τις τελευταίες εξελίξεις  σε ένα πλαίσιο εντάσεων μεταξύ Σόφιας και  Άγκυρας μετά από τις αναφορές Τούρκων πολιτικών που έκαναν παρέμβαση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας, για λογαριασμό του κόμματος DOST και του Lyutvi Mestan .

Τον Φεβρουάριο του 2016 η Βουλγαρία είχε απελάσει Τούρκο προξενικό υπάλληλο ο οποίος πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στις θρησκευτικές υποθέσεις των Βουλγάρων μουσουλμάνων και ενθάρρυνε την υποστήριξη στο κόμμα  DOST.

Εκείνη την περίοδο , η απέλαση του Τούρκου προξενικού υπαλλήλου επέσυρε  την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης η οποία απέλασε τον Βούλγαρο πρόξενο ως persona non grata.

Τώρα  Μάρτιο του 2017 έχουμε εκ νέου  επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας λόγω των δηλώσεων  Τούρκου υπουργού που ζητά  ψήφους για το DOST, ενώ υπάρχει  διαμάχη σχετικά και με τον Τούρκο πρεσβευτή στη Σόφια, που εμφανίζονται σε ένα βίντεο του κόμματος  DOST.

Υπάρχει  ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών ενώ ο Τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικώ  και ανακλήθηκε η κ. Neynsky από την Άγκυρα.

 Τονίζεται επίσης ότι στις 17 Μαρτίου, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ένας Τούρκος είχε απομακρυνθεί από τη Βουλγαρία, επειδή είχε κριθεί ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η δήλωση της υπηρεσίας δεν έδωσε  περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το πρόσωπο  που εκδιώχθηκε όμως και ν τώρα υπόκειται σε πενταετή απαγόρευση εισόδου και  διαμονής  στη Βουλγαρία  συνδεόταν με την Diyanet, την περιβόητη διεύθυνση  θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας.

Η  Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία ανέφερε ότι  τρεις Τούρκοι πολίτες ακόμη είχαν εκδιωχθεί από την χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1980 ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας  Τεοντόρ Ζίβκωφ είχε απελάσει χιλιάδες Τούρκους που γεννήθηκαν στην Βουλγαρία στην Τουρκία, για να ελαττώσει τον αριθμό τους διότι υπήρχε πρόβλημα στην χώρα.  Αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν τα διαβατήρια τους και δεν έχουν λάβει τουρκικά έγγραφα.

Η Τουρκία θέλει να επιτρέψει πίσω στην Βουλγαρία αυτούς τους οποίους  τα έγγραφα έχουν λήξει  για να λάβουν  στις βουλγαρικές  εκλογές.

Ο Müezzinoglu με τη σειρά του έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει σε αυτούς τους  Τούρκους που έφτασαν από τη Βουλγαρία και άλλα βαλκανικά έθνη  να μείνουν για μια περίοδο πέντε ετών ( ο χρόνος που απαιτείται  κάποιος να γίνει ένας Τούρκος πολίτης).

Εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι-Τούρκοι ζουν στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι στα νότια και νοτιο-ανατολικά, αλλά πολλοί επίσης στα βόρειο-ανατολικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες όμως άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δεκαετία του 1980 την χώρα , στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας  Αναγέννησης», υπό το κομμουνιστικό καθεστώς. Πολλοί περισσότεροι έχουν φύγει δεδομένου ότι οι δημοκρατικές αλλαγές ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1990.

Υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν τα ονόματα των Μουσουλμάνων Τούρκων της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θέλοντας να  επιταχύνουν  την αφομοίωση τους. Το μέτρο  ανακλήθηκε στο τέλος του 1989.

Για είκοσι επτά χρόνια, το κόμμα DOST  παρουσιάζονταν  ως εγγυητής της σταθερότητας και των  καλών  δεσμών μεταξύ των μουσουλμάνων  και Τούρκων της Βουλγαρίας,  και ουσιαστικά είχε το μονοπώλιο των ψήφο τους.

Αλλά το νέο κόμμα DPS και ο ηγέτης του,  συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας περισσότερο από μία φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποτελεί πλέον για τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες  την πέμπτη φάλαγγα της Άγκυρας εντός Βουλγαρίας .

Το DOST από την πλευρά του  είναι ιδιαίτερα επικριτικό  για το DPS και  το «απεικονίζει» ως εργαλείο του Ερντογάν  και μια δύναμη που επιδιώκει να ωθήσει τη Βουλγαρία μακριά από την ευρω-ατλαντική  πορεία της .

Η Τουρκία  κάλεσε επίσημα τη Βουλγαρία να βάλει τέλος στα μέτρα για τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων της χώρας, αλλά στην ουσία η Άγκυρα παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην πολιτική ζωή της χώρας  με αλαζονικό και ειδεχθή τρόπο, ενδεικτικό του σχεδίου της .

https://www.youtube.com/watch?v=XEZoA-tSnMc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ