Κόσμος

Μ. Γιλντιρίμ: «Η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν θα άνοιγε μία νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας»

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

O Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μια έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, "θα άνοιγε μια νέα σελίδα" στις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το NTV.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον τούρκο πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, σύμφωνα με το τουρκικό NTV.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Πενς δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, σε συνάντηση που είχε το Σάββατο (χθες)με τον Γιλντιρίμ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Πενς επανέλαβε στη διάρκεια της συνάντησης τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

"Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα μέσα προκειμένου να επιταχύνουμε τις κοινές προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε" την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση που θα θέτει τέλος στη συριακή σύγκρουση, σύμφωνα με το NTV.

Η Τουρκία παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο σχέδια μάχης χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών πολιτοφυλακών για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Ράκα, αυτοανακηρυχθείσα "πρωτεύουσά" του στη Συρία, ανέφερε χθες η εφημερίδα Hürriyet.

Η Άγκυρα, που έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζει "τρομοκρατικές οργανώσεις" τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο έδαφος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες ότι αν η Ουάσινγκτον επέλεγε να στηριχθεί στις κουρδικές πολιτοφυλακές, θα "έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Netanyahu
Μέση Ανατολή 0

Προειδοποίηση Μπίμπι σε Ερντογάν: Ισραηλινά μαχητικά διέλυσαν την αεροπορική βάση της «νέας» Συρίας 70 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα

Ηχηρό ράπισμα του Ισραήλ στην Τουρκία. Οκτώ ισραηλινοί πύραυλοι ισοπέδωσαν στρατιωτική βάση στη Συρία, αμέσως μετά την...