Κοινωνία

Νέο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού με οικογένειες από ομόφυλους γονείς-Ποια η θέση της εκκλησίας;

Έντονο  προβληματισμό έχουμε από το νέο σχολικό βιβλίο, το οποίο αναφέρει την ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα σε παιδιά Δημοτικού.

Πρόκειται για το νέο, εγκεκριμένο από το ΙΕΠ, βιβλίο Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Στην σελίδα 10, υπό τον τίτλο «Η ζωή στο σπίτι μου», το βιβλίο αναφέρει τους «τύπους της ελληνικής οικογένειας», βάζοντας στην ίδια πλευρά την παραδοσιακή οικογένεια με ζευγάρια δύο ανδρών  ή δύο γυναικών, τονίζοντας ότι η  οικογένεια στην Ελλάδα "παρουσιάζει μεγάλη «πολυμορφία» και ότι ανάμεσα στους τύπους οικογένειας συγκαταλέγονται και οι «οικογένειες με δύο γονείς του ίδιου φύλου».

Μάλιστα, ρωτάει τα παιδιά: «Από ποια μέλη αποτελείται η δική σου οικογένεια; Σε ποιον τύπο οικογένειας ανήκει;»

Αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν προβληματισμό, θεωρώντας ότι συγκεκριμένες θεματικές είναι πολύπλοκες ή πρόωρες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών του Δημοτικού.

Η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών εστιάζεται στο κατά πόσο ορισμένες σύγχρονες θεματικές (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σύγχρονες μορφές οικογένειας, διαχείριση ταυτότητας φύλου) είναι κατάλληλες για την αντιληπτική και ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα των παιδιών του Δημοτικού.

Υποστηρίζεται ότι η θεωρητική ή πρόωρη έκθεση σε πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή άγχος αντί για κατανόηση.

Ορισμένοι γονείς και φορείς υποστηρίζουν ότι ορισμένα θέματα (όπως η σεξουαλική ταυτότητα) είναι πολύ περίπλοκα ή πρόωρα για παιδιά μικρής ηλικίας.

Υπάρχει η άποψη ότι η διαπαιδαγώγηση γύρω από ηθικές, θρησκευτικές ή προσωπικές αξίες πρέπει να παραμένει στην ευθύνη των γονέων και όχι του κράτους.

Εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή ιδεολογική κατεύθυνση των προγραμμάτων σπουδών, με ορισμένους να ζητούν η εκπαίδευση να εστιάζει αποκλειστικά σε ακαδημαϊκές γνώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράδοση και κουλτούρα

Ορισμένες ομάδες θεωρούν ότι η εισαγωγή νέων εννοιών έρχεται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές κοινωνικές ή θρησκευτικές δομές.Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και του σεβασμού των πεποιθήσεων της κοινότητας παραμένει το κεντρικό σημείο τριβής σε αυτόν τον διάλογο.

Επίσης αρκετοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν την εξειδικευμένη ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση για να διαχειριστούν ευαίσθητα ζητήματα σε μικρές ηλικίες.

Ο ρόλος της οικογένειας

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η αξιακή προσέγγιση αυτών των θεμάτων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η επίσημη θέση του υπουργείου

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) τονίζει ότι οι ενότητες είναι σχεδιασμένες ηλικιακά. Χρησιμοποιούν παιγνιώδεις και βιωματικές μεθόδους, αποφεύγοντας την στείρα θεωρητικοποίηση.

Ποια είναι η θέση της ελληνικής εκκλησίας

Η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με τη συμπερίληψη θεμάτων διαφορετικότητας, έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολικά βιβλία και προγράμματα σπουδών (όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων) είναι σταθερά επικριτική και επιφυλακτική, εστιάζοντας στην προστασία της παραδοσιακής χριστιανικής δομής της οικογένειας.

Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της, διαχωρίζοντας τη στάση της ανάλογα με το είδος της «διαφορετικότητας» που εισάγεται στα σχολεία.

Η Εκκλησία αντιτίθεται έντονα στην εισαγωγή όρων και εννοιών που σχετίζονται με τον κοινωνικό αυτοπροσδιορισμό του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στα σχολικά εγχειρίδια.

Υποστηρίζει ότι η προώθηση της αποδόμησης των στερεοτύπων του φύλου σε μικρές ηλικίες προκαλεί σύγχυση ταυτότητας στα παιδιά και έρχεται σε σύγκρουση με την ορθόδοξη ανθρωπολογία.

ο Για την Εκκλησία, το πρότυπο της οικογένειας βασίζεται αποκλειστικά στην ένωση άνδρα και γυναίκας. Οποιεσδήποτε αναφορές σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας (π.χ. ομόφυλα ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες με συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο) εντός των σχολικών βιβλίων θεωρούνται προσπάθεια αλλοίωσης των κοινωνικών και θρησκευτικών θεμελίων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ