Τέμπη
Κοινωνία

Ξεκινά η δίκη για τα Τέμπη: Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι για τους 57 νεκρούς!

Μια ιστορική και βαθιά φορτισμένη ημέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα, καθώς ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2026, στη Λάρισα, η πολυαναμενόμενη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Στο εδώλιο της ειδικά διαμορφωμένης δικαστικής αίθουσας στο συνεδριακό κέντρο του συγκροτήματος Γαιόπολις, θα καθίσουν 36 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για πρόσωπα από ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού σιδηροδρόμου: από τον σταθμάρχη της μοιραίας νύχτας, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και της Hellenic Train.

Το μέγεθος της δίκης είναι πρωτοφανές. Αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 350 μάρτυρες, ενώ στη διαδικασία θα συμμετάσχουν περίπου 200 δικηγόροι και πάνω από 230 πρόσωπα προς υποστήριξη της κατηγορίας (συγγενείς θυμάτων και επιζώντες).

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Γαιόπολις

Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Ο χώρος διαθέτει ειδική περίφραξη και ελεγχόμενη πρόσβαση. Έχουν οριστεί ξεχωριστά σημεία εισόδου για τους δικαστικούς λειτουργούς και διαφορετικά για τους συγγενείς, τους μάρτυρες και το κοινό.

Παράλληλα, υπάρχει ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρίες, έχουν τοποθετηθεί ειδικά κοντέινερ για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων, ενώ στον χώρο βρίσκεται σε μόνιμη βάση κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού για την παροχή πρώτων βοηθειών και ψυχολογικής υποστήριξης. Η ακροαματική διαδικασία θα εκκινήσει με την εκφώνηση των ονομάτων των 36 κατηγορουμένων και την ανάγνωση του ογκωδέστατου κατηγορητηρίου, το οποίο αριθμεί 1.267 σελίδες!

Το βαρύ κατηγορητήριο: Απειλούνται με ισόβια 33 κατηγορούμενοι

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, μετά από έρευνα που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι χρόνια (ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2025), συνέταξε ένα καταπελτικό πόρισμα, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Από τους 36 κατηγορούμενους, οι 33 αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές διώξεις. Η πιο σοβαρή εξ αυτών είναι η «επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς», μια πράξη που, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, δύναται να επιφέρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Επιπλέον, βαρύνονται με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, καθώς και για βαριές και απλές σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Οι ευθύνες επιμερίζονται ως εξής:

  • ΟΣΕ: Ελλείψεις στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση, μη επιβολή περιορισμών ταχύτητας, ανεπαρκής στελέχωση βαρδιών (ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πρώην πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και σταθμάρχες).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • ΕΡΓΟΣΕ: Κατηγορούνται 16 στελέχη για τις εγκληματικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της περιβόητης σύμβασης 717, η οποία αφορούσε την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.

  • Hellenic Train: Δύο στελέχη της αντιμετωπίζουν κατηγορίες (σε βαθμό πλημμελήματος) για τη μη λειτουργία του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας.

  • Ευθύνες αποδίδονται επίσης στην πρώην πρόεδρο της ΡΑΣ και σε στελέχη του υπουργείου Μεταφορών για ελλιπή εποπτεία.

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να είναι μαραθώνια, αποτελώντας ένα από τα κρισιμότερα δικαστικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ