Νεότερη ενημέρωση
Οι αγρότες με τα τρακτέρ έφτασαν στο Σύνταγμα για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
Τα τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στα διόδια των Αφιδνών και συνοδεία της Τροχαίας έφτασαν προς το κέντρο της Αθήνας μέσω Κηφισού και λεωφόρου Αθηνών.
Οι Αρχές προχώρησαν σε απολύμανση για προληπτικούς λόγους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων σε όλα τα τρακτέρ που έφτασαν στο κέντρο της πόλης.
Στη συγκέντρωση συμμετέχουν σε στήριξη των αγροτών η ΑΔΕΔΥ, φοιτητικοί και άλλοι σύλλογοι - Έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαφόρων συλλογικοτήτων στο Σύνταγμα και το απόγευμα, στις 18.00 και 19.00.
Κανονικά η κυκλοφορία στην Ομόνοια
Δόθηκαν στην κυκλοφορία από την τροχαία οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Ομονοίας που είχαν κλείσει για να περάσουν τα τρακτέρ.
Κανονικά η κυκλοφορία σε Αχιλλέως και Αγίου Κωνσταντίνου
Μετά τη διέλευση των τρακτέρ, δόθηκαν στην κυκλοφορία από την τροχαία η Αχιλλέως και η Αγίου Κωνσταντίνου.

Αρχικό κείμενο
Σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης και με τη μαζική συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών, η «καρδιά» της ελληνικής υπαίθρου χτυπά αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών έφτασε στην κορύφωσή της, με τα τρακτέρ να έχουν κατακλύσει την Πλατεία Συντάγματος, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μέτωπο διαμαρτυρίας ακριβώς μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το συλλαλητήριο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους αγρότες να στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας άμεσες λύσεις για το κόστος παραγωγής και την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα. Η εικόνα της Αθήνας είναι πρωτόγνωρη, καθώς ο ήχος των μηχανών των βαρέων οχημάτων ενώνεται με τα συνθήματα των εργαζομένων, σε μια επίδειξη ισχύος και ενότητας.
Η Μεγαλειώδης Είσοδος και η Υποδοχή
Η είσοδος των αγροτικών μηχανημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις μεσημεριανές ώρες, με απόλυτη τάξη και συντονισμό. Το κονβόι, το οποίο διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα από το Κάστρο Βοιωτίας και πέρασε από τη διαδικασία απολύμανσης στα διόδια των Αφιδνών, εισήλθε μέσω της οδού Αθηνών, πέρασε την Ομόνοια και μέσω της Πανεπιστημίου έφτασε στο Σύνταγμα.
Εκεί, τους περίμενε μια θερμή, συγκινητική υποδοχή. Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη σωματείων, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Το σύνθημα «Εργατιά, αγροτιά, ενωμένοι μια γροθιά» δονεί την ατμόσφαιρα, ενώ πολίτες προσφέρουν νερό και τρόφιμα στους οδηγούς των τρακτέρ, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Οι Ομιλίες και το Μήνυμα στην Κυβέρνηση
Αυτή την ώρα, στο βήμα που έχει στήσει η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, εναλλάσσονται εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από όλη την επικράτεια – από τον Έβρο και τη Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι ομιλίες είναι φορτισμένες, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.
«Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε, μέχρι να πάρουμε απαντήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εμπαιγμό και ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων για να αποχωρήσουν.
Η «Συμμαχία» του Δρόμου
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η μαζική παρουσία εργατικών συνδικάτων. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται ομοσπονδίες εργαζομένων στον επισιτισμό, στις κατασκευές και στο δημόσιο, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και η διάλυση της παραγωγής πλήττουν εξίσου το εισόδημα όλων.
Οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» της πλατείας περιστρέφονται γύρω από την κοινή μοίρα των λαϊκών στρωμάτων. Αγρότες εξηγούν στους πολίτες πώς το κόστος του ρεύματος και των εφοδίων εκτοξεύει την τιμή στο ράφι, ενώ οι καταναλωτές εκφράζουν την οργή τους για την κερδοσκοπία των μεσαζόντων. Είναι μια στιγμή κοινωνικής ζύμωσης που σπάνια συναντάται σε τέτοια έκταση.
Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων που κατεβαίνουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας τάσσεται ο Δήμος Τυρνάβου.
«Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Τυρνάβου διέθεσε δύο λεωφορεία ώστε να μετακινηθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο κεντρικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα» είπε ο ο δήμαρχος Αστέριος Τσικριτσής στο Orange Press Agency. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάβασης των παραγωγών, σημείωσε ότι «πάρα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μετακινούνται με τα ιδιωτικά τους οχήματα αυτή την ώρα, αλλά και τρακτέρ από τον Δήμο μας».
Τα Αιτήματα που «Καίνε»
Η ατζέντα των διεκδικήσεων παραμένει αμετακίνητη και συγκεκριμένη, όπως διαμορφώθηκε στα μπλόκα:
Μείωση Κόστους: Αφορολόγητο πετρελαίου και πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα.
Αποζημιώσεις: Πλήρης κάλυψη (100%) για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, με άμεσες προκαταβολές.
Υποδομές: Αντιπλημμυρική θωράκιση της υπαίθρου.
ΚΑΠ: Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να γίνει βιώσιμη η μικρομεσαία αγροτιά.
Κλειστό το Κέντρο – Η Επόμενη Μέρα
Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε ολική διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Βασιλίσσης Σοφίας (από το ύψος της Σέκερη), την Πανεπιστημίου και την οδό Σταδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι προσβάσιμο μόνο με το Μετρό, το οποίο λειτουργεί κανονικά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Συντονιστικής Επιτροπής, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο Σύνταγμα όλο το βράδυ. Οι αγρότες ετοιμάζονται για διανυκτέρευση, στήνοντας σκηνές και ανάβοντας φωτιές, σε μια συμβολική κίνηση «κατάληψης» του πολιτικού κέντρου της χώρας. Η αποχώρηση αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το πρωί, εκτός αν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη ή πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και προβληματισμό την ένταση της διαμαρτυρίας. Η εικόνα των τρακτέρ κάτω από τη φωτισμένη Βουλή αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Η νύχτα στο Σύνταγμα αναμένεται μακρά και γεμάτη εξελίξεις.
Τα τρακτέρ στον Κηφισό
