Κοινωνία

Σπανάκης: Δεσμεύσεις για αλλαγές στη νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα

Κοινή γραμμή πίεσης προς την κυβέρνηση συγκροτούν 160 δήμοι της χώρας, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φροντίδα και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ήδη, σε πολλά δημοτικά συμβούλια προωθούνται ψηφίσματα που ζητούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με πανελλήνια συνάντηση αιρετών στην Αθήνα, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα και δεσμεύτηκε για νομοθετικές παρεμβάσεις και ενίσχυση πόρων. Παράλληλα, έχει συσταθεί άτυπη επιτροπή από τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας.

Στο ψήφισμα του δήμου Θεσσαλονίκης, που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα, γίνεται λόγος για απουσία εθνικής στρατηγικής και ανεπαρκή χρηματοδότηση, καθώς η κρατική επιχορήγηση καλύπτει μόλις 17% των αναγκαίων δαπανών, με το υπόλοιπο να επιβαρύνει τους δήμους ή να καλύπτεται από ιδιώτες.

Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επωμιστεί, βάσει νομοθεσίας, την ευθύνη για τη φροντίδα και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, «δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη και επαρκής χρηματοδότηση από την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σίτισης, περίθαλψης, στείρωσης και διαβίωσης των ζώων».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «σήμερα, η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους καλύπτει μόλις το 17% των συνολικών δαπανών που απαιτούνται για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων» και το υπόλοιπο κόστος, στη συντριπτική του πλειονότητα, καλύπτεται από δημοτικούς πόρους ή/και από ιδιώτες με ευαισθησία στη φιλοζωία. 

Όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντάκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή του με το αίτημα πάνω από 300 αντιπροσώπων από 160 δήμους για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, όπως εκφράστηκε στην Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας. «Ο κ. Σπανάκης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει λύσεις για τα προβλήματα που του θέσαμε και με αλλαγή νομοθεσίας και αύξηση χρηματοδότησης», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης λαμβάνει από την κρατική επιχορήγηση 93.000 ευρώ όταν απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων και των εργαζομένων 700.000 ευρώ. 

Στο ψήφισμα σημειώνονται τα ζητήματα με τους 160 δήμους να διεκδικούν τα εξής:

  • 1. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον το 80% των πραγματικών λειτουργικών δαπανών, από το σημερινό 16–17%.
  • 2. Πρόσληψη μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού σε δημοτικά κτηνιατρεία, με θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών φροντίδας, στείρωσης και περίθαλψης.
  • 3. Άμεση ενεργοποίηση και διάθεση των αδέσμευτων κονδυλίων του προγράμματος "Φιλόδημος", καθώς και επανεκκίνηση του προγράμματος χρηματοδότησης για δημιουργία ή αναβάθμιση καταφυγίων και κτηνιατρείων.
  • 4. Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4830/2021): Ζητείται η απόσυρση διατάξεων που καθιστούν ποινικά υπόλογους τους αιρετούς χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο, καθώς και η έναρξη διαβούλευσης για νέο, εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό νόμο, με τη συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • 5. Καθορισμός ενιαίου πρωτοκόλλου για την αξιολόγηση "επιθετικής συμπεριφοράς" ζώου:
  • Ζητείται να θεωρείται επιθετικό ένα ζώο μόνο εφόσον έχει επιδείξει επικίνδυνη συμπεριφορά (π.χ. δάγκωμα).
  • Να εισάγεται υποχρεωτικά σε καταφύγιο για παρακολούθηση και αξιολόγηση από κτηνίατρο και εξειδικευμένο εκπαιδευτή ζώων, οι οποίοι θα γνωμοδοτούν από κοινού για την περαιτέρω διαχείρισή του.
  • 6. Συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που αφορούν δεσποζόμενα ζώα, ιδίως ως προς την επιβολή προστίμων για μη περισυλλογή περιττωμάτων, για βόλτα χωρίς λουρί (εκτός ειδικά ορισμένων πάρκων σκύλων), καθώς και για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, συντάσσεται με τα παραπάνω αιτήματα και εκφράζει την πρόθεσή του να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός βιώσιμου και ρεαλιστικού πλαισίου για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, με σεβασμό τόσο προς τα ίδια τα ζώα όσο και προς τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει το ψήφισμα.

Η δράση της διοίκησης Αγγελούδη για τα αδέσποτα σε 18 μήνες

Αναλυτικά στοιχεία για τα όσα έχει πράξει η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη κατά τη διάρκεια των 18 μηνών έδωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Διαμαντάκης. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν 786 στειρώσεις και 268 εμβολιασμοί – αποπαρασιτώσεις. Παράλληλα, καταγράφηκαν 590 περιθάλψεις και μέσω του δήμου 100 υιοθεσίες αδέσποτων. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή σταδιακά παραδίδει προς χρήση για τους μικρούς και μεγάλους τετράποδους τα πάρκα σκύλων ενώ ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το δημοτικό κτηνιατρείο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν τρέχονταςαπό την Σουβέιντα-Οι Δρούζοι ξεβράκωσαν στρατιώτες του Αλ Τζολάνι (Νέα Βίντεο)

Κλαίνε οι Τζιχαντιστές από την ήττα τους στην Ν.Συρία-Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν κακήν κακώς από τη...