Κοινωνία

Διενεργείται απολύμανση στο νηπιαγωγείο της 5χρονης που πέθανε από στρεπτόκοκκο στη Θεσσαλονίκη – Οι γονείς κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους

Θρήνος επικρατεί στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για το 5χρονο κορίτσι που έφυγε από τη ζωή χθες Τρίτη από στρεπτόκοκκο που της προκάλεσε κεραυνοβόλο σηψαιμία.

Το νηπιαγωγείο της 5χρονης, παρέμεινε κλειστό χθες με σκοπό ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη να απολυμάνει τον χώρο και να μην υπάρξει διασπορά του στρεπτόκοκκου.

Αν και η απολύμανση ολοκληρώθηκε, ελάχιστοι γονείς έστειλαν σήμερα τα παιδιά τους για μάθημα, αναφέρει το thesstoday.gr.

Οι γονείς φαίνεται πως έχουν πανικοβληθεί από τον θάνατο του παιδιού. Μόλις τα 5 από τα 60 παιδιά πήγαν σήμερα στο σχολείο τους.

«Απολυμάναμε το σχολείο εχθές και παρέμεινε κλειστό. Σήμερα μόλις 5 παιδιά από τα περίπου 60 πήγαν στο σχολείο. Έχουν δοθεί οδηγίες που αφορούν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, το πλύσιμο των χεριών, τον εξαερισμό των χώρων, τη σωστή απολύμανση επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων -εμείς κάναμε απολύμανση όλου του χώρου- και τον περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία», αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης.

«Επικίνδυνο αν δε δοθούν εγκαίρως τα αντιβιωτικά»

Ο  Καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, κρούει στο ίδιο μέσο το «καμπανάκι» για τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη τύπου Α’ που στέρησε τη ζωή από το 5χρονο κοριτσάκι, τονίζοντας πως η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί».

«Ο β’ αιμοληπτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α’ είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αμυγδαλίτιδες και προβλήματα στην καρδιά. Όταν κάνει σηψαιμία, δηλαδή το μικρόβιο μπει στην κυκλοφορία του αίματος, τότε μπορεί να έχει μια βαρύτατη εικόνα στον ασθενή που οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια και φυσικά μέσα από αυτή την κατάσταση μπορεί να επέλθει ο θάνατος.

Άρα, είναι κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε αρκετές περιπτώσεις και το σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης για να δοθούν τα αντιβιωτικά. Αν δοθούν έγκαιρα, τότε λήγει χωρίς σοβαρές συνέπειες, εάν όμως δε δοθούν και υπάρξει η εξέλιξη σε σηπτική κατάσταση, ενεργοποιείται ο μηχανισμός της σήψης κι εξελίσσεται ανεξάρτητα από την παρουσία του μικροβίου», εξηγεί ο λοιμωξιολόγος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ