Η πρόεδρος του Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, κ. Ελένη Σαμαριτάκη, αναφέρει στο Cretalive πως η πτώση μέρους της τοιχογραφίας των δελφινιών δεν πρέπει να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους.
Τα βασιλικά ανάκτορα, τα λεγόμενα γυναικεία, είναι ένας κλειστός χώρος με μόνο μια μικρή εσωτερική αυλή στο πλάι. Η ίδια πιθανολογεί πως το περιστατικό οφείλεται στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Ηράκλειο. Ίσως, λόγω της δόνησης, προέκυψαν ρωγμές ή αποκόλληση.
Όποια και αν είναι η αφορμή, η αιτία είναι μία: η ελλιπής συντήρηση.
«Τα πάντα στον χώρο της Κνωσού χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και συντήρησης, αυτό δε γίνεται και κατά καιρούς έχουμε τέτοια επεισόδια», αναφέρει και περιγράφει πως «είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη, είμαστε όλοι σε σοκ»!
Η ίδια θεωρεί πως σε ανάλογα συμβάντα θα πρέπει να γίνεται αμέσως μία αυτοψία.
Η κ. Σαμαριτάκη αναφέρει πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν έργα αποκατάστασης, σε άλλο, όμως, σημείο του μνημείου. Δόθηκαν χρήματα, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως η φθορά είναι παντού!
Η πρόεδρος των ξεναγών τονίζει πως είναι αναγκαίο να γίνονται διαρκώς έργα συντήρησης, κάτι που δε συμβαίνει.
«Η Κνωσός είναι ένα χρυσορυχείο», σημειώνει. Όπως λέει, ενώ το κράτος λαμβάνει υψηλά έσοδα από την Κνωσό, δεν καταλήγουν στο μνημείο και το ποσό που δίνεται δεν αρκεί για να συντηρηθεί, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του.
Η Κνωσός έχει φθορές και λόγω της χρήσης, «είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να οργανώνονται δεξιώσεις στη Σπιναλόγκα, από τη μία, και από την άλλη να καταρρέει η Κνωσός…
Τοιχογραφία των δελφινιών
Όπως είναι γνωστό, η αυθεντική τοιχογραφία βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στη σελίδα του ΑΜΗ, αναφέρονται τα εξής: "Εντυπωσιακή απόδοση του θαλάσσιου τοπίου αποτελεί η Τοιχογραφία των Δελφινιών, παρά τον διακοσμητικό της χαρακτήρα. Δύο δελφίνια απεικονίζονται να κολυμπούν ανάμεσα σε μικρότερα ψάρια, τα οποία αποδίδονται με γαλάζια, κίτρινα και ρόδινα χρώματα. Το ανοικτό γαλανό φόντο με το δικτυωτό σε βαθύτερο τόνο του μπλε αποδίδει το νερό και τους ιριδισμούς της επιφάνειάς του. Τα θραύσματα της τοιχογραφίας βρέθηκαν σε φωταγωγό στο ανατολικό άκρο του Μεγάρου της Βασίλισσας στο ανάκτορο της Κνωσού και ο Evans υποστήριξε ότι αυτή κοσμούσε τοίχο πάνω από την είσοδο στο χώρο. Μια διαφορετική ερμηνεία των ανασκαφικών δεδομένων έχει καταλήξει στο πιθανό συμπέρασμα ότι η τοιχογραφία κοσμούσε δάπεδο του άνω ορόφου και όχι τοίχο. Αν και υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά σχετικά τόσο με τον χώρο που κοσμούσε όσο και με τη χρονολόγηση της τοιχογραφίας, παραμένει γεγονός ότι ανήκει σε μια μακρά μινωική παράδοση απεικόνισης του θαλάσσιου τοπίου με θαυμάσια δείγματα ήδη από τις αρχές της νεοανακτορικής περιόδου".