Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε σπείρα Ρομά που διέπραττε διαρρήξεις σε εκκλησίες (βίντεο)

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας έκαναν διαρρήξεις σε ιερούς Ναούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνολικά, συνελήφθησαν 4 άτομα, ηλικιών 20, 22, 26 και 27 ετών, ενώ εξιχνιάσθηκαν 33 περιπτώσεις κλοπών.

Συγκεκριμένα, οι δράστες άπαντες άτομα της φυλής Ρομά, μετέβαιναν στις εκκλησίες – στόχους κυρίως βραδινές ώρες, χρησιμοποιώντας συνήθως το επιχειρησιακό όχημά τους και είτε παραβιάζοντας τις κεντρικές θύρες των ναών είτε παραβιάζοντας παράθυρα αυτών, κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό τους. Κατά την παραμονή τους στο εσωτερικό προκαλούσαν εκτεταμένες ζημιές και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά από τα παγκάρια ή τα φιλόπτωχα ταμεία της εκάστοτε εκκλησίας. Επιπλέον, αφαιρούσαν αντικείμενα που προορίζονταν για θρησκευτική λατρεία ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκλεβαν ακόμα και τα τάματα τα οποία αφιέρωναν οι πιστοί σε διάφορες θαυματουργές εικόνες τα οποία ήταν απροσδιόριστης χρηματικής αξίας αφού ως επί το πλείστον επρόκειτο για αντικείμενα φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο υψηλά έσοδα στα ταμεία της ομάδας. Τέλος, δεν δίσταζαν να εισέλθουν σε Ναούς οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι από την UNESCO ως μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και σημαντικά για την παγκόσμια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και να προκαλέσουν εκτεταμένες φθορές.

Η κίνηση των δραστών και η επιλογή των ναών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Η επιλογή των στόχων φαίνεται να βασιζόταν σε γνώση και πληροφόρηση, αφού ανάμεσα στους ναούς που διέρρηξαν είναι και ένας ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης σημασίας μνημείο. Τέτοιοι χώροι συνήθως περιέχουν αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής αξίας, κάτι το οποίο πιθανώς να προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι δράστες της παρούσας συμμορίας. Ως προς τις περιοχές που κινήθηκαν οι δράστες, αυτοί εντοπίστηκαν τελικά να δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές όπως ο Μαραθώνας, η Ν. Φιλαδέλφεια, οι Αγ. Ανάργυροι, το Χαϊδάρι, το Καματερό, η Βάρη, η Ν. Ερυθραία, το Χαλάνδρι, η Νίκαια, το Πέραμα, η Ελευσίνα, ο Ν. Κόσμος, τα Πατήσια, οι Θρακομακεδόνες, ο Ορχομενός, η Ναύπακτος κ.α. Συνολικά οι δράστες διέπραξαν τουλάχιστον τριάντα τρεις (33) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις Ιερών Ναών τις οποίες διέρρηξαν πάνω από μια φορές. Παράλληλα, κατά την εγκληματική τους δράση προκάλεσαν και εκτεταμένες φθορές στις εκκλησίες, στις οποίες εισήλθαν παράνομα, το ύψος των οποίων είναι απροσδιόριστο.

Οι δράστες, μέλη της φυλής των Ρομά, ενώνονται μεταξύ τους με φιλικούς δεσμούς. Αυτού του είδους η σύνθεση προσέδιδε στην οργάνωση ισχυρή συνοχή, αφοσίωση στην εγκληματική τους δραστηριότητα, άριστη συνεργασία τόσο επί τω έργω όσο και κατά τις επιμέρους διαδικασίες (διαμοιρασμός κλοπιμαίων, επιμερισμός ρόλων κ.λπ.). Επιπλέον, ήταν τέτοια η σχέση των μελών της οργάνωσης που εξασφαλιζόταν η αδιάβλητη και μακροχρόνια δράση της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι δράστες κατά το παρελθόν έχουν συλληφθεί πολλάκις για κλοπές από Ιερούς Ναούς ενώ έχουν διαπιστωθεί και από κοινού περιπτώσεις κλοπών σε Ιερούς Ναούς.

Τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν διάφορα μέτρα προστασίας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι εξ αυτών όπως ήδη αναφέρθηκε άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα, ωστόσο δεν πρέπει να παραληφθεί ότι οι ίδιοι αγόραζαν γάντια εργασίας, φορούσαν σκούρα ρούχα καλύπτοντας όλα τα σημεία του σώματός τους αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση καταγραφής τους από κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης καθώς σε κάποιες περιπτώσεις είχαν προμηθευτεί μάσκες ή full-face.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της συμμορίας, ήταν η χρήση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο αυτό οι δράστες χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του Δ) δράστη, το οποίο οι δράστες χρησιμοποιούσαν για να μεταβαίνουν και να αποχωρούν από τα σημεία των διαρρήξεων και κλοπών, αλλά επιπλέον και για να μεταφέρουν τα διαρρηκτικά εργαλεία καθώς και τα κλοπιμαία. Σημαντικότερο μέτρο που λάμβαναν τα μέλη ως προς το επιχειρησιακό τους όχημα ήταν η αλλοίωση-απόκρυψη μέρους της οπίσθιας πινακίδας του δραστικού οχήματος. Με αυτό τον τρόπο εμπόδιζαν την ταυτοποίηση του αυτοκινήτου από κάμερες κυκλοφορίας ή αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης, αυτή η πρακτική δηλώνει ευθεία πρόθεση παραπλάνησης των αρμόδιων διωκτικών αρχών. Η επιλογή δε του συγκεκριμένου οχήματος καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθότι πρόκειται για όχημα πολυπληθές, διακριτικό, ευέλικτο, κοινό όχημα πόλης και δύσκολα ανιχνεύσιμο σε περίπτωση που γινόταν αντιληπτό από τις αρχές.

Επιπρόσθετα, από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το τελευταίο διάστημα η ομάδα είχε εντάξει στην οργάνωση και έτερο επιχειρησιακό όχημα. Πρόκειται για όχημα που ανήκε επίσης στον (Δ) δράστη. Το συγκεκριμένο όχημα εντοπίστηκε τουλάχιστον από τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους να χρησιμοποιείται από τους (Α) και (Δ) ως όχημα κατόπτευσης, δηλαδή μετέβαιναν σε διάφορες Ιερές Μονές – Εκκλησίες στις περιοχές της Λάρισας, των Τρικάλων, της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Αττικής και προέβαιναν στην κατόπτευση του χώρου έτσι ώστε να καταστρώσουν το καλύτερο επιχειρησιακό τους σχέδιο. Αφού λάμβαναν τις απαραίτητες πληροφορίες αποχωρούσαν από το σημείο μέχρι να εντοπίσουν τον επόμενο «στόχο».

Πέραν των προαναφερόμενων «επιχειρησιακών» οχημάτων οι (Β) και (Γ) είχαν προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά δύο ακόμη αυτοκινήτων, με χρήματα που προήλθαν από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Οικονομικό προφίλ δραστών 

Από την έρευνα και ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δεν εργάζονταν, ενώ τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα τους δεν επαρκούν επ’ ουδενί να καλύψουν τα τεκμήρια των αυτοκίνητων και διαβίωσής τους. Ως εκ τούτου, με δεδομένη την επανειλημμένη διαχρονικά τέλεση κλοπών και άλλων αδικημάτων με οικονομικό και περιουσιακό όφελος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η μοναδική πηγή εσόδων τους προερχόταν από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, τις οποίες τελούσαν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει το γεγονός ότι αυτοί δεν διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλάσσονταν αποκλειστικά και μόνο με μετρητά χρήματα. Αυτοί διαβιούσαν με τις προσόδους της εγκληματικής τους δραστηριότητας διαπράττοντας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας, εν γνώσει της εγκληματικής της προέλευσης.

Επιπρόσθετα, οι Β) Λ. Ν, Γ) Σ. Ν. και Δ) Σ. Χ.-Δ. από το 2023 έως και σήμερα, χρονικό διάστημα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, αγόρασαν συνολικά δεκατρία (13) νέα αυτοκίνητα, προφανώς με τα έσοδα του από την εγκληματική τους δραστηριότητα, πετυχαίνοντας την μετατροπή τους και τελικώς την νομιμοποίηση τους.

Ειδικότερα, ο (Α) Σ. Α. ήταν άεργος και ουδέποτε εργάστηκε με οποιαδήποτε ιδιότητα καθόλη την ενήλικη ζωή του και δεν υπέβαλε καθόλου φορολογικές δηλώσεις.

Ο (Β) ήταν άεργος και ουδέποτε εντοπίστηκε να εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα κατά το χρονικό διάστημα επιτήρησης από αστυνομικούς της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.. Δεν υπέβαλε καθόλου φορολογικές δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά από το 2023 έως και σήμερα, χρονικό διάστημα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, αυτός αγόρασε τέσσερα (4) νέα οχήματα, προφανώς με τα έσοδα του από την εγκληματική του δραστηριότητα, πετυχαίνοντας την μετατροπή τους και τελικώς την νομιμοποίηση τους.

Ο (Γ) ουδέποτε εντοπίστηκε να εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα κατά το χρονικό διάστημα επιτήρησης από αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, από το 2023 έως και σήμερα, χρονικό διάστημα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, αυτός απέκτησε συνολικά πέντε (5) νέα οχήματα, τα οποία διατηρεί στην ιδιοκτησία του, προφανώς με τα έσοδά του από την εγκληματική του δραστηριότητα, πετυχαίνοντας την μετατροπή τους και τελικώς την νομιμοποίηση τους.

Ο (Δ) ουδέποτε εντοπίστηκε να εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα και τελευταία φορά φέρεται να εργάστηκε το 2022. Δεν υπέβαλε καθόλου φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο από το 2023 έως και σήμερα, χρονικό διάστημα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, αυτός απέκτησε συνολικά τέσσερα (4) νέα οχήματα, τα οποία διατηρεί στην ιδιοκτησία του, προφανώς με τα έσοδα του από την εγκληματική του δραστηριότητα, πετυχαίνοντας την μετατροπή τους και τελικώς την νομιμοποίηση τους.

Συλλήψεις και έρευνες

Βραδινές ώρες της 14-05-2025 στο πλαίσιο αναζήτησης των δραστών αρχικά εντοπίστηκαν οι (Α), (Β) και (Δ) επιβαίνοντες στο όχημα να κινούνται επί της οδού Αχαρνών στο Ζεφύρι. Στη συνέχεια, ακινητοποιήθηκαν και προσήχθησαν στην ανωτέρω Υπηρεσία. Ο (Γ) εντοπίστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας να οδηγεί έτερο αυτοκίνητο. Αφού ακινητοποιήθηκε, οδηγήθηκε στην έδρα της Υπηρεσίας. Άπαντες στη συνέχεια συνελήφθησαν για τα κατά περίπτωση αδικήματα όπως περιγράφηκαν πιο πάνω. Πρωινές ώρες της 15-05-2025 το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζώης και Ιδιοκτησίας προέβη στην διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών με την παρουσία Δικαστικών Λειτουργών. Γίνεται μνεία ότι κατ’ οίκον έρευνα πραγματοποιήθηκε και σε μονοκατοικία στο Δ.Δ. Προφήτη Ηλία Ηρακλείου όπου διέμενε ο (Β).

  • Κατά τη σωματική έρευνα του (A) βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του (Α) στα Μέγαρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Μία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,
2. Διαρρηκτικά εργαλεία,
3. Ναρκωτικά δισκία,
4. Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς,
5. Ένα κινητό τηλέφωνο,
6. Ηλεκτρονικές συσκευές και
7. Καπέλα που χρησιμοποιήθηκαν στις κλοπές.

  • Κατά τη σωματική έρευνα του (Β βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ανδρικά κοσμήματα.
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του (Β) στην Νέα Πέραμο όπου διέμενε κατά την περίοδο που βρισκόταν στην Αττική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Διαρρηκτικά εργαλεία,
2. Μια φαλτσέτα,
3. Μια ζυγαριά ακριβείας,
4. Διάφορα κοσμήματα (δαχτυλίδι, μενταγιόν),
5. Κινητά τηλέφωνα και πακέτα σύνδεσης,
6. Διάφορα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν στις κλοπές
7. Αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων.

  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του (Β) στο χωρίο Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου Κρήτης όπου διέμενε κατά την περίοδο που βρισκόταν στην Κρήτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα.
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο του (Β βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα.
  • Κατά τη σωματική έρευνα του (Γ) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρήματα (100€) καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του (Γ) επί της οδού Παναγίτσας α/α στην Κινέτα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Κινητά τηλέφωνα και πακέτα σύνδεσης,
2. Ένας σουγιάς,
3. Ένα ξιφίδιο,
4. Διαρρηκτικά εργαλεία και
5. Ένα κουτί μεταφοράς πιστολιού, περιέχων έναν αντάπτορα κάνης όπλου που χρησιμοποιείται για την ρίψη φωτοβολίδων

  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο του (Γ) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Μία (1) νάιλον σακούλα περιέχουσα το χρηματικό ποσό των διακοσίων τριάντα εννέα ευρώ σε κέρματα,
2. Ρούχα που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάπραξη των κλοπών,
3. Περιλαίμια,
4. Γάντια εργασίας και διαρρηκτικά εργαλεία,
5. Πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων και
6. Μια απόδειξη αγοράς φυσιγγίων.

  • Κατά τη σωματική έρευνα του (Δ βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των εβδομήντα (75) ευρώ.
  • Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του (Δ) στο Περιστέρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Χρήματα,
2. Τριάντα έξι φυσίγγια,
3. Ηλεκτρονικές συσκευές,
4. Μία κοντόκαννη καραμπίνα μάρκας ΜAVERICK με αποξυσμένο τον αριθμό όπλου
5. Κινητό τηλέφωνο και πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων και
6. Ένα χρυσίζον μενταγιόν με την μορφή του Αγίου Εφραιμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ