Άθλια κατάσταση στα τουρκικά θέρετρα καταγγέλλουν ξένοι ειδικοί του τουριστικού χώρου, και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο αλλά απηχεί την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα αυτήν την στιγμή.
Μια άθλια εικόνα περιγράφει Βρετανός τουρίστας που μετέβη για διακοπές στον Μαρμαρά, αλλά αναγκάστηκε στην συνέχεια να πάει στον Ρόδο, για διακοπές, σε μια τάση που ακολουθούν Βρετανοί και άλλοι ξένοι τουρίστες.
Η εικόνα στα τουρκικά παράλια είναι απογοητευτική και τα προβλήματα εκτός των ξενοδοχείων αντανακλούν στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, σε συνδυασμό με ζητήματα ασφαλείας που ταλανίζουν αυτές τις περιοχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Βρετανός τουρίστας με το όνομα Έβανς πήγε στην Τουρκία, αλλά οι διακοπές μετατράπηκαν σε άμεση απόδραση στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τον Βρετανό δημοσιογράφο Άλεξ Έβανς, ο οποίος πέρασε μόνο τρεις ημέρες στον τουρκικό Μαρμαρά πριν κατευθυνθεί στο ελληνικό νησί της Ρόδου.
"Ο Έβανς απογοητεύτηκε από την έντονη αντίθεση μεταξύ των μοντέρνων ξενοδοχείων στην ορεινή περιοχή και των περιοχών εκτός αυτού, το οποίο συνέκρινε με το βρετανικό Μπλάκπουλ.
Το δείπνο σε ένα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια, όπου οι σερβιτόροι έστησαν απροσδόκητα σόου, άφησε επίσης μια δυσάρεστη εντύπωση", γράφει ο ίδιος στο περιοδικό "Turprom".
Ο Βρετανός ταξιδιώτης επέκρινε επίσης τους δεκάδες ενοχλητικούς πωλητές που προσέφεραν δήθεν δωρεάν λουκούμια και στην συνέχεια απαιτούσαν χρήματα, την πληθώρα παραποιημένων προϊόντων, και τα καταστήματα με τα ονόματα γνωστών βρετανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά.
Ο Έβανς και η σύζυγός του κατέληξαν να αγοράσουν άμεσα εισιτήρια για ένα πλοίο για τη Ρόδο, ξοδεύοντας 8.800 ρούβλια ο καθένας.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Ρόδος άφησε μια εντελώς διαφορετική εντύπωση, μια παλιά πόλη με κάστρο, εργαστήρια με χειροτεχνήματα, φρέσκος ελληνικός γύρος και γιαούρτι με μέλι.
Η φυγή τουριστών προς την Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις τουρκικές αρχές.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 20.000 Τούρκοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Οι Ευρωπαίοι τουρίστες παρουσιάζουν παρόμοια τάση, παρά τις υψηλότερες τιμές στη Ρόδο.
Ξένοι εμπειρογνώμονες της τουριστικής βιομηχανίας προβλέπουν ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κλέψουν παραθεριστές από την Τουρκία, η οποία φέτος θα έχει πραγματικά τεράστιο πρόβλημα με τον τουρισμό, λόγω πολλών παραγόντων, πολιτικής αστάθειας κά.
Η Τουρκία αντιμετώπισε έναν σκληρό ανταγωνισμό από την Ελλάδα πέρυσι, αλλά φέτος το πρόβλημα για τους γείτονες είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο μαζικός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, δεν έχει καταστήσει τα πράγματα δυσβάσταχτα και η τάση δεν ήταν μοναδική για τον μεσογειακό προορισμό.
Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχασε αξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους τελευταίους δύο μήνες μπορεί να προσελκύσει τους Βρετανούς που ψωνίζουν με τη λίρα.
Ναι, οι τιμές των καταλυμάτων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί, αλλά οι ίδιες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται και σε άλλους προορισμούς.
Οι χιλιάδες πλέον Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς, έρχονται να διασκεδάσουν και να ζήσουν την ελευθερία, σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία.
Οι υπόλοιποι τουρίστες από την Ευρώπη δεν θα έρθουν φέτος στην Τουρκία, λόγω των πολιτικών αναταράξεων και των διαδηλώσεων για τον Ιμάμογλου.
Κυρίως όμως δεν τους αρέσει το ολόκληρο το σκηνικό εντός των παραλιακών πόλεων της Μικράς Ασίας.