Κοινωνία

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσοι ασθενείς έχουν πληρώσει;- Γιατί δεν προχωρούν οι 50.000 δωρεάν επεμβάσεις

Τα απογευματινά χειρουργεία, έχουν πλέον ενταχθεί στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ενώ παρόλο που διενεργείται ένας συγκεκριμένος αριθμός κάθε εβδομάδα, λόγω ελλείψεων προσωπικού, η δυνατότητα να γίνονται επεμβάσεις επί πληρωμή το απόγευμα επιλέγεται από τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου έως τις 6 Ιουνίου διενεργήθηκαν 1.177 απογευματινά χειρουργεία. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 7 Ιουνίου έως και σήμερα, 13 Ιουνίου, τα προγραμματισμένα απογευματινά χειρουργεία  ανέρχονται σε 145.

Τα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στον θεσμό είναι μέχρι σήμερα 50, ενώ συνολικά 76 νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν δηλώσει ετοιμότητα συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία. Οι περισσότερες απογευματινές επεμβάσεις ανά κατηγορία αφορούν σε ορθοπεδικά περιστατικά, τα οποία ανέρχονται σε 347 από την αρχή λειτουργίας του θεσμού.

Με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου. Η ενεργοποίησή τους προσφέρει αφενός μια επιλογή προς τους πολίτες να αποφύγουν την πρωινή λίστα δωρεάν χειρουργείου στο ΕΣΥ, χωρίς να δώσουν τα χρήματα που θα έδιναν στον ιδιωτικό τομέα, αφετέρου τη δυνατότητα σε γιατρούς και προσωπικό να έχουν επιπλέον εισόδημα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης καταβάλλει 300 ευρώ.
Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη είναι 500 ευρώ.
Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη είναι 900 ευρώ.
Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

 

Εν αναμονή για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

 

Στο μεταξύ, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία δεσμεύτηκε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την αποσυμφόρηση της λίστας των περισσότερων από 100.000 χειρουργείων που είναι σε αναμονή για επέμβαση στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για να καλυφθεί το ποσό (εκτιμάται σε 60 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός χειρουργείων – περίπου 50.000 – να γίνει δωρεάν για τους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η έγκριση του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη θετική έκβαση του αιτήματος να θεωρείται σίγουρη. Η εξαγγελία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων δεν παύει, ωστόσο, να είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αναμένει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκειμένου να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το Υπουργείο Υγείας τέτοια εποχή πέρυσι ξεκίνησε την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την ευρύτερη λίστα χειρουργείων στο ΕΣΥ. Συλλέχθηκαν στοιχεία από 126 νοσοκομεία και έγιναν περισσότερες από 150.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στη λίστα κατά 38%. Έτσι, από 120.000 περιστατικά, έμειναν σε αναμονή 102.634 ( στοιχεία Φεβρουαρίου). Πιο συγκεκριμένα, περίπου 44.000 περιστατικά έχουν 0-4 μήνες αναμονή, σχεδόν 32.000 έχουν 4-12 μήνες αναμονή και περίπου 26.000 περιστατικά έχουν αναμονή περισσότερο από 12 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αναμονές διαπιστώνονται στη βόρεια Ελλάδα. Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έχει το 29% των περιστατικών που περιμένουν, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια το 24% και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής το 23%.

Τονίζεται ότι δεν καταγράφονται αναμονές για ογκολογικά περιστατικά και βαριά χειρουργικά περιστατικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...