Κοινωνία

"Ζωή και κότα" έκαναν οι εφοριακοί εκβιαστές: Bίλες, πισίνες και χλιδάτη ζωή

Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών στην Χαλκίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Live News.

Όπως αποκάλυψε το live news, οι ερευνητές της υπόθεσης του κυκλώματος της Χαλκίδας και οι δικαστικοί λειτουργοί ανακάλυψαν στην έρευνά τους δύο πολυτελείς βίλες, οι οποίες ανήκουν σε έναν λογιστή και τον υποδιευθυντή της ΔΟΥ Χαλκίδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για βίλες με πισίνες στα περίχωρα της Χαλκίδας και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος διεξάγει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα ακίνητα.

Σημειώνεται πως από την έρευνα έχει προκύψει πως το 80% των θυμάτων του κυκλώματος των εφοριακών φαίνεται να συναινούσε προκειμένου για να μην τους καταλογιστούν φόροι. Για τον παραπάνω λόγο η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έρευνα και των θυμάτων του κυκλώματος.

Θυμίζουμε ότι προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν μετά την απολογία του στον ανακριτή η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και μια ακόμη υπάλληλος της Εφορίας.

Χαλκίδα – ΔΟΥ : Φωτογραφίες ντοκουμέντο με την 56χρονη διεκπεραιώτρια – Η στιγμή που βγαίνει από το κτήριο κρατώντας φάκελο αξίας 5.000 ευρώ

Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τις κινήσεις της 56χρονης διεκπεραιώτριας, που συνελήφθη μαζί με τους 5 εφοριακούς και έναν λογιστή για τη διαφθορά στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Το οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί από τους Αδιάφθορους της ΕΛΑΣ τις ημέρες που είχαν θέσει σε στενό κλοιό παρακολούθησης την 56χρονη γυναίκα αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εμφανίζει τη διεκπεραιώτρια να εξέρχεται από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, κρατώντας στα χέρια της έναν φάκελο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον είχε παραλάβει από τη διευθύντρια της ΔΟΥ και αφορούσε υπόθεση επιχειρηματία.

Η 56χρονη διεκπεραιώτρια έχει «συλληφθεί» να συνομιλεί τόσο με τη διευθύντρια της εφορίας όσο και μία 67χρονη υπάλληλο και να στήνουν μαζί επιχειρήσεις εκβιασμών και φορολογικών διευκολύνσεων επιχειρηματιών και πολιτών.

ΔΟΥ – Χαλκίδα: Η σοκαριστική καταγγελία επιχειρηματία

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται σταδιακά στοιχεία για τη «μαφιόζικη» τακτική του κυκλώματος της εφορίας Χαλκίδας.

Όπως προκύπτει, το κύκλωμα εντόπιζε τα «κατάλληλα» θύματα και καθυστερούσε τις υποθέσεις τους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε… διευκολύνσεις και απειλές.

Μάλιστα οι σχετικές δοσοληψίες γίνονταν δίπλα από το μεγάλο γκαράζ της εφορίας, ενώ η συλληφθείσα προϊσταμένη εμφανιζόταν μόνο όταν επρόκειτο για ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας – θύμα της σπείρας χαρακτήρισε, στον ΑΝΤ1 ως «μαφία» τα μέλη της, αποκαλύπτοντας ότι τον απείλησαν και του ζήτησαν το 5% από την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία, αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω, όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Μου είπαν “μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά”. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί, τελείωσαν όλα. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι. Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα… Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρου… Δεν είναι να κάνω τη δουλειά μου, είναι να κάνουν τη δουλειά τους, την οποία καθυστερούν εσκεμμένα για να με βάλουν στο τρiπάκι να πάω από εκεί και να γίνει ό,τι γίνει. Μου λέει “τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγα δίνεις”. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη. Τόσα λεφτά θα πάρω γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς».

Την ίδια ώρα, με το… ατράνταχτο επιχείρημα ότι στους εφοριακούς δίνονται «δωράκια», όπως στους γιατρούς, και καταγγέλλοντας για παράβαση καθήκοντος τους αστυνομικούς, «απαντά» η διευθύντρια της εφορίας στη Χαλκίδα, που συνελήφθη μαζί με ακόμη πέντε άτομα.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Στον ανακριτή οι συλληφθέντες εφοριακοί και δυο ιδιώτες – Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Ενώπιων του ανακριτή αναμένεται να βρεθούν την Παρασκευή (24/5) για να απολογηθούν για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες εφοριακοί και οι δυο ιδιώτες που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Μπλόκο στα περιουσιακά στοιχεία των επίορκων εφοριακών – Οι σοκαριστικοί διάλογοι ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ και πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας. Την ίδια ώρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα ζητά τη δέσμευση των λογαριασμών των επίορκων εφοριακών.Η Αρχή για το Ξέπλυμα, ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των οκτώ προσώπων της εφορίας Χαλκίδας για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκόμισαν χρηματικά ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες τα οποία ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες τους σκοπεύοντας στη νομιμοποίηση τους.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Σοκάρουν οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος – Τους «καίει» το τετράδιο της διευθύντριας – Πώς δρούσε η συμμορία

Αυτές ήταν οι αποκαλυπτικές συνομιλίες που βοήθησαν τις Αρχές να ξεσκεπάσουν το κύκλωμα εκβιαστών εφοριακών στην Χαλκίδα.

Στο πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας να συνομιλεί με τον λογιστή της οργάνωσης. Όπως φαίνεται υπάρχει ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο τους χαλάει τη «μοιρασιά».

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Ο άλλος με εκνεύρισε. Μου λέει «θέλω να πάρω 5 χιλιάδες ευρώ», δεν ξέρω τι θα κάνεις

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Ωω

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Πολύ κλάψιμο. Του λέω, συγγνώμη, άμα πάρεις, εγώ τι πρέπει να πάρω, η προϊσταμένη τι θα πάρει από 1.000 ευρώ. Και κάντο παραπάνω. Εντάξει του λέω θα το δω για παραπάνω, άντε να πάρει μέχρι τα 12. Πολύ κλάψα. Τους βάλαμε στο παιχνίδι τώρα αυτό….

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Εντάξει, εσύ υπογράφεις  αλλά και εγώ πες στα έχω φτιάξει. Σου έφτιαξα οικονομικά, επιταγές, όλα.

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Εντάξει τι να πω ρε μωράκι. Δεν μου άρεσε η κλάψα και έχω και έξοδα, ξέρεις

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Ναι

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Του λέω ξέχασέ το αυτό το ποσό. Μου λέει 4 (χιλιάρικα)

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα πάρει 3 και εντάξει. Άμα πάρει 3 αυτός, θα πάρουμε εμείς από 2 δηλαδή;

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Κάνε εσύ την πρόσθεση

-ΑΡΧΗΓΟΣ: 10 δεν θα δώσει;

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Θα σε χρειαστεί και σε άλλη υπόθεση.

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Α, δώσε 1 άμα είναι

Σε άλλο ηχητικό ακούγεται η «Αρχηγός» του κυκλώματος, η Προϊσταμένη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, να συνομιλεί με τα μέλη της οργάνωσης για το πόσα χρήματα θα πάρουν από τους «πελάτες».

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Ρε συ, αυτοί έχουν φάει 1,5 εκατομμύριο. Τα κάνανε πως τα κάνανε για να ζητήσουν 15 χιλιάδες φόρο. Εκεί πέρα χτύπησε, στην απληστία τους. Δηλαδή 15 χιλιάρικα τους έλειψαν;

-ΜΕΛΟΣ: Έτσι, γ… τους

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Ε ναι, γιατί ήθελαν να ρίξουν και εμάς για ψίχουλα και στην υγειά των κορόιδων

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Άκου η θείτσα από την Αθήνα. Τι θα κάνουμε με αυτούς;

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Τίποτα, θα φάνε π… και μετά βλέπουμε τι μπορεί να μαζέψει η θείτσα

-ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Προσωρινό 1 εκατομμύριο βγάλε. Τι γαϊδούρια ρε, μου ήρθαν κάτω τους εξήγησα την διαδικασία, λέω παιδιά έχουμε επαφή με δύο ελεγκτές. Δώστε παρουσία να υπάρχει μια επαφή. Από αυτά που τους είπα δεν κάνανε τίποτα

Στο τρίτο ηχητικό ντοκουμέντο συνομιλούν η «Αρχηγός» με άλλο μέλος του κυκλώματος, οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει μέλος της οργάνωσης που τους εκθέτει.

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Η άλλη πάει και παίρνει όσα παίρνει και λέει ότι τα ζητάω εγώ, με έχει κάνει ρόμπα

-ΜΕΛΟΣ: ώπα ρε…

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Θέλω να βρούμε έναν τρόπο πως θα την μαζέψω. Μου τα είπε ένας επιχειρηματίας με ονόματα για να την προσέχω

-ΜΕΛΟΣ: Άλλη φορά πες της να μην ξανά πει σε κανέναν τίποτα. Καλύτερα να έχεις εξασφαλίσει τη θέση σου.

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Και ποιόν άλλον;

-ΜΕΛΟΣ: Αν πήγαινες στην Τ… της έχω εμπιστοσύνη. Και η μοιρασιά εκεί που είναι να γίνει σε δύο, θα γίνει σε τρεις. Εσύ το δικό σου θα το παίρνεις ενώ, η άλλη από την μ… που έκανε θα μοιράζεται το ποσοστό της.

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Αυτός δεν ξέρει τίποτα, εδώ του κάνω και μαθήματα πώς να συμπεριφέρεται

-ΜΕΛΟΣ: Ναι αλλά είναι καλός όμως, δεν κοιτάει να εκμεταλλευτεί

-ΑΡΧΗΓΟΣ: Ναι αλλά μπροστά σε άλλους δείχνει την οικειότητα και του λέω «είσαι τελείως χαζός; Υπάρχει λόγος να δείξεις την οικειότητα με τον συγκεκριμένο λογιστή:

-ΜΕΛΟΣ:  Πες του «δεν θέλω να φαίνεσαι καθόλου, θα μιλάς για την περίπτωσή σου και θα φεύγεις»

 

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως για κάποιο από τα θύματά τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η προϊσταμένη της ΔΟΥ λέει πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ, με τον λογιστή να σχολιάζει: «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια

Διευθύντρια: Εχει λεφτουδάκια

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι αυτό σου κρατάω ακόμα

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα

Διευθύντρια: Ναι δεν ξέρω

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω

Σπείρα εφοριακών Χαλκίδας: Τους «καίει» το τετράδιο της διευθύντριας – Πώς δρούσε η συμμορία

Σημειώσεις με ποσά και ονόματα από το 2020 έχουν εντοπίσει οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ στα τετράδια – σημειωματάρια που διατηρούσε στο σπίτι της η διευθύντρια της εφορίας Χαλκίδας. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

Στο κύκλωμα εκβιαστών συμμετείχε και ο υποδιευθυντής, άλλοι τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, που εκβίαζε επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 υποθέσεις, με κέρδη 100.000 ευρώ.

H έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.

Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Έτσι, στις 29 Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.

Η μαρτυρία αδιάφθορου Ράμπο συγκλονίζει:

«Είμασταν στο λεγόμενο καραούλι από νωρίς ώσπου πρωί λίγο μετά τις 10.00 αντιληφθήκαμε να πλησιάζει ένα ύποπτο τζιπ ήταν πολυτελές και μαύρο. Μπήκε στην εφορία και βγήκε. Τοι αμάξι το ξέραμε. Άνηκε σε εταιρεία. Αυτός ξαναήρθε, μετά από δύο ώρες. Πάλι με το τζιπ. Ανέβηκε πάλι πάνω και όταν κατέβηκε δεν κρατούσε τα χαρτιά που είχε όταν ανέβηκε. Μία ώρα μετά ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο με επιγραφή της εταιρείας ανέβηκε πάνω ένας που κρατούσε έναν φάκελο. Όταν κατέβηκε δεν τον κρατούσε. Εμείς αστραπιαία πεταχτήκαμε από το αυτοκίνητο και τον ακινητοποιήσαμε. Τον ρωτήσαμε που είναι ο φάκελος; Τι τον έκανες; Έδωσες λεφτά; Αυτός μας είπε πως έδωσε λεφτά».

ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε η συμμορία των εφοριακών – Εκβίαζαν για φορολογικές εκκρεμότητες

Ενας 62χρονος λογιστής με θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας, ως υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ και Επιχειρήσεων, ο οποίος γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών, φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της «υποομάδας», που μιλούσε απευθείας με την «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς, την 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μία άλλη βασική συνεργός του κυκλώματος ήταν η 67χρονη «Λίνα», υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, όπως και μία 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να πετάξουν από το κύκλωμα τη «Λίνα», λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.

Η μαρτυρία αδιάφθορου Ράμπο συγκλονίζει:

«Είμασταν στο λεγόμενο καραούλι από νωρίς ώσπου πρωί λίγο μετά τις 10.00 αντιληφθήκαμε να πλησιάζει ένα ύποπτο τζιπ ήταν πολυτελές και μαύρο. Μπήκε στην εφορία και βγήκε. Τοι αμάξι το ξέραμε. Άνηκε σε εταιρεία. Αυτός ξαναήρθε, μετά από δύο ώρες. Πάλι με το τζιπ. Ανέβηκε πάλι πάνω και όταν κατέβηκε δεν κρατούσε τα χαρτιά που είχε όταν ανέβηκε. Μία ώρα μετά ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο με επιγραφή της εταιρείας ανέβηκε πάνω ένας που κρατούσε έναν φάκελο. Όταν κατέβηκε δεν τον κρατούσε. Εμείς αστραπιαία πεταχτήκαμε από το αυτοκίνητο και τον ακινητοποιήσαμε. Τον ρωτήσαμε που είναι ο φάκελος; Τι τον έκανες; Έδωσες λεφτά; Αυτός μας είπε πως έδωσε λεφτά».

ΔΟΥ Χαλκίδας: Πώς δρούσε η συμμορία των εφοριακών – Εκβίαζαν για φορολογικές εκκρεμότητες

Ενας 62χρονος λογιστής με θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας, ως υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ και Επιχειρήσεων, ο οποίος γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών, φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της «υποομάδας», που μιλούσε απευθείας με την «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς, την 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μία άλλη βασική συνεργός του κυκλώματος ήταν η 67χρονη «Λίνα», υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, όπως και μία 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να πετάξουν από το κύκλωμα τη «Λίνα», λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα.

«Διευκολύνσεις»

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο σπίτι της διευθύντριας βρήκαν 80.000 ευρώ, όπως και σημειωματάριο με αναγραφές από το… 2020, το οποίο περιείχε ονόματα μελών του κυκλώματος, πολιτών και δίπλα χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Η καταγγελία

Τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων με το όνομα «Λίνα», σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο άγνωστος ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της «Λίνας».

Η 50χρονη διευθύντρια μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς εξασφάλιζαν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους.

Για να εντοπίζουν τις καλύτερες υποθέσεις με φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης», η διευθύντρια της ΔΟΥ επικοινωνούσε τακτικά με την 56χρονη διεκπεραιώτρια, που της έδινε μεγάλο όγκο πληροφοριών για εταιρίες-υποψήφιους στόχους. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση της υποομάδας, που αποτελείτο από τη διευθύντρια, τη διεκπεραιώτρια και τον 62χρονο λογιστή με υψηλή θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας.

Η 50χρονη διευθύντρια είχε και επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση-«φάντασμα» (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές. Η ίδια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία του κυκλώματος.

Η 56χρονη διεκπεραιώτρια και ο 62χρονος λογιστής του Επιμελητηρίου Ευβοίας, φέρεται να έβρισκαν ιδιώτες και επιχειρηματίες που είχαν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες και τους παρέπεμπαν στη διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων κ.ά. που είχαν επιστροφή φόρου, τα μέλη του κυκλώματος τους έλεγαν πως δεν θα τις πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν. Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος, είτε μείωναν είτε δεν επέβαλλαν. Ενας τρίτος τρόπος ήταν η ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να ζητά χρήματα προκειμένου να μη διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Στα… πράσα

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν προσεγγίσει επιχειρηματία ζητώντας εκβιαστικά χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο. Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας κατέβαλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε άλλες 10.000 ευρώ τη Δευτέρα, όπως του είχαν υποδείξει η 50χρονη διευθύντρια και η «Λίνα». Τις επικοινωνίες τους άκουγαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια «παράταση» έως την περασμένη Τρίτη. Οι αστυνομικοί είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ, και λίγο αργότερα να βγαίνει από αυτή. Μπήκαν στη ΔΟΥ, κατευθύνθηκαν στο γραφείο της διευθύντριας, την οποία εντόπισαν με το φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ στα χέρια, ενώ συνέλαβαν και τα υπόλοιπα έξι μέλη του κυκλώματος διαφθοράς.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Τι ισχυρίστηκε η διευθύντρια

«Με έπεισαν με… έξτρα εισόδημα»

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προσαγωγή της 50χρονης διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανέφερε προφορικά στους αστυνομικούς ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη τον Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρίες. Οταν έγινε προϊσταμένη, όπως υποστήριξε, την προσέγγισαν η «Λίνα» και η 56χρονη διεκπεραιώτρια ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες. Ετσι την έπεισαν, όπως είπε, να συμμετάσχει στις παράνομες ενέργειες.

Στην ίδια δικογραφία, κατηγορούμενοι είναι ένας 61χρονος υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας, τέσσερις ακόμη λογιστές και ένας ιδιώτης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ