Κοινωνία

Δελφικοί Διάλογοι: Οι συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό

Ο αντίκτυπος της μετάβασης των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή στην Δημοκρατία και τον Πολιτισμό είναι ο βασικός θεματικός άξονας των φετινών, δεύτερων «Δελφικών Διαλόγων» που θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προερχόμενοι από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέιλ, της Καλιφόρνιας, του Κέιμπριτζ, της Ουτρέχτης κ.α. θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες: Πώς θα επαναπροσδιοριστούν οι βασικές δομές και οι λειτουργίες της δημοκρατίες στην εποχή της τεχνολογικής επικράτησης; Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας; Πώς διαμορφώνεται η διαλεκτική εντόπιων πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης; Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλισθούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους; Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την ‘ψηφιακή ηθική’ («digitalethics») και το αντίστροφο; Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου διεθνούς κόσμου, τους Δελφούς, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη διερεύνηση την, κατά το δυνατόν, διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλεπόμενο μέλλον» επισήμανε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, για να σημειώσει αμέσως μετά: «Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζονται στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντας στους Δελφικούς Διαλόγους είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι – κάποιοι απ’ αυτούς ανήκουν στους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στον χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας. Ολοι τους είναι πρωτοπόροι στο χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που ως έννοια αλλά κι ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Και κατέληξε: «Η έννοια του μετα-ανθρώπινου στην οποία εστιάζονται οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο η δραματική τεχνολογική εξέλιξη που γίνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος».

Στο όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την υλοποίησή του αναφέρθηκε ο διευθυντής του, σειρά του ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ, Καθηγητής Ανδρέας Γκόφας: «Το όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν διττό. Να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο και να δημιουργηθούν στο, 100 στρεμμάτων, κτήμα των Δελφών, Περίπτερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ούτως ώστε μια βόλτα στο Κέντρο Δελφών να συνιστά έναν περίπατο στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε, εν’ όψει του 2027 που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου, πώς θα μπορέσουμε να αναβιώσουμε αυτό το κομμάτι του οράματός του που, μεταξύ άλλων, θα συνιστά το Κέντρο επισκέψιμο σε καθημερινή βάση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της EurolifeFFH, που είναι ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, δήλωσε: «Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να αποτελούμε καταλύτη για θετική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων, τόσο μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα, όσο και μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Ως ένας μεγάλος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, θεωρούμε καθήκον μας να επιστρέφουμε στο κοινωνικό μας σύνολο μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Με μεγάλο κομμάτι της αξίας αυτής να επενδύεται στον πολιτισμό. Και επί τούτου χρησιμοποιώ τον όρο “επένδυση”, καθώς αν, ως άτομα, οργανισμοί και κοινωνίες αφιερώσουμε χρόνο, κόπο και πόρους στον πολιτισμό, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Με μεγάλη μας χαρά στεκόμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά δίπλα στο έργο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με τη βεβαιότητα πως η υποστήριξή μας στις δράσεις του θα δώσει σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη δημιουργική σκέψη».

Οι φετινοί «Δελφικοί Διάλογοι» θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου ΕΔΩ και ΕΔΩ. Να σημειωθεί πως πέρσι την διοργάνωση παρακολούθησαν διαδικτυακά περί τους 90.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Ομιλητές και θέματα

Rosi Braidotti, Distinguished University Professor Emerita, Utrecht University

Τίτλος ανακοίνωσης: Posthuman Convergence and Affirmative Ethics

(Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική)

Melani Cammett, Clarence Dillon Professor of International Affairs, Department of Government; Director, The Weatherhead Center for International Affairs, Harvard University

Τίτλος ανακοίνωσης:The Promises and Pitfalls of AI for Divided Societies

(Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης για την πολυπολιτισμικότητα)

Martin Crowley, Professor of Modern French Thought and Culture, University of Cambridge

Τίτλος ανακοίνωσης: Political Agency in the Age of the Posthuman

(Η πολιτική δράση στην μετα-ανθρώπινη εποχή)

Luciano Floridi, Founding Director, Digital Ethics Center, Yale University

Τίτλος ανακοίνωσης: AI for and against Democracy

(Η τεχνητή νοημοσύνη υπέρ και κατά της δημοκρατίας)

Kate Hayles, Distinguished Research Professor, University of California, Los Angeles

Τίτλος ανακοίνωσης: Are AIs a Threat to Democracy?

(Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η Τεχνητή Νοημοσύνη;)

Patrice Maniglier, Αssociate Professor, Université Paris Nanterre

Τίτλος ανακοίνωσης: Citizens of the Earth: Rethinking Cosmopolitanism in a Planetary Age

(Πολίτες του πλανήτη Γη: Επανεξετάζοντας τον κοσμοπολιτισμό σε μια πλανητική εποχή)

Panagiotis Roilos, George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature, Harvard University; President of the European Cultural Delphi Centre

Τίτλος ανακοίνωσης: «Neomedieval Metacapitalism» and Mechanisms of Anti-Democratic Homogenization

(«Νεομεσαιωνικός Μετακαπιταλισμός» και μηχανισμοί αντιδημοκρατικής ομογενοποίησης)

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σημαντικές εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ