Ελληνοτουρκικά

Μας απειλούν στα ίσα! Ο Γκιουλέρ βάζει το πιστόλι στο τραπέζι

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Με μια κλασική επίδειξη της τουρκικής διπλωματίας του «καρότου και του μαστιγίου», ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιχείρησε να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Πίσω από τα διπλωματικά χαμόγελα και τις δηλώσεις περί «ειρηνικής επίλυσης» και «καλής γειτονίας», η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε χιλιοστό από τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις.

Ο Τούρκος υπουργός φρόντισε να οριοθετήσει το πεδίο των ελληνοτουρκικών επαφών, καθιστώντας σαφές ότι η προσήλωση της χώρας του στη διπλωματία δεν μεταφράζεται σε υπαναχώρηση από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το "καρότο" του διαλόγου και η "ειρηνική" παγίδα

Κατά την τοποθέτηση του, ο Γιασάρ Γκιουλέρ επέλεξε αρχικά να φορέσει τον μανδύα του διαλλακτικού γείτονα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα τις αξιολογούμε μέσα από αυτό το πρίσμα», ανέφερε, ζητώντας την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία ως υπέρμαχο του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας πως τα υφιστάμενα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση «των σχέσεων καλής γειτονίας και του εποικοδομητικού διαλόγου». Σε μια σκόπιμη κίνηση αποπροσανατολισμού, δήλωσε πως η Άγκυρα επιθυμεί την ανάπτυξη της συνεργασίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, προσπερνώντας εντέχνως το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις στις περιοχές αυτές αποτελούν τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής έντασης.

Το "μαστίγιο" των στρατιωτικών απειλών

Ωστόσο, η ρητορική κατευνασμού διήρκεσε ελάχιστα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε αμέσως μετά να θέσει τα στενά όρια μέσα στα οποία αντιλαμβάνεται η Τουρκία τον οποιονδήποτε διάλογο, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε προσεγγίσεις που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Η φράση του ότι η στάση της Τουρκίας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης «δεν σημαίνει ότι πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας» αποτελεί ευθεία βολή προς την Αθήνα, επαναφέροντας στο τραπέζι το σύνολο των παράνομων τουρκικών αξιώσεων.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, κομμάτι του μηνύματος Γκιουλέρ ήρθε στον επίλογο, όπου η διπλωματία έδωσε τη θέση της στην ωμή ισχύ. Προειδοποιώντας πρακτικά την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κινήσεις που κατοχυρώνουν την εθνική της κυριαρχία, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα «διαθέτει τόσο τα μέσα και τις δυνατότητες να προστατεύσει τα δικαιώματά της, όσο και την πολιτική βούληση να ενεργήσει αποφασιστικά, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ