Λαμία
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Λαμία: Νέα στοιχεία για το εργοστάσιο δείχνουν εμπρησμό- Ο ΕΦΕΤ θα έκανε έλεγχο τη Δευτέρα και η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή

Νέα στοιχεία για τη μυστηριώδη φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία, η οποία οδήγησε σε μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών.

Σύμφωνα με το MEGA, τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από κάμερες ασφαλείας, δείχνουν πως η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό το οποίο ωστόσο ήταν μυστηριωδώς κολλημένο στην μπροστινή πλευρά του εργοστασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, το δεύτερο στοιχείο που «χτυπάει» στις Αρχές, είναι πως η φωτιά εξαπλώθηκε άμεσα, κάτι το οποίο δεν δικαιολογεί τη φύση της βιομηχανίας καθώς δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο του εμπρησμού από πρόθεση, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Να σημειωθεί πως στην εν λόγω βιομηχανία θα έκανε έλεγχο ο ΕΦΕΤ τη Δευτέρα (20/05) ωστόσο η φωτιά ξέσπασε κατά διαβολική σύμπτωση το βράδυ της Κυριακής.

Σωρεία καταγγελιών για τα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές

«Καταναλώθηκε το φαγητό και ούτε σε διάστημα 20 λεπτών με μισή ώρα, παρουσίασε όλα τα συμπτώματα. Πονόκοιλο, εμετούς, διάρροια», δηλώνει στο OPEN πατέρας μαθητή.

Την ίδια ώρα, στο «φως» έρχονται καταγγελίες γονέων από τον Μάιο του 2023, που κάνουν λόγο για ποσότητα μικρότερη από την αναγραφόμενη στην ετικέτα, ωμά όσπρια και σαλάτες, εμφανώς αλλοιωμένα λαχανικά, ακατάλληλα γεύματα (κριθαρότο θαλασσινών με κατεψυγμένα μύδια) και ξένα σώματα μέσα στην συσκευασία (πλαστικό, τρίχες).

Ο σταφυλόκοκκος στα γεύματα

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου, του οποίου οι αποθήκες κάηκαν ολοσχερώς.

«Είναι λίγο δύσκολο από τη δική μας την πλευρά να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι έγινε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε σταφυλόκοκκος, άρα κάτι δεν πήγε καλά στην υγιεινή... αλλά αυτά είναι εκτίμηση δεν είναι απόδειξη» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤΕ, Αντώνης Ζαμπέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα μολυσμένα σχολικά γεύματα υπέφεραν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητές σε επτά διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Λαμίας και κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα» τόνισε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή παροχής γευμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Ελλιπή ακόμη και κατά 100γρ. τα γεύματα που δίνονταν σε παιδιά για να κερδίζουν οι εταιρείες

Λαμία: Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντα - σοκ από τα σχολικά γεύματα - Μέχρι και γάντι μιας χρήσης στα σκευάσματα

Λαμία - σχολικά γεύματα: Γονέας μαθητή - «Μας έκανε εξώδικο εταιρεία μετά τις καταγγελίες»

Αναπάντητα ερωτήματα μετά τη μαζική δηλητηρίαση των μαθητών – Παρανάλωμα του πυρός η εταιρεία

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις που προκύπτουν μετά τις καταγγελίες για τα σχολικά γεύματα που έστειλαν στο νοσοκομείο μαθητές Δημοτικού στη Λαμία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ήδη σε 10 δείγματα έχουν βρεθεί μολυσμένα με σταφυλόκοκκο ενώ όπως προκύπτει από καταγγελίες γονέων και από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει καταγγελίες γονέων ήδη από το 2023. Τα ερωτήματα για την συγκυρία της φωτιάς λίγες ώρες πριν τον έλεγχο του ΕΦΕΤ ζητούν απαντήσεις και προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ