Κοινωνία

Με αφίσες και συνθήματα γέμισε η Νομική Σχολή του ΑΠΘ - Ο Κοσμήτορας κάνει λόγο για «αισθητικό φασισμό»

Με αφίσες και συνθήματα στους τοίχους έχει γεμίσει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ ενόψει και των επικειμένων φοιτητικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, δρ Παναγιώτης Γκλαβίνης, έστειλε σήμερα, 20/5, στους φοιτητές του μήνυμα κατά της αφισοκόλλησης, την οποία χαρακτηρίζει «αισθητικό φασισμό», αφού όσοι κινούνται στο χώρο είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται αυτού του είδους τη ρύπανση.


Υπενθυμίζεται, ότι χθες Κυριακή, το πρόσφατα καθαρισμένο από ειδικά συνεργεία ΑΠΘ φιλοξένησε το θεσμό «ΑΠΘ την Κυριακή», στη διάρκεια του οποίου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Πειράματα, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία, αρχεία και συλλογές του Πανεπιστημίου, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις – είναι όσα είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες να απολαύσουν, γνωρίζοντας από κοντά το Πανεπιστήμιο και το σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του έργο. Η διοργάνωση θα επαναληφθεί στις 26 Μαϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μήνυμα του Κοσμήτορα

«Αγαπητές φοιτήτριες,
Αγαπητοί φοιτητές,

Όταν έρθετε σήμερα το πρωί στη Σχολή, θα διαπιστώσετε πως είναι καθαρή από αφίσες και πανώ. (Σύντομα, δεν θα είναι πια, ίσως και όταν διαβάσετε αυτό το mail).

Χθες Κυριακή, το ΑΠΘ υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό πολιτών, μεταξύ των οποίων μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της δράσης του "το ΑΠΘ την Κυριακή". Το ΣΚ επίσης, μεγάλος αριθμός ασκούμενων δικηγόρων έδινε εξετάσεις για να λάβει την άδεια του δικηγόρου στις αίθουσες της Σχολής μας.
 

Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να βγει προς τα έξω μια εικόνα παρακμής του δημοσίου χώρου μας. Γι' αυτό και τα συνεργεία καθαρισμού καθάρισαν το κτήριό μας.

Το προηγούμενο διάστημα, επίσης, το τεχνικό συνεργείο του ΑΠΘ έβαψε τον χώρο του foyer και τον μακρύ τοίχο του εξωτερικού διαδρόμου του κτηρίου μας δίπλα στο κυλικείο. Κάποιοι φρόντισαν να τους λερώσουν την επόμενη κιόλας ημέρα, και ξανά και ξανά, με γκράφιτι και αφισοκόλληση.
Είναι οι καλύτεροι συνήγοροι των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο δρόμος αυτός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Σε επίπεδο δε κοινωνικής συμπεριφοράς, πρόκειται για βαρβαρότητα. Ακυρώνει οποιαδήποτε επένδυση για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου στον οποίο σπουδάζετε.

Σε λίγες μέρες, θα διεξαχθούν φοιτητικές εκλογές. Η αφισοκόλληση είναι μια παθογένεια της μεταπολίτευσης. Την εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία είστε όλοι ενεργοί, κατ' επιλογήν σας, η αφισοκόλληση δεν είναι παρά ένα μέσο βίαιης επιβολής τού μηνύματος που κάποιοι επιχειρούν να περάσουν στους συναδέλφους τους χωρίς να τα καταφέρνουν και γι' αυτό τους το επιβάλλουν, αναγκάζοντάς τους να το υφίστανται στον χώρο όπου αναγκαστικά ζουν και κινούνται.

Αυτό έχει όνομα και λέγεται αισθητικός φασισμός. Μην τον ανέχεστε πλέον!

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ