Κοινωνία

Κινητοποίηση κατά της τσιμεντοποίησης του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας

Με αφορμή την τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, του μεγαλύτερου φυσικού ποταμού της Αττικής, η «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, (19/4) στις 6μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Ποτάμια και Οικοσυστήματα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής».

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι: Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εν λόγω Κίνηση, «το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας προβλέπει τη διευθέτηση 17 χλμ. της φυσικής κοίτης του ποταμού με τσιμέντο και λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια, μετατρέποντας το τελευταίο φυσικό ποτάμι (συνεχούς ροής) της Αττικής στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων» και συνεχίζει:

«Στο πλαίσιο του έργου, που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2023, θα κοπούν πάνω από 2.000 μεγάλα παρόχθια δέντρα, που προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, θα αποψιλωθούν τουλάχιστον 85 στρέμματα δασικής έκτασης και θα πληγεί κατά τρόπο μη αναστρέψιμο η βιοποικιλότητα, που αποτελεί την ασπίδα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Σε άλλο σημείο η Κίνηση επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Το έργο δεν εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται και για την οποία χρηματοδοτήθηκε. Αντίθετα, η καναλοποίηση του ποταμού και η αποκοπή της συνδεσιμότητας του ποταμού με τα φυσικά πλημμυρικά του πεδία, ιδίως αυτό στον κάμπο των Σπάτων, αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, ιδίως στην εκβολή, όπως προειδοποιούν MKO, ερευνητικοί φορείς και επιστήμονες. Υπό την έννοια αυτή, το έργο όχι μόνον δεν αποτελεί έργο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως χαρακτηρίστηκε προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά αντίθετα υποσκάπτει το κλίμα, καταστρέφοντας τα πολύτιμα οικοσυστήματα».

Εξάλλου, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Κόκκαλη απάντησε ότι το έργο δεν πληροί τα κριτήρια χρηματοδότησης του επόμενου ΕΣΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ