παχυσαρκία στις ΗΠΑ
Κοινωνία

10 πράγματα που κάνουν οι Αμερικανοί και δεν κάνει κανένας άλλος λαός

Οι Αμερικανοί είναι γνωστοί για τις ιδιαίτερες -και κάποιες φορές περίεργες- συνήθειες τους. Πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν για παράδειγμα ότι το επίπεδο ευφυίας του μέσου Αμερικανού πολίτη δεν είναι και πολύ υψηλό ή ότι οι Αμερικανοί τρώνε για πρωϊνό fast food ή μπέικον. Αν και πολλά από αυτά τα πράγματα ισχύουν, κάποια άλλα είναι απλώς φήμες.

Όπως και να έχει όμως πάμε να δούμε 10 πράγματα που κάνουν μόνο οι Αμερικανοί και πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικά. Πριν ξεκινήσουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι η λίστα θα περιέχει πράγματα που γίνονται και σε άλλες χώρες, ωστόσο έχουν συνδεθεί με τον αμερικανικό λαό.

10. Τρώνε Φιστικοβούτυρο Όλη Μέρα

Μία συνήθεια των Αμερικανών που μπορείτε να ήδη να γνωρίζετε από ταινίες και σειρές είναι η αγάπη τους για φιστικοβούτυρο. Αν και το φιστικοβούτυρο τρώγεται σε χώρες όλου του κόσμου, στις ΗΠΑ, στην Βρετανία και στον Καναδά είναι πάρα πολύ δημοφιλές σνακ. Στην πραγματικότητα το αλείφουν συνήθως πάνω σε φέτες ψωμιού, όπως κάνουμε εμείς με τις μαρμελάδες ή το μέλι.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά καταναλώνονται ετησίως τεράστιες ποσότητες φιστικοβούτυρο, γεγονός που θα καθιστά τον εν λόγω προϊόν ένα από τα αγαπημένα σνακ του αμερικανικού λαού. Συγκεκριμένα στην Αμερική πέρυσι καταναλώθηκαν περίπου 500 χιλιάδες τόνοι φιστικοβούτυρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9. Δουλεύουν Πάρα Πολύ

Η ζωή στην Αμερική είναι εξουθενωτική και ένας από τους κύριους λόγους είναι οι πολλές ώρες εργασίες. Πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται οικειοθελώς πάρα πολλές ώρες καθημερινά, είτε γιατί είναι εργασιομανείς είτε γιατί αγαπούν τα χρήματα. 

Ο μέσος Αμερικανός εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες κάθε εβδομάδα, νούμερο που θεωρείται μεγαλύτερο από άλλες χώρες του κόσμου, όπως π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπερκόπωση από την υπερβολική δουλειά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην χώρα, ωστόσο σίγουρα η προσπάθεια των Αμερικανών ανταμείβεται καλά για αυτό και η χώρα τους διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη.

8. Είναι Πολύ Ομιλητικοί

Αν επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε πολύ γρήγορα και σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση είναι πόσο ανοιχτοί είναι οι άνθρωπο εκεί. Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να σας προσελκύσει κάποιος άγνωστος και να σας ανοίξει κάποια συζήτηση. Γενικά οι αλληλεπιδράσεις με ξένους και τα σχόλια περαστικών είναι πολύ συχνότερα από αυτά σε άλλες χώρες του κόσμου.

Οι Αμερικανοί θεωρούνται γενικά ένας φιλόξενος λαός, ασχέτως του γεγονότος πως στις μεγάλες αστικές πόλεις της χώρας υπάρχει μεγάλο επίπεδο εγκληματικότητας. Έξω από τις μεγαλουπόλεις ο κόσμος είναι πολύ πιο απλός και παραδοσιακός, για αυτό και αυτά τα μέρη για πολλούς ταξιδιώτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

7. Τα Όπλα είναι Παιχνίδια

Κάτι που σίγουρα γνωρίζετε από το Χόλυγουντ ή τις ειδήσεις είναι το γεγονός πως στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ οι νόμοι αναφορικά με την οπλοκατοχή και την οπλοφορία δεν είναι ιδιαίτερα αυστηροί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγοράζει και να κατέχει παρά πολλά όπλα. Και λέμε πάρα πολλά όπλα γιατί στην Αμερική πουλιούνται το 46% όλων των όπλων του πλανήτη, φυσικά όπλων που προορίζονται για την προσωπική ασφάλεια πολιτών και όχι για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς.

Τα όπλα στην Αμερική αποτελούν μέρος της κουλτούρας και θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των ανθρώπων. Το βλέπουν ως το χρησιμότερο μέσο αυτοπροστασίας, ωστόσο ο υπόλοιπος κόσμος και ειδικά η Ευρώπη έχει μία διαφορετική προσέγγιση στο εν λόγω θέμα.

6. Διαφημίζουν Φάρμακα

Εκτός της Νέας Ζηλανδίας, οι ΗΠΑ αποτελούν την μόνη χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη που προβάλει διαφημίσεις στην τηλεόραση και σε άλλα μέσα που αφορούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Καθημερινά ο αμερικανικός λαός βομβαρδίζεται με αμέτρητες διαφημίσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία πολλές φορές έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες που οι καταναλωτές αγνοούν.

Αν και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εξηγήσει πως οι διαφημίσεις τους επιτρέπουν να κοστολογούν φθηνότερα τα φάρμακά τους επειδή αυξάνουν τις πωλήσεις, στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ τα φάρμακα είναι πολύ ακριβότερα από άλλα δυτικά κράτη. Γενικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής θεωρείται ένα από τα ακριβότερα του κόσμου, προκαλώντας την αγανάκτηση του λαού.

5. Πώς Προφέρουν τις Ημερομηνίες

Στο μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη μία ημερομηνία αναγράφεται ως εξής: πρώτα η ημέρα, μετά ο μήνας και τέλος το έτος, ωστόσο στην Αμερική ο κόσμος εφαρμόζει μία κάπως αντίθετη τακτική και πρώτα αναγράφει τον μήνα της ημερομηνίας και μετά την ημέρα του μήνα. Δηλαδή αν και στην χώρα μας γράφουμε 11 Μαρτίου 2024, στις ΗΠΑ γράφουνε Μαρτίου 11 2024. 

Αυτό ο τρόπος γραφής της ημερομηνίας δεν εφαρμόζεται μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε κάποια μέρη του Καναδά. Αν και χρησιμοποιείται από την αρχή της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αυτή η μέθοδος δεν παύει να προκαλεί έναν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τους οποίους ο αμερικανικός τρόπος δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

4. Μπορείς να Χρεοκοπήσεις από τα Νοσοκομεία

Όπως προαναφέραμε, το υγειονομικό σύστημα της Αμερικής θεωρείται ένα από τα ακριβότερο και πιο άδικα όλου του κόσμου. Τα κόστη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οφείλονται για το 60% των πτωχεύσεων των Αμερικανών πολιτών κάθε χρόνο. Ένας από τους λόγους που το σύστημα θεωρείται τόσο άδικο είναι το γεγονός πως οι ασθενείς συχνά χρεώνονται με πολλά απρόσμενα πράγματα, όπως για παράδειγμα το κόστος του ασθενοφόρου που τους μετέφερε από το σπίτι τους στο νοσοκομείο.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα ιατρικά κόστη δεν μπορούν να καλυφθούν από την προσωπική ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, αφού για παράδειγμα το 71% των παρόχων ασθενοφόρων δεν καλύπτεται από αυτήν. Κάποιες φορές το κόστος ενός ασθενοφόρου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500 δολάρια.

3. Χρησιμοποιούν Δικές τους Μονάδες Μέτρησης

Όσο περίεργο και εάν ακούγεται, η χώρα που πήγε στο φεγγάρι για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιεί τις μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά τις δικές τις μονάδες, όπως για παράδειγμα τα γαλόνια και τις ίντσες. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αγγλοσαξονικό σύστημα μέτρησης (imperial measurement), το οποίο διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το μετρικό σύστημα που χρησιμοποιεί η χώρα μας.

Μόνες τρεις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα και αυτές είναι το Μιανμάρ, η Λιβερία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν τις ΗΠΑ, λέγοντας πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλέσουν σύγχυση στον κόσμο, ο οποίος πρέπει συνεχώς να μετατρέπει τις μονάδες μέτρησης από το μετρικό στο αγγλοσαξονικό σύστημα και αντίστροφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Φοράνε Παπούτσια Μέσα στο Σπίτι

Στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα σπάνια βλέπεις οικογένειες που φορούν τα παπούτσια τους μέσα στο σπίτι, διότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τρέλα με την καθαριότητα και την οργάνωση. Ωστόσο στην Αμερική αυτή η συνήθεια δεν υπάρχει, αφού οι άνθρωποι εκεί φοράνε τα παπούτσια τους ακόμα και όταν κοιμούνται. Βασικά στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών αν και πράγματι κυκλοφορεί με παπούτσια μέσα στο ίδιο της το σπίτι, τα βγάζει πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι.

Για αυτόν και για άλλους πολλούς λόγους οι Αμερικανοί θεωρούνται από τους Ευρωπαίους ένας βρώμικος λαός (συγκριτικά με αυτούς), αφού τα παπούτσια συνήθως δεν έχουν και την καλύτερη μυρωδιά...

1. Ψηφίζουν πριν Πιούνε Αλκοόλ

Στο νούμερο ένα έχουμε τον περίφημο νόμο απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ από άτομα νεότερα των 21 χρονών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος σε συνδυασμό με το γεγονός πως νομικά μπορείς να ψηφίσεις εάν έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου καταλήγει στο εξής παράξενο: στις ΗΠΑ επιτρέπεται να ψηφίσεις στις εκλογές 3 χρόνια πριν σου επιτραπεί να πιες αλκοόλ.

Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου η ελάχιστη ηλικία ενός ψηφοφόρου είναι τα 18 έτη, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ειδικά της Ευρώπης το αλκοόλ επιτρέπεται σε παρόμοια ηλικία και όχι στα 21. Όπως και να έχει η σκέψη των Αμερικανών δεν ήταν λάθος, αφού όταν ψηφίστηκε αυτή η νομοθεσία οι νομοθέτες ήθελαν απλά να περιορίσουν τα ατυχήματα που προκαλούν οι μεθυσμένοι οδηγοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ