Κοινωνία

Θύελλα αντιδράσεων για τα «Αδέσποτα Κορμιά» - Ζητούν απόσυρση της αφίσας του ντοκιμαντέρ

Αντιδράσεις, κυρίως συντηρητικών κύκλων, προκάλεσε η αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία τριών γυναικών και η σύνοψη αναφέρει:

«Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο». 

»Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αφίσα προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, που με επιστολή του προς τη διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ζητά να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι όπως τονίζει «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο ιεράρχης αναφέρει επίσης: «Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνών” χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να “διαφημίσουν” έκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης. Αυτές οι διαφημίσεις, υπό το πρόσχημα μιας αμφίβολης καλλιτεχνικά γραφιστικής προσέγγισης, αγγίζουν -ενίοτε, δε, και υπερβαίνουν- τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

Σημειώνεται πως η αφίσα του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου, έχει προκαλέσει και την αντίδραση του ακροδεξιού «Νίκη», με τον βουλευτή του κόμματος Κομνηνό Δελβερούδη, να καταθέτει προ ημερών επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «[…]η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...