Κοινωνία

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι και οι έξι που αρνήθηκαν τις κατηγορίες - Έστειλαν βόμβα σε... λάθος σημείο στο Παλαιό Ψυχικό

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους και οι έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Κατά την απολογία τους οι 4 απο τους 6 κατηγορούμενους αρνήθηκαν τις κατηγορίες εις βάρος τους που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Γενάρη αλλά και εμπλοκή στην αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι συλληφθέντα στο Γαλάτσι.

Ο ένας από τους έξι προφυλακισθέντες επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής, ο δεύτερος, ένας 36χρονος, δήλωσε ότι ήταν οδηγός σε μία υπόθεση και ότι γνωρίζει μόνο δύο από τους συγκατηγορούμενούς του, ενώ οι άλλοι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και εμπλοκή.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν, με τον έναν να παραδέχεται ότι απλώς ήταν οδηγός σε μία από τις υποθέσεις που φέρονται να εμπλέκονται.

«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι και τι πρεσβεύουν. Εγώ είχα τυχαία, συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων», τόνισε στην ανακρίτρια ο ένας απο τους έξι προφυλακισθέντες.

Ο κατηγορούμενος στρατιωτικός είπε, «αρνούμαι όλες τις κατηγορίες κρίνοντας τες ως ανυπόστατες και ανεδαφικές. Ουδέποτε εντάχθηκα στην φερόμενη τρομοκρατικής οργάνωση ενώ από τα φερόμενα ως μέλη αυτής γνωρίζω μόνο λόγω συνυπηρέτησης σε ίδια μονάδα τον έναν εκ των συγκατηγορουμένων μου».

«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και καμία σχέση. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν οι υπόλοιποι και τι αντιπροσωπεύουν. Εγώ είχα τυχαία συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των συγκατηγορουμένων», δήλωσε ο 52χρονος κατηγορούμενος.  

Οι έξι, όπως και οι έγκλειστοι συγκατηγορούμενοι τους, βαρύνονται με κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που αφορούν συνολικά πέντε ενέργειες της οργάνωσης, τρεις μέσα στο 2023 και δύο τους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα.

Το Λάθος

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τους αποδίδεται και η απόπειρα κατά της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να έστειλαν τη βόμβα σε... λάθος σημείο, καθώς στις 27 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε από πολίτη στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν τοποθετημένη σε λάθος διεύθυνση, από την κατοικία της γενικής γραμματέως.
  
Ανάμεσα στις 5 ενέργειες που αποδίδονται στην οργάνωση είναι και η αποστολή αυτού του τρομο-πακέτου στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με παραλήπτη την Πρόεδρο Εφετών, η οποία είχε χειριστεί ποινικές εκκρεμότητες του 36χρονου αναρχικού-ληστή που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.

Ο μηχανισμός που αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικά σε περίπτωση που ανοιγόταν ο φάκελος και γινόταν έκρηξη, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολλές ανθρώπινες απώλειες. Στο μηχανισμό-σύμφωνα με τις αρχές ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του ενός από τους δυο στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί
  
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τους αποδίδεται και η απόπειρα κατά της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να έστειλαν τη βόμβα σε... λάθος σημείο, καθώς στις 27 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε από πολίτη στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν τοποθετημένη σε λάθος διεύθυνση, από την κατοικία της γενικής γραμματέως.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες κυρίως στις χειρόγραφες σημειώσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα usb sticks που βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων. Προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιθέσεις σχεδίαζε στο μέλλον η οργάνωση, αλλά και εάν εμπλέκεται σε παλαιότερες  τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σημειώσεις του έγκλειστου, φερόμενου αρχηγού της οργάνωσης βρέθηκαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, σε δικαστικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, που όπως φαίνεται είχαν στοχοποιηθεί.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ