Κοινωνία

Τέμπη ένας χρόνος μετά: Γιατί «αγνοούνται» τα 3 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας; (Βίντεο)

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει τι ακριβώς κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία που έφερε και την έκρηξη που εξαΰλωσε τα πάντα και που είναι τρία βαγόνια που αγνοούνται!

Σύμφωνα με το πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη υπάρχει μια μυστηριώδης παράμετρος.

Η επιμονή του για την αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, τα οποία μετά το δυστύχημα κι ενώ όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ (!) στη θέση Κουλούρι, τα συγκεκριμένα 3 βαγόνια κοντέινερ, της εμπορικής αμαξοστοιχίας, «αγνοείται» καταφανώς η «τύχη τους» τουλάχιστον όσον κι αν επιδίωξαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, οι νομικοί τους παραστάτες αλλά και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, να πληροφορηθούν που βρίσκονται, για την άντληση τυχόν περαιτέρω στοιχείων από την εξέταση τους.

Ο κ. Κοκοτσάκης στη τεχνική του έκθεση είναι σαφής σε δύο τουλάχιστον σημεία: «…Δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, κυλικείο επιβατικής που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας, για ανάλυση και διαπίστωση υλικών καύσης…» αλλά και στο σημείο της αναφοράς του για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής επαναλαμβάνει το ότι:

«…ε. Να ληφθούν δείγματα και αναλυθούν, από τα τοιχώματα του βαγονιού του κυλικείου γιατί τόσο σε αυτό όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία (πλατφόρμες κοντέινερ) πιθανόν να υπάρχουν αιθάλες, που η ανάλυση τους μέσω φασματογραφίας μάζας, πιθανόν να μας δώσει εικόνα, υλικά και τρόπο με τον οποίο κάηκαν.
στ. Να ληφθούν δείγματα από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που ήταν φορτωμένα στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής και να γίνει ανάλυση στις αιθάλες που βρίσκεται σε αυτά(αν βρίσκεται ακόμη)».

Νέος πραγματογνώμονας, μετά τον εντοπισμό ουσιών που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο τρένο

Παράλληλα, στον διορισμό νέου πραγματογνώμονα αναμένεται να προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης που χειρίζεται την ανάκριση για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Ο ανακριτής οδηγείται στην απόφαση αυτή μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, ο οποίος εντόπισε την ύπαρξη ουσιών που δεν θα έπρεπε να μεταφέρονται με το τρένο. Ωστόσο, επειδή τις ουσίες αυτές δεν είχε εντοπίσει η πρώτη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, ο ανακριτής αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα προκρίνουν να ρίξει «φως» στην υπόθεση σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Στο μεταξύ, έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης που έχει εντοπιστεί σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, ενώ αιτήματα και για βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, για τα οποία ζητείται να σταλούν σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

 

Συγκλονίζει μητέρα φοιτητή που τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο τρένο

Aνατριχιάζει η ιστορία ενός φοιτητή, ο οποίος θα ταξίδευε με την μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε το εισιτήριο.

Σύμφωνα με ανάρτηση της μητέρας του στο Facebook, ο φοιτητές δεν έβγαλε εισιτήριο με το τρένο που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη επειδή του το ζήτησαν οι γονείς του.

Συγκεκριμένα, τον παρακάλεσαν να μείνει μαζί τους την Καθαρά Δευτέρα (28.02.2023) και να πάει την επόμενη μέρα στην Θεσσαλονίκη, όπου εκεί μαζί με τους συμφοιτητές του θα πήγαιναν στην Κομοτηνή, που είναι και η σχολή του.

Ο νεαρός τελευταία στιγμή δεν έβγαλε εισιτήριο για το μοιραίο δρομολόγιο, αλλά για την επόμενη. Η θέση του ήταν στο 2ο βαγόνι, ένα από τα βαγόνια δηλαδή όπου διαλύθηκαν,όπως αναφέρει το newsbomb.gr.

«Τώρα είμαι στο μπαλκόνι και βλέπω τον γιο μου να μπαίνει στο αυτοκίνητο των φίλων του για να κατέβουν όλοι μαζί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα» γράφει η μητέρα μεταξύ άλλων.

Η ανάρτησή της συνοδεύεται και από το εισιτήριο που είχε βγάλει ο γιος της για την 1η Μαρτίου. Θα ήταν το πρώτο του ταξίδι με τρένο.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Θα ήταν το πρώτο του ταξίδι με το τρένο. Θα τον φιλοξενούσαν οι συμφοιτητές του από τη Θεσσαλονίκη και μετά θα έφευγαν όλοι μαζί με το λεωφορείο για τη σχολή τους στην Κομοτηνή. Το αρχικό εισιτήριο θα ήταν για τις 28 Φεβρουαρίου, με το βραδινό τρένο, αλλά τον παρακαλέσαμε με τον πατέρα του να μείνει μαζί μας την Καθαρά Δευτέρα, να φάμε το βράδυ όλοι μαζί με την ησυχία μας και να μην τον τρέχουμε νυχτιάτικα στο σταθμό με τη μπουκιά στο στόμα.

Μας έκανε το χατίρι και άλλαξε γνώμη: βαγόνι Β, θέση 22, αλλά μία μέρα μετά, την 1η Μαρτίου 2023, με το απογευματινό αυτή τη φορά τρένο. Το πρωί εκείνης της μέρας, όπως κάθε μέρα, σηκώθηκα, έφτιαξα καφέ, άλλαξα το νερό της Μίκας και γέμισα με κροκέτες το μπολάκι της. Μπήκα να χαζέψω λίγο στα σοσιαλ και έπεσα πάνω στα πρώτα βιντεο από τα Τέμπη. Άνοιξα την τηλεόραση – δεν βλέπω τηλεόραση και όποτε την ανοίγω είναι πάντα για κακό. Και μετά θυμάμαι ότι άρχισα να παγώνω και να μουδιαζω και να μενω για ώρα μολύβι στον καναπέ. Και μετά να ξεσπάω σε κλάματα. Και μετά να κάνω αψυχολόγητα πράγματα όπως να γεμίζω τάπερ για να τα πάρει το παιδί μαζί του στο ταξίδι!!! Τώρα είμαι στο μπαλκόνι και βλέπω τον γιο μου να μπαίνει στο αυτοκίνητο των φίλων του για να κατέβουν όλοι μαζί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Και σκέφτομαι ότι η χώρα έχει γεμίσει άδειες αγκαλιές, μάνες στα μαύρα, χαμελιές πεσμένες στο χώμα.

Και σκέφτομαι ότι τα παιδιά μας τα έχουμε γα***ει. Εάν δεν τα δολοφονουμε, τα παρατάμε εκεί έξω να αγωνίζονται και να παλεύουν ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουν. Και το κάνουμε χυδαία, κρυπτομενοι πίσω από εκείνο το “εσείς οι νέοι θα αλλάξετε τον κόσμο”. Ή με τα παιδιά μας θα είμαστε ή με τους δολοφόνους τους. Ή με τις μανάδες των δολοφονημενων παιδιών στα Τέμπη και αλλού ή με το κράτος – δολοφόνο. Από τα σπλάχνα μου βγαίνει λυγμός βαρύς για τα παιδιά που δεν έστειλαν ποτέ απάντηση στο “πάρε με όταν φτάσεις” της μάνας τους και πηχτή, μαύρη κατάρα για τους δολοφόνους τους και όσους τους συγκαλύπτουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ