Κοινωνία

Το BBC έκανε αφιέρωμα στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή είναι η Ελλάδα, η Βουλή της οποίας αυτή την Πέμπτη, ετοιμάζεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, αναφέρει το BBC σε εκτενές αφιέρωμά του.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο που έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά αντιδράσεις όπως και από το κυβερνών κόμμα με ειδική αναφορά και στις αποχές που αναμένονται αλλά και στην στάση της αντιπολίτευσης, οι ψήφοι της οποίας θα συμβάλλουν στο να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική κοινωνία είναι, από την πλευρά της, διχασμένη, γράφει το βρετανικό δίκτυο που αναφέρεται σε δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα» που έδειξε ότι το 54,8% τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και μια ακόμη μικρότερη πλειοψηφία (52,9%) υποστηρίζει την υιοθεσία.

«Αν πάθω κάτι, το παιδί θα πάει σε ίδρυμα»

Στο BBC μιλούν δύο γυναίκες, η Χριστίνα Λεϊμονή και η Βικτώρια Καλφάκη, που έχουν μαζί μία κόρη τεσσάρων ετών. Ζούσαν στη Βρετανία, όπου και είχαν παντρευτεί και επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Τώρα σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους και στη χώρα μας.

Όπως λένε, μετά τη γέννηση της κόρης τους (από τη Βικτώρια με ωάριο της Χριστίνας) προσπάθησαν να φτιάξουν τα χαρτιά της στην ελληνική πρεσβεία, αλλά τις αποπήραν. Τους είπαν «αυτό να το είχατε σκεφτεί πριν κάνατε το παιδί», λέει η Χριστίνα.

«Έκλαιγα στο αυτοκίνητο 45 λεπτά, είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου», λέει η Βικτώρια που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται στην Ελλάδα σαν μοναδική μητέρα του παιδιού. Όταν κάποια στιγμή η Νιόβη χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Χριστίνα.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Χριστίνας είναι τι θα συμβεί στο παιδί αν πάθει κάτι η Βικτώρια. Είναι πιθανό να καταλήξει σε ίδρυμα, αν μάλιστα οι συγγενείς της καταγεγραμμένης ως μητέρας του δεν μπορούν να την αναλάβουν.

«Εγώ δεν έχω λόγο. Αν το παιδί χάσει τη μία μητέρα, χάνει και τις δυό μας», παρατηρεί η Χριστίνα στον συντάκτη του δημοσιεύματος Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτή στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και πατέρα, μαζί με τον σύζυγό του, μιας κόρης, για την οποία μιλά συχνά στο X.

Γιατί έμεινε πίσω η Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ επιτρέπουν τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και πέρα από αυτές άλλες 20 χώρες – συνολικά 35 από τις περίπου 200 του πλανήτη.

Η Ελλάδα, προσθέτει το BBC, έμεινε πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίθεσης της Εκκλησίας. Αν, όμως, ψηφιστεί ο νόμος, θα γίνει η πρώτη χώρα με πλειοψηφία Ορθόδοξων Χριστιανών και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα επιτρέπει τους γάμους, αλλά και τις υιοθεσίες.

Παρά τη γεωγραφική τοποθέτηση, η Ελλάδα πολιτιστικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση, παρατηρεί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο ίδιος λέει ότι το νομοσχέδιο είναι ακρογωνιαίος λίθος των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού: «Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι το πεδίο των κομμάτων της Αριστεράς», εξηγεί και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ισότητα βάσει νόμου και τα ατομικά δικαιώματα είναι επίσης η ιδεολογία της Δεξιάς».

Εν τω μεταξύ, με δεδομένη την αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαβάστηκε στις λειτουργίες σε όλη τη χώρα επιστολή καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που «προωθεί την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και την μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλοφίλων ενηλίκων».

Ένας από τους ιεράρχες με τη μεγαλύτερη αντίθεση είναι ο Πειραιώς Σεραφείμ, που προειδοποίησε ότι θα αποκλείσει τους βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο από την εκκλησία του. Ακόμη είπε ότι θα αρνηθεί να βαφτίσει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται, τέλος, και η διαμαρτυρία όσων αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. Στην πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Κυριακή διαμαρτυρήθηκαν με εικόνες και πανό που έγραφαν «Όχι παιδιά για τους ανώμαλους» και «Πάρτε τα χέρια σας από τα παιδιά μας».

«Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά γιατί θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός γυναικείου και ενός ανδρικού παραδείγματος είναι ζωτικής σημασίας για αυτά. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί να έχει πατέρα και μητέρα» έλεγε μια γυναίκα που κατέβηκε στη διαμαρτυρία με την πολύτεκνη αδελφή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...