Κοινωνία

Κολυδάς: Ο μετεωρολόγος θυμάται τον χιονιά της Τσικνομπέμπτης 12 Φεβρουαρίου 2004 (βίντεο)

Την 12η Φεβρουαρίου του 2004, 20 χρόνια πριν, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, οπότε κανένας δεν φανταζόταν το μέγεθος του χιονιά που θα έπληττε τη χώρα, με τις χιονοστρώσεις να επηρεάζουν σημαντικά την Αττική, θυμήθηκε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ανάρτησή του στο Twitter, που συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται το μέγεθος της κακοκαιρίας, την εποχή εκείνη, με το κέντρο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως να ντύνονται στα λευκά, υπογραμμίζει την έγκαιρη ενημέρωση από τους μετεωρολόγους με στόχο τη λήψη μέτρων.

Δείτε βίντεο του LOYLAKIS:

Η περιγραφή του κ.Κολυδά είναι ενδεικτική του αλαλούμ που είχε επιφέρει τότε ο χιονιάς: «Ο όγκος χιονιού που είχε πέσει μέσα σε λίγες ώρες ήταν ανάλογος με αυτόν που έπεφτε σε δυο μήνες σε όλη την Ελλάδα! Όσο πιο Βόρεια, τόσο πιο πολύ χιόνι στους δρόμους. Η Λεωφόρος Μεσογείων θύμιζε Άνκορειτζ... Στην παραλία της Νέας Μάκρης είχε - χωρίς υπερβολή - μισό μέτρο χιόνι! Η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη για τους μετεωρολόγους». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά: 

«Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης,στις 12 Φεβρουαρίου του 2004, οι Αθηναίοι είχαν ακούσει την πρόγνωση για χιόνι στην Αθήνα, αλλά δεν έμειναν στα σπίτια τους. Η μέρα, η καλύτερα η νύχτα οδηγούσε στις ψησταριές και στα κρεατομάγαζα, όμως το χιόνι κατέβαινε από το βορρά με άγριες διαθέσεις.

Ένας σημαντικός χιονιάς εξελισσόταν, που άφησε πίσω του εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο και σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό. Η χώρα παρέλυσε. Κυρίως η χιονοθύελλα έπληξε τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες, ενώ σημαντικά ήταν τα προβλήματα στα εθνικά δίκτυα.

Στην Αττική, οι Αθηναίοι εκεί κάπου στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες.

Καθώς περνούσε η ώρα, οι νιφάδες έγιναν χιονοθύελλα. Η χιονόπτωση συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες. Και η Αττική, ξύπνησε το πρωί βουλιαγμένη στο χιόνι! Ο όγκος χιονιού που είχε πέσει μέσα σε λίγες ώρες ήταν ανάλογος με αυτόν που έπεφτε σε δυο μήνες σε όλη την Ελλάδα!

Όσο πιο Βόρεια, τόσο πιο πολύ χιόνι στους δρόμους. Η Λεωφόρος Μεσογείων θύμιζε Άνκορειτζ... Στην παραλία της Νέας Μάκρης είχε - χωρίς υπερβολή - μισό μέτρο χιόνι! Η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη για τους μετεωρολόγους. Έγκαιρα ενημέρωσαν την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ