Κοινωνία

Στη Βουλή σήμερα οι κοινωνικοί φορείς για τον γάμο ομοφύλων - Εκτός συζήτησης η Εκκλησία

Με την ακρόαση των κοινωνικών φορέων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 13:00 ωστόσο ήδη από την αρχική συζήτηση διαφάνηκαν συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης για την ανάγκη αποκατάστασης των όρων ισότητας στον πολιτικό γάμο. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων καταγράφηκε ότι εκτός της ΝΔ, θετικοί επι της αρχής με το σχέδιο νόμου είναι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αντίθετοι είναι ΚΚΕΕλληνική ΛύσηΝίκη και Σπαρτιάτες.

Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η κυρία Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σημαντική αλλαγή» ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Από την Νέα Αριστερά ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε «ημέρα νίκης για τα κινήματα της Λοατκι κοινότητας» ενώ ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας επικρότησε τις ρυθμίσεις για την ισότητα στον γάμο. Η Βιβή Δάγκα του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της αντιτίθεται στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας ενώ οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αποκλεισμός της Εκκλησίας

Εκτός συζήτησης άφησε την Εκκλησία η πλειοψηφία της Βουλής από την συμμετοχή της στον διάλογο με φορείς που θα κληθούν στις αρμόδιες Επιτροπές που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λάζαρος Τσαβδαρίδης υπογράμμισε αρχικά ότι την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου ενώ -όπως είπε- το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία.

«Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία. Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μάλιστα χθες το πρωί στις Εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει», δήλωσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία, είπε: “Τρέφουμε απόλυτο σεβασμό στο κατοχυρωμένο, επίσης συνταγματικό, δικαίωμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εκφράζεται ελεύθερα, να τοποθετείται για τις θεολογικές της απόψεις, να προσπαθεί να πείσει για αυτές. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της. Το θεολογικό δόγμα άλλωστε, οφείλει και πρέπει να είναι πιο αυστηρό και απόλυτο στους ηθικούς τους κανόνες, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι όλοι άνθρωποι είμαστε, ατελή όντα, και ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό όταν ζούμε με αγάπη, με σεβασμό, με αλληλεγγύη, με δεσμούς πίστης προς τον άλλον”, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και συνέχισε: “Προσωπικά τιμώ και αναγνωρίζω και τον κοινωνικό και τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Η συντεταγμένη πολιτεία όμως έχει τον δικό της διευρυμένο ρόλο, αλλά και την υποχρέωση να προασπίσει τις συνταγματικές επιταγές, τις αρμοδιότητές της, να αξιολογήσει και να επιβάλει τα δέοντα, ως ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου”. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ