Πολιτική

Βουλή- Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Αντικρουόμενες οι απόψεις για την μη συμμετοχή της Εκκλησίας

Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να  αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδιά.

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου ανέφερε: «Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών. Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

 

Η εισηγήτρια επιχείρησε να απαντήσει και στις ενστάσεις που ακούγονται για τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Τι είναι, όμως, τελικά αυτό που μας προβληματίζει τόσο; Το ότι πλέον εάν ένα παιδί ανατρέφεται από ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν θα πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παραμείνει στην οικογένειά του, με τον άνθρωπο που για το παιδί είναι ο άλλος γονέας του, αλλά για το νόμο και την κοινωνία σήμερα είναι αόρατος; Δεν πρέπει όταν ένα παιδί ζει με ένα ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας,το παιδί να μην στερηθεί τα κληρονομικά δικαιώματά του;

Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευση και για την υγεία του, να μπορεί να το φροντίσει εάν μπει στο νοσοκομείο; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι και το ζευγάρι χωρίσει, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να έχει υποχρέωση διατροφής για το παιδί και να μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του; Γιατί αυτές τις έννομες σχέσεις και αυτές τις καταστάσεις, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, αποσκοπεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο».

«Σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών», τόνισε η ίδια κλείνοντας την αρχική της εισήγηση.

Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους» ανέφερε η κυρία Έλενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για την χώρα μας».

Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε «καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει».

Παράλληλα ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος «ομόφυλων» ζευγαριών στην διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου» ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα. Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες

Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

«Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανέναν» είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας μητέρα και παιδιά. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδιά. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδιά. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τεκνοθεσία είπε: «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση τεκνοθεσίας από κοινού όπως και τα ετερόβφυλα ζευγάρια. Παραμένει ωστόσο ίδιο το πλαίσιο κριτηρίων για να εγκριθούν τα αιτήματα». Απαντώντας δε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών θα υφίστανται σχολικό μπούλινγκ είπε «Από ποιους θα δέχονται το μπούλινγκ; Από ποιων τα παιδιά; Και θα δεχθούμε την βία και τον σχολικό εκβιασμό ή μήπως πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουν τα ντροπιαστικά αυτά φαινόμενα;».

Δάγκα (ΚΚΕ): Όχι στην εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, όχι στην υπονόμευση των δικαιωμάτων του παιδιού

 

Πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και προσέθεσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα. «Αυτή η ανάγκη έχει αντικειμενική βάση την αλλησυμπληρούμενη σχέση μητρότητας πατρότητας και προφανώς αυτή η σχέση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας και τη βιολογική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην αναπαραγωγή του είδους», είπε η κυρία Δάγκα και υπογράμμισε ότι η βάση της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού.

«Διαμορφώθηκε μια κάλπικη διαχωριστική γραμμή. Ότι δηλαδή όποιος συμφωνεί με το νομοσχέδιο είναι προοδευτικός και όποιος διαφωνεί είναι με την Ακροδεξιά και την Εκκλησία. Καταλαβαίνουμε την προσπάθεια σας να συσκοτίσετε το πραγματικό σας κίνητρο», είπε ο ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική ιδιαίτερα στη συνείδηση της νεολαίας, διότι την ίδια ώρα φέρνει απανωτά νομοσχέδιο που τσακίζουν κάθε κοινωνικό της δικαίωμα, όπως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Είναι πρόκληση η προσπάθεια που γίνεται να ταυτίζεται η επιστημονική θέση του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει και την ταξικότητα, με την αναχρονιστική σκοταδιστική τοποθέτηση της Εκκλησίας, για να κρυφτεί η συντηρητική λογική του νομοσχεδίου, που υπερασπίζεται την πυρηνική οικογένεια ως θεμελιακή οικονομική κοινωνική μονάδα, που απλώς θέλετε να την επεκτείνετε και σε άλλες μορφές συμβίωσης», είπε η Βιβή Δάγκα και αναρωτήθηκε: «τι σχέση έχει το ΚΚΕ, που έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες ενάντια στην κοινωνική απομόνωση ανθρώπων με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα της σεξουαλικότητας, με την Εκκλησία που θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως αμάρτημα; Τι σχέση έχει το ΚΚΕ που υποστηρίζει την ισότιμη ελεύθερη συμβίωση δύο ανθρώπων, χωρίς οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, τι σχέση έχουν οι πρωτοποριακές του θέσεις για τον παρωχημένο θεσμό του γάμου, με τη θέση της Εκκλησίας ότι ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αντιβαίνει στη δοσμένη από τον Θεό, συμπληρωματικότητα, άνδρα και γυναίκας και στο δοσμένο από τον Θεό θεσμό του γάμου;».

Υπενθυμίζεται ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων – που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Φεβρουαρίου – δηλώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. Αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη.

Μεγάλη κόντρα για τη μη κλήση της Εκκλησίας

 

Κόντρες  ξέσπασαν με αφορμή την συζήτηση για τους φορείς που θα κληθούν την Τετάρτη για να εκφράσουν τις θέσεις τους. Και αυτό γιατί τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αντέδρασαν από την απόφαση να μην κληθεί η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να εκφράσει τις θέσει της.

Εξηγώντας τους λόγους για τη μη κλήση ο πρόεδρος της επιτροπής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε πως η Ιερά Σύνοδος έχει τοποθετηθεί δημόσια και υπενθύμισε την επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές με τις θέσεις της στα τέλη της περασμένης βδομάδας. «Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία. Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα χθες το πρωί στις Εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει», είπε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, πρόεδρος της επιτροπής.

Οι επίμαχες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της Νίκης και των Σπαρτιατών, προκαλώντας κομφούζιο στην αίθουσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, ζήτησε εκτός μικροφώνου «η εκκλησία να πει την αλήθεια, πόσοι είναι οι γκέι ιερείς;».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...