Κοινωνία

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια: Στον «αέρα» και οι τηλεξετάσεις σε πολλά ΑΕΙ - Αποφασίζουν οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων

Αντιφατικός είναι ο αντίκτυπος της ομόφωνης απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, τη Δευτέρα, για διενέργεια των εξετάσεων στα πανεπιστήμια ψηφιακά, στην περίπτωση που η σχολή τελεί υπό κατάληψη.

Για σήμερα, Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση οι Σύγκλητοι στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) καθώς και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της εξεταστικής. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υιοθετείται η λύση των τηλε-εξετάσεων, όπου είναι εφικτό. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ανακοινώθηκε η διεξαγωγή εξετάσεων ηλεκτρονικά. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), η Σύγκλητος θα επανεξετάσει το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ηγεσίες των ιδρυμάτων θα υποστηρίξουν τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά ήδη υπάρχουν διαφοροποιήσεις τμημάτων. Μάλιστα, στο ΕΚΠΑ έχουν κληθεί να εκπροσωπηθούν οι φοιτητές με αποτέλεσμα η συνέλευση να αναμένεται θυελλώδης.

Σε ό,τι αφορά τις Σχολές, οι οποίες εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, τίθεται το θέμα της διενέργειας εξετάσεων διαδικτυακά, ύστερα και από τη σχετική απόφαση που ελήφθη από την Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, προχθές Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της δεσμευτικής εγκυκλίου που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση αξιόπιστες πηγές, στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος αναμένεται να προτείνει τη συμπόρευση με την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, προβλέπεται να κινηθεί και η Σύγκλητος του ΟΠΑ με σχετική εισήγηση του Πρύτανη Δημήτριου Μπουραντώνη.

Στο ΓΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προκριθεί η λύση των δια ζώσης εξετάσεων από τις Πρυτανικές Αρχές, γεγονός το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή μη της κατάληψης. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχιση της κατάληψης, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, προκειμένου να μη χαθούν.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει αποφασίσει να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου. Να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Να αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά προκειμένου να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Σήμερα, Τετάρτη (31/01) θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το νέο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Τέλος, στο ΠΑΔΑ, εφόσον έχει ήδη συνεδριάσει η Σύγκλητος, ανακοινώθηκε πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση μέσα στις επόμενες μέρες και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την εξεταστική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ