Κοινωνία

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις εξετάσεις εξαμήνου - Συγκεντρώσεις φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Έτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να μην χαθεί το εξάμηνο.

Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος.

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης 

Κρατώντας πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας με ψέματα, απειλές και εκβιασμούς για “χαμένες εξεταστικές”, τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή».

Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, με τουλάχιστον δύο κλούβες, πλήθος φοιτητών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει δεν θα περάσει. 

Διαμαρτυρία φοιτητών στο ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή μέλη φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν  παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, φωνάζουν συνθήματα έξω από την Πρυτανεία διεκδικώντας δημόσια παιδεία και δωρεάν σπουδές και κατά της κυβέρνησης δηλώνοντας πως ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί και ότι δεν πτοούνται από την «τρομοκρατία» και τις «απειλές.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και καθηγητές στηρίζοντας τα αιτήματα τους.

Ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής, μέλος του ΕΣΔΕΠ, σημείωσε ότι: «σήμερα το πρωί είχαμε μια συνάντηση με τον πρύτανη, Απόστολο Αποστολίδη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρχαν απειλές και εκβιασμοί από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τις εξετάσεις ώστε να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα. Ζητήσαμε από τη διοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλει να τοποθετηθεί για τους εκβιασμούς όπως και για το επίμαχο νομοσχέδιο. Τα πτυχία αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στις αμοιβές ακόμη όμως και στο δικό μας ερευνητικό έργο».

Οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους φοιτητές αυτή τη στιγμή τελούν υπό κατάληψη περίπου 33 σχολές στο ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ