Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σε κατάσταση συναγερμού Αρχές και κάτοικοι! Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών στον Τύρναβο - Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού - 112 για εκκένωση της Γιάννουλης και των Εργατικών κατοικιών (upd)

Νεότερη ενημέρωση

Τους φόβους που είχαν εκφράσει νωρίτερα πηγές της πυροσβεστικής για περιοχές της πόλης της Λάρισας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ενεργοποίηση του 112 για εκκένωση της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας λόγω υπερχείλισης του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές καλούνται σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

Λίγο νωρίτερα ο δήμος Λαρισαίων με δική του ανακοίνωση είχε ζητήσει να εκκενωθούν οι ισόγειες κατοικίες στις δύο περιοχές «λόγω της αυξημένης ροής των υδάτων στον Πηνειό». Όσοι, δε, δεν μπορούσαν να πάνε σε διαμερίσματα άνω του ισογείου είχαν κληθεί να πάνε στη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των νερών υπάρχει φόβος για την στατικότητά της.

Όπως εξηγούσαν πηγές της πυροσβεστικής στο protothema.gr δεδομένου ότι η ροή του Πηνείου δεν είναι ευθεία, τα πιο επικίνδυνα σημεία για υπερχείλιση είναι στις στροφές του ποταμού εκεί όπου παρουσιάζεται, κατά τις ίδιες πηγές, το φαινόμενο του «ντρεσάζ».

Λίγο νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προς Τύρναβο και οι περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας  καθώς είχε σπάσει ανάχωμα του Πηνειού.

Όπως έλεγαν νωρίτερα κάτοικοι από την συνοικία του Αγίου Θωμά στο protothema.gr «τις τελευταίες ώρες ανεβαίνει πιο γρήγορα το νερό» ενώ παράλληλα προσπαθούσαν ακόμα και με ποδήλατα να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές της Λάρισας.

«Από τις 12 το βράδυ ξεκινησε αυτό. Δεν ξέρουμε τι έχει σωθεί και τι έχει μείνει. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» λέει άλλος κάτοικος της συνοικίας του Αγίου Θωμά στη Λάρισα.

«Στο σπίτι μας έχει 80 πόντους νερό και ανεβήκαμε πιο ψηλά, έχει γίνει χαμός», «μέσα σε 3 ώρες έγιναν όλα, χάθηκαν τα πάντα. Προλάβαμε να πάρουμε μόνο μια βαλίτσα ο καθένας» προσθέτουν άλλοι κάτοικοι της πόλης.

Αρχικό κείμενο

Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών.

Πριν από λίγο εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Βρυότοπος και Αμπελώνας.

Με βάρκες ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός των κατοίκων στον Άγιο Θωμά Λάρισας, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel που έχει ήδη πλημμυρίσει χωριά της Καρδίτσας.

Ο Άγιος Θωμάς είναι περιοχή κοντά στην Φιλιππούπολη της Λάρισας, εκεί όπου τα νερά άρχισαν να πλημμυρίζουν τα στενά από νωρίς το πρωί της Παρασκευής λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού. Η κακοκαιρία Daniel δείχνει ακόμα τα «δόντια» της, ακόμα και μετά τις μεγάλες νεροποντές που έφερε στις περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο Δήμος Λάρισας έχει προχωρήσει στην εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, όμως το κακό έχει γίνει ήδη στον Θεσσαλικό Κάμπο από τις πλημμύρες. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε ότι χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανακάμψει το έδαφος και οι καλλιέργειες. 

Καρέ-καρέ οι διασώσεις της Ζ-ΜΑΚ στη Θεσσαλία - Οι κομάντος στη λάσπη για να «βγάλουν» ηλικιωμένους

Κομάντος απόρρητης μονάδας του στρατού βρέθηκαν στον θεσσαλικό κάμπο για τη διάσωση κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα χωριά. 

Στη Θεσσαλία στάλθηκε η μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ η οποία επιχειρούσε όλο το βράδυ για τη διάσωση εγκλωβισμένων κατοίκων, διαθέτοντας και μπουκάλια με νερό. 

Ζ-ΜΑΚ: Σκληρή εκπαίδευση και κρυφή ταυτότητα

Η Ζ-ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά την Κρίση των Ιμίων, στο Μεγάλο Πεύκο. Η «μονάδα φάντασμα» όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η ελληνική Navy Seals, μια μονάδα-φάντασμα, όπως την αποκαλούν.

Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Η Ζ-ΜΑΚ έχει τρομακτική δύναμη πυρός και όπλα που δεν δείχνει ποτέ σε κάμερες. Η εκπαίδευση των μελών της είναι ιδιαίτερα σκληρή ενώ για λόγους ασφαλείας τα μέλη της δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. 

Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών.

Όταν παρελαύνουν έχουν φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και είναι εκπαιδευμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ανακαταλάβουν μια βραχονησίδα, αλλά και να διεισδύσουν αθόρυβα σε εχθρικό έδαφος.

Μεταφέρονται συνήθως με ελικόπτερα Σινούκ μαζί με τα φουσκωτά τους και τον οπλισμό τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ