Κοινωνία

Politico: Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα! Τα νησιά είναι γεμάτα τουρίστες, αλλά δεν έχουν γιατρούς!

Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα έχει ρωγμές.

Ο θάνατος μιας εφήβου εγκύου και του αγέννητου παιδιού της είναι μόνο δύο από τους τουλάχιστον εννέα πιθανούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι λόγω χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και πριν η χώρα πολιορκηθεί από τις μαινόμενες δασικές πυρκαγιές.

Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενοι εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, παρασυρόμενο από κίνητρα σε μετρητά. 

Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. 

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στα νησιά. στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται.

«Πρέπει να επανασχεδιάζουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από το μηδέν, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο Politico ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να ανταπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά.

Αλλά ακόμα και εκεί που το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ΕΚΑΒ.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικής περίθαλψης) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής», είπε ο Μαθιόπουλος. «Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για αυτό, αλλά προφανώς αυτές είναι απλώς πρόχειρες λύσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ