Κοινωνία

Μέσα στον Αύγουστο αναμένονται οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Προ των πυλών φέρεται πως είναι ακόμα μία άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ανέφεραν πως το νέο κύμα ακρίβειας θα γίνει αισθητό στους καταναλωτές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι τελευταίες ενδείξεις φανερώνουν πως οι αυξήσεις θα «καθίσουν» στα ράφια των καταστημάτων εντός του Αυγούστου. Αυτό αναμένεται να συμβεί επειδή ήδη υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, γεγονός που αναμένεται να παρασύρει και τις αντίστοιχες στη λιανική, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, στα ελαιόλαδα καταγράφονται ήδη ανατιμήσεις, ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες αυξήσεις και στα άλευρα – με τις αλευροβιομηχανίες να φέρονται πως έχουν ειδοποιήσει σχετικά τους αρτοποιούς.

Η άνοδος του πληθωρισμού

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα έχει επιστρέψει ήδη στις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, με αιχμή του δόρατος τις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,4% (σε ετήσια βάση) τον Ιούλιο από 2,8% που άγγιξε τον περασμένο Ιούνιο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού εδώ και πολλούς μήνες, καθώς μέχρι πρόσφατα η πορεία του δείκτη ήταν καθοδική: δηλαδή οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν συνεχώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, παρά την επιμέρους άνοδο στις τιμές των τροφίμων. 

Όπως είναι λογικό, το παραπάνω γεγονός αποτελεί προάγγελο νέων αυξητικών τάσεων στο καλάθι του νοικοκυριού, για το προσεχές χρονικό διάστημα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου, που θα αποτυπώσουν το πού ακριβώς οφείλεται η άνοδος του πληθωρισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα, κατά το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις και στις τιμές των καυσίμων. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα ελληνικά νησιά –όπου βρίσκονται πολλοί ταξιδιώτες και παραθεριστές–, με τις τιμές της βενζίνης να έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τα 2 ευρώ ανά λίτρο... και την κυβέρνηση να υπόσχεται εντατικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...