Κοινωνία

Έβρος: 350 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τα σύνορα του Έβρου - Επιχείρηση αποτροπής από τη Τουρκία

Η άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας στο αίτημα της Αθήνας να μην επιτραπεί στους μετανάστες η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα προφανώς και θεωρείται ένα εξαιρετικά δείγμα των αποτελεσμάτων της απευθείας επικοινωνίας με στόχο τη συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.


Δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που οι Τούρκοι προχωρούν από μόνοι τους σε απομάκρυνση μεταναστών από τον Έβρο

Στη συνέχιση της ιστορικά πρώτης φοράς που οι Τούρκοι ενεργοποιούνται και απομακρύνουν σημαντικό αριθμό παράνομων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού περάσουν στην Ελλάδα προχώρησε η Άγκυρα την Παρασκευή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις προηγούμενες ώρες η τουρκική πλευρά απομάκρυνε μόνη της 350 άτομα από νησίδες στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο σε αριθμούς είχε συμβεί και την περασμένη Τετάρτη (7/6) όταν Τούρκοι είχαν καλέσει με ντουντούκες και τελικά απομακρύνει περίπου 300 μετανάστες από νησίδες στον Έβρο μετά το τηλεφώνημα του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την Δευτέρα (6/6).

Στο τηλεφώνημα αυτό ο κ. Κασκαρέλης ο οποίος είχε συναντηθεί με τον κ. Φιντάν στην Άγκυρα όπου βρέθηκε με αφορμή την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε συζητήσει μαζί του το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

 

Άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή του Έβρου σημειώνουν ότι αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση που λειτουργεί ως «καμουφλάζ» για τους διακινητές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το γεγονός σε συνδυασμό με το ότι σε αρκετά σημεία η στάθμη των νερών έχει υποχωρήσει σε σημείο που να είναι δυνατή η διάβαση του ποταμού με τα πόδια.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές είναι τέτοια η βλάστηση που ακόμα και τα drones που πετούν στον Έβρο αδυνατούν ορισμένες φορές να δώσουν καθαρή εικόνα.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχείς φαίνεται ότι είναι οι περιπολείες από τουρκικής πλευράς που εντοπίζουν και παίρνουν πίσω τους μετανάστες ενώ το ίδιο συμβαίνει αδιαλείπτως και από την ελληνική πλευρά των συνόρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ