Κοινωνία

Ντογιάκος: Δώρισε 4 απινιδωτές στα δικαστήρια της Αθήνας για έκτακτες ανάγκες

Ακριβώς ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέθεσε το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, που επιδίκασε υπέρ του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την αγορά απινιδωτών τους οποίους προσέφερε στα δικαστήρια της πρωτεύουσας.

Ο κ. Ντογιάκος είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή κατά της σε βάρος του απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, μετά την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, όταν υπηρετούσε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η οποία είχε ασκηθεί, από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Στον κ. Ντογιάκο είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών 40 ημερών, για συμπεριφορά ανάρμοστη σε εισαγγελικό λειτουργό και κατάχρηση εξουσίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό και επιδίκασε το εν λόγω ποσό, ως αποζημίωση (χρηματική ικανοποίηση) λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη, παρότι δεν είχε ζητήσει να του επιδικαστεί αποζημίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μετά από όλα αυτά, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσέφερε 4 απινιδωτές, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, προσέφερε έναν απινιδωτή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που θα καλύπτει και ανάγκες του Ανώτατου Δικαστηρίου, έναν στην Εισαγγελία Εφετών και το Εφετείο Αθηνών και από έναν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απινιδωτές στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι καθημερινά εργάζεται μεγάλος αριθμός δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων και σε καθημερινή βάση βρίσκονται εκεί χιλιάδες πολίτες. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός για την κάλυψη κάποιου έκτακτου περιστατικού και ως εκ τούτου θα χειρίζονται τους απινιδωτές -κατά πάσα πιθανότητα- εκπαιδευμένοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με σχετικό έγγραφό του προς τον νόμιμο αναπληρωτή του, αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με αφορμή την επικείμενη αποχώρησή μου από την Υπηρεσία, αναλογιζόμενος τις ευεργεσίες που μου προσέφερε επί μακρά σειρά ετών, σας γνωρίζω ότι προσφέρω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για από κοινού χρήση με τον Άρειο Πάγο, έναν απινιδωτή για την κάλυψη έκτακτων ιατρικών περιστατικών, καρδιολογικού χαρακτήρα, σε χώρους που καθημερινά διέρχεται ή παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών και εργαζομένων».

Όπως είναι γνωστό ο απινιδωτής είναι η ιατρική εκείνη συσκευή η οποία, σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία, μέσω ηλεκτρικού σοκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ