Κοινωνία

Θρήνος και για τον Παναθηναϊκο για τον θάνατο του Γιάννη Βογιατζή

Εκτός από τον καλλιτεχνικό κόσμο και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πενθούν για τον θάνατο του γνωστού τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή, καθώς υπήρξε η φωνή του ύμνου της ομάδας τους, που έμελε να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους όλων των εποχών, καθώς από το 1962 που τον πρώτο ερμήνευσε μέχρι και σήμερα εξακολουθεί ν ακούγεται και να τραγουδιέται με το ίδιος πάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ωστόσο ο συγκεκριμένος ύμνος που είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία των Γιώργου Οικονομίδη και Γιώργου Μουζάκη με τίτλο “Σύλλογος Μεγάλος” δεν τραγουδήθηκε πρώτα από τον Γιάννη Βογιατζή αλλά από τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Λέανδρο Παπαθανασίου πατέρα της παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτριας Βίκυς Λέανδρος.

Ήταν το 1958 όταν Οικονομίδης και Μουζάκης αποφάσισαν να γράψουν τον ύμνο με σκοπό να τον ερμηνεύσει ο Λέανδρος Παπαθανασίου. Mετά από ένα νικηφόρο αγώνα, όπως αναφέρεται στο ιστορικό του ύμνου στο επίσημο site της ομάδας, επί του Απόλλωνα και μόλις βγήκαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Γιώργος Οικονομίδης αυτοσχεδίασε την αρχή του ύμνου: «Σύλλογος μεγάλος...». Σ' ένα πακέτο τσιγάρα Κεράνης, αστραπιαίως, ο Μουζάκης σχεδίασε ένα πρόχειρο πεντάγραμμο, όπου δεν άργησε να αποτυπώσει την «Παναθηναϊκή» μουσική.

Το αποτέλεσμα αν και τους ενθουσίασε, δεν είχε την αναμενόμενη πέραση στους φιλάθλους με την φωνή του Λέανδρου Παπαθανασίου. Για τον λόγο αυτό ο Λέανδρος θέλησε να τον επανακυκλοφορήσει συμπράττοντας καλλιτεχνικά με το συγκρότημα της εποχής «Τρίο Μπελκάντο».

Λίγα χρόνια αργότερα και όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του ο Γιάννης Βογιατζής έγινε σε εκείνον πρόταση να τον ερμηνεύσει με αποτέλεσμα η δίκη του εκτέλεση να τραγουδιέται μέχρι σήμερα από τους φιλάθλους :

«Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε δεν ξέρω για ποιο λόγο και μου λέει ο Οικονομίδης θα μας πεις τον ύμνο; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική. Όλοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, ήταν ύμνος. Θα μπορούσα να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού, μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά, και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όμως έχω τραγουδήσει και τον ύμνο της Ξάνθης τον οποίο την τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε».

Το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος, ο Μουζάκης το «άρπαξε» από τη μουσική της ταινίας «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»:

«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος

δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός

και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι,
 

ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.

Παναθηναϊκέ Παναθηναϊκέ

Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ».


Οι ύμνοι του Παναθηναϊκού Α.Ο.



Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού ηχογραφήθηκε το 1931 στο Βερολίνο και διασώζεται μέχρι σήμερα το ρεφραίν όπου αναφέρει «Ζήτω ένδοξε μεγάλε, ζήτω ένδοξε τρανέ, της Αθήνας μας καμάρι, ζήτω Παναθηναϊκέ».

Στη συνέχεια ο δεύτερος ύμνος γράφτηκε το 1948 από τους Κώστα Κοφινιώτη (στίχοι) και Γιάννη Βέλλα (μουσική), με ερμηνευτή τον Πάνο Κόκκινο και τίτλο Προχωρείτε προς τη Νίκη. Τα λόγια του ήταν:

«Το χίλια εννιακόσια οκτώ , ιδρύθει στην Ελλάδα ο πιο μεγάλος σύλλογος η πιο τρανή ομάδα.
Για σύμβολο της έστησε την πράσινη σημαία στον στίβο και στα γήπεδα την πιο τρανή ιδέα.
Προχωρείτε προς τη νίκη, χείμαρρος ορμητικός έχει σήμα το τριφύλλι και είναι πάντα θρυλικός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ