Κοινωνία

Εκρηκτικό το κλίμα στη Χειμάρρα μετά τη σύλληψη του Μπελέρη - Συγκέντρωση οργής ομογενών (βίντεο)

Στο σημείο ήταν προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία του Μπελέρη, η οποία, ωστόσο, δεν ακυρώθηκε και έτσι στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί ομογενείς και διαμαρτύρονται για τη σύλληψή του.

Οι συγκεντρωμένοι κάνουν λόγο για «στημένη σύλληψη» από τις αλβανικές αρχές, ώστε να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες ομογενείς και να μην πάνε να ψηφίσουν.

Το εκρηκτικό κλίμα έρχεται να πυροδοτήσουν νέες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους κύκλους ομογενών, που κάνουν λόγο και για άλλες συλλήψεις ομογενών.

Δείτε αποκλειστικά βίντεο του iefimerida.gr από τη συγκέντρωση οργής στη Χειμάρρα:

Η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Δ. Μπελέρη

Yπενθυμίζεται ότι οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τον υποψήφιο δήμαρχο της Χειμάρρας.

Όπως αναφέρει το himara.gr, ασφαλίτες του Έντι Ράμα συνέλαβαν τον Φρέντι Μπελέρη χωρίς λόγο, με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος.

Η στιγμή της σύλληψης του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας ανέβασε βίντεο στο Facebook, στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο των Σπηλαίων με συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους ασφαλίτες, οι οποίοι τον αρπάζουν και αρχίζουν να τον σέρνουν. Στη συνέχεια τον συλλαμβάνουν μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Ο Μπελέρης οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στον Αυλώνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το μεσημέρι, η Εισαγγελία Αυλώνα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη δείγμα «της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη», ενώ ζήτησε να μη σπεύσει κανείς να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα και να μείνει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας στην Αλβανία

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο, τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο facebook έκανε γνωστό πως ενημέρωσε για το θέμα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ενημέρωσα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Διάβημα από το ΥΠΕΞ στα Τίρανα για τη σύλληψη Μπελέρη

Δραστήρια κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελληνίδα πρέσβης Κωνσταντίνα Καμίτση προέβη σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμέσως μετά, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δένδιας: Συνιστά σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη

«Η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη.

«Ενημέρωσα για αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντες την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Θεοδωρικάκου με τον Αλβανό ομόλογό του

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Bledar Çuçi, και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο ομογενής Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης.

Ο Ράμα ενδέχεται να εκνευρίστηκε καθώς νωρίτερα το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του για την πόλωση του κλίματος στη περιοχή.

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του κατά της αλβανικής κυβέρνησης για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη Χειμάρρα.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «ευθεία προσβολή» στην ελληνική μειονότητα της γειτονικής χώρας, τονίζοντας πως η συμπεριφορά της Αλβανίας «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Η σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έχει ως αποκλειστικό στόχο τον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία σε δύο ημέρες. Και συνιστά ευθεία προσβολή των δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τα οποία η γειτονική χώρα έχει υποχρέωση να σέβεται. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη χώρα μας», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΚΚΕ: «Απαράδεκτη η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, να απελευθερωθεί άμεσα»

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει ότι «θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να «προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελληνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές».

ΠΑΣΟΚ: Προσπάθεια εκφοβισμού της μειονότητας η σύλληψη Μπελέρη

Για προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Η σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας, Φ. Μπελέρη, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας.

Ο κ. Ράμα, ο οποίος πριν από κάποιους μήνες έπλεκε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη, προσπαθεί τώρα με απειλές, συλλήψεις και εκβιασμούς να επηρεάσει τους Έλληνες ομογενείς, να μειώσει τη συμμετοχή τους και να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ