Βόρεια Ήπειρος

Παρέμβαση ΗΠΑ στη σύλληψη Μπελέρη-Πρακτικές Ερντογάν από τον Ράμα-Ζορίζονται οι Αλβανοί με την ενημέρωση της ΕΕ

Καθώς δύο ημέρες απέχουν από τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία, η Αμερικανική Πρεσβεία κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς να διασφαλίσουν ότι οι εκλογικές δραστηριότητες διεξάγονται σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα. Μετά τη σύλληψη Μπελέρη, η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι, όπως έκανε τα τελευταία δέκα χρόνια, θα στηρίξει τον αλβανικό λαό για μια ισχυρή δημοκρατία.

«Οι αλβανικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές είναι διαφανείς, ελεύθερες και ασφαλείς. Όπως και σε προηγούμενες διαδικασίες, διεθνείς εκπρόσωποι, μεταξύ άλλων από την πρεσβεία των ΗΠΑ, θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα ως εκλογικοί παρατηρητές. Οι εκλογές είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν την υποχρέωση να προτείνουν καθαρούς υποψηφίους, άξιους να εκπροσωπήσουν τον αλβανικό λαό και τώρα η απόφαση πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών. Όπως κάναμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τη βούληση του αλβανικού λαού για μια ισχυρή δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρεσβείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλβανίδα δημοσιογράφος Μεντόρ Κίκια αποκάλυψε ότι σε σχέση με τη σύλληψη Δ. Μπελέρη, έχουν ειδοποιηθεί όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μιλώντας η ίδια στο «Top Talk» της αλβανικής τηλεόρασης είπε ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί πολύ πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου.

«Αν και αυτό είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη δικαιοσύνη ή την αλβανική πολιτική, οι δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών προκαλούν ανησυχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ειδοποιεί τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ειδοποιεί τον υπουργό της Σουηδίας που θα έχει την επόμενη προεδρία, και την ΕΕ. Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΕΕ ενημερώθηκαν σήμερα, ενημερώθηκαν για ένα περιστατικό που συνέβη στη Χειμμάρα. Σταματήστε να υλοποιείτε αυτή την ιστορία για την οποία θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί μια ανακριτική διαδικασία, αν υπάρχουν στοιχεία», είπε η ίδια.

Ο διευθυντής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ρεμπάνι Τζάουπι είπε ότι η Εισαγγελία Αυλώνας ασκεί ποινική δίωξη κατά του υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρα. Η σύλληψή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αλβανική και ελληνική πολιτική. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας, που κατέθεσαν στην αστυνομία, τους υποσχέθηκαν 100.000 λεκ άνθρωποι του Μπελέρη για μία ψήφο, σκηνικό που μυρίζει από μακριά ότι είναι στημένο και αποτελεί τρόπο δράσης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αυλώνας, Α. Ζάρκα, σε δελτίο Τύπου, από την Τοπική Διεύθυνση της Αστυνομίας Αυλώνας, ανέφερε:

«Στις 08.05.2023, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αυλώνας κατέγραψε ποινικό διαδικασία αρ. 489, με βάση την παραπομπή που έγινε από την Τοπική Αστυνομική Διεύθυνση Αυλώνας, για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά στις εκλογές».

Από τις μέχρι στιγμής διενεργηθείσες πράξεις στο πλαίσιο της έρευνας αυτής της ποινικής διαδικασίας, από τις ανακριτικές δομές της Τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αυλώνας, πληροφορίες για ύποπτους πολίτες που εμπλέκονται σε δραστηριότητα παράνομης ψηφοθηρίας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 14 Μαΐου 2023, στην πόλη της Χειμάρρας και στα χωριά που υπάγονται στον δήμο Χειμάρρας, προσφέροντας σε διάφορους πολίτες ορισμένα χρηματικά ποσά ως αντάλλαγμα για να ψηφίσουν έναν από τους διαγωνιζόμενους υποψήφιους.

Μετά την καταχώριση της ποινικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας εξουσιοδοτείται να προβεί σε σειρά δικονομικών ενεργειών επιτόπου, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, προκειμένου να διαπιστωθεί το αξιόποινο γεγονός για το οποίο πρωτοκολλήθηκε η εν λόγω ποινική διαδικασία.

Μετά από σειρά ενεργειών από τις δομές της Τοπικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αυλώνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Ειδικής Επιχειρησιακής Δύναμης στη Γενική Διεύθυνση της Κρατικής Αστυνομίας, κατ' εντολή της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου στην Αυλώνα, με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν δυναμικά, με τη χρήση ειδικών μεθόδων έρευνας, στο πλαίσιο της κωδικοποιημένης αστυνομικής επιχείρησης «Matrix», έγινε η σύλληψη πολιτών, για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά στις εκλογές», με την κατηγορία που προβλέπεται από το άρθρο 328, 25 ΠΚ.

Ως υλικό τεκμήριο κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 40.000 λεκ αλάτων. Οι έρευνες συνεχίζονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ράμα χρησιμοποιώντας οθωμανικές μεθόδους σκοπεύει να αγνοήσει την Ελλάδα ως χώρα, όχι μόνο την κυβέρνηση, για αυτό οφείλει όλος ο πολιτικός κόσμος να του διαμηνύσει, ότι η Αλβανία δεν θα δει τα επόμενα χρόνια την είσοδο της στην ένωση αυτή με τίποτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ