Κοινωνία

Νέα Σμύρνη: Συνελήφθη ο ένας Κολομβιανός που «άδειασε» θυρίδες τράπεζας

Εξελίξεις στην υπόθεση της μεγάλης αρπαγής από τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη, σημειώθηκαν μετά τη σύλληψη του 46χρονου, μέλους της κολομβιανής συμμορίας των «μακρυχέρηδών».

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, που δρούσε σε όλο τον κόσμο, διέρρηξε πέντε θυρίδες από θησαυροφυλάκιο τραπεζικού καταστήματος στη Νέα Σμύρνη πέρυσι τον Ιούλιο.

Η Ασφάλεια Αττικής κατάφερε να ταυτοποιήσει τρεις αλλοδαπούς υπηκόους Κολομβίας και να σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία.

Ένας από αυτούς έπεσε στα χέρια των Σουηδών αστυνομικών μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol και τώρα αυτό που απομένει, είναι να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων συνεργών συνεχίζονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρέ-καρέ η δράση των Κολομβιανών «ποντικών» της τράπεζας

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο από τη δράση του τρίου των Κολομβιανών «ποντικών» που άδειασαν τις θυρίδες απο την τράπεζα της Νέας Σμύρνης, όπως παρουσίασε το protothema.gr στις αρχές Απριλίου.

Όπως φαίνεται, μέσα από το υλικό, οι Κολομβιανοί μασκοφόροι, κατόπτευαν την τράπεζα της Νέας Σμύρνης από ένα καφέ, ενώ όπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών, οι διεθνείς «μακρυχέρηδες» είχαν βάλει στο μάτι άλλες τέσσερις τράπεζες πριν καταλήξουν στη μεγάλη αρπαγή από τις θυρίδες του υποκαταστήματος στη Νέα Σμύρνη.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως από τα απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ, το διαβιβαστικό και τις πληροφορίες του protothema.gr, προκύπτει πως οι «μεταφερόμενοι» ποντικοί με αρχηγό τον 46χρονο Jose Alejandro B.B και εκτελεστικούς βραχίονες τον 42χρονο John Jairo Β.Β και τον 46χρονο Rafael Alexander B.G, χτυπούν με το ίδιο modus operandi, σε Σουηδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Καναδά και προσγειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τη Σερβία στην Αθήνα, για να κανουν τη «μπάζα - εξπρές» και στη συνέχεια να πετάξουν για Ισπανία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ: «Οι δράστες, εισήλθαν στην χώρα μας μέσω τρίτης χώρας – Σερβία –, αρκετές ημέρες νωρίτερα ώστε να προβούν στην κατοπτεύση των υποψηφίων στόχων και την επιλογή του καταλληλότερου. Προς τούτο, επισκέφθηκαν τουλάχιστον ένα ακόμα κατάστημα τράπεζας, στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτει, καθώς επίσης και υποκαταστήματα στις περιοχές του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τον καταλληλότερο στόχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα όπως φαίνεται στα βίντεο, κάθονται στην καφετέρια από όπου κατοπτεύουν την τράπεζα, στη συνέχεια αναχωρεί πρώτα ο ένας και εισέρχεται σε αυτή. Από διαφορετική κάμερα και άλλη μέρα, φαίνονται να περνάνε οι δύο μαζί ενω μετά από μισό λεπτό περνάει και ο τρίτος.

2,5 ώρες μέσα στο θησαυροφυλάκιο

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, που κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση και να ξεσκεπάσει τους Κολομβιανούς «ποντικούς» αποκαλύπτεται πως οι τρεις «μακρυχέρηδες» απο τη Λατινική Αμερική, για δυόμισι ώρες αλώνιζαν ανενόχλητοι στο θησαυροφυλάκιο και λες και ήταν αόρατοι, άδειαζαν κάτω απο τη μύτη των υπαλλήλων τις θυρίδες!

«Κατά το χρονικό διάστημα από τις 09:30 έως τις 12:00 της 8ης Ιουλίου 2022, οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ιατρικές μάσκες λόγω Covid και προσποιούμενοι τους πελάτες εισήλθαν διαδοχικά στο κατάστημα της τράπεζας στη Νέα Σμύρνη και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους του καταστήματος, διέρρηξαν πέντε θυρίδες στο χώρο την θησαυροφυλακίου, αφαιρώντας κοσμήματα και χρυσαφικά, συνολικής χρηματικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν φυσικά «χτυπήσουν» την τράπεζα, είχαν κάνει προετοιμασία, ενώ οι ρόλοι τους ήταν μοιρασμένοι και διακριτοί. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την παραμονή τους στην χώρα μας, προμηθεύτηκαν νέες επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, και νοικιάσανε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Πριν την τέλεση της κλοπής, είχαν προβεί περισσότερες φορές σε κατοπτεύση, λεπτομερή χαρτογράφηση και καταγραφή σε video του στόχου τους, καθώς είχαν επισκεφθεί το κατάστημα της τράπεζας περισσότερες φορές για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές ημέρες. Κατά την διάρρηξη και κλοπή, είχαν σαφώς διακριτούς ρόλους (διαρρήκτες – τσιλιαδόρος), ενώ είχαν σχηματίσει και την αναγκαία υποδομή, ώστε να προσπεράσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας (είσοδος στο κατάστημα, κάμερες ασφαλείας, υπάλληλοι, πελάτες – μάρτυρες, καλυμμένα χαρακτηριστικά). Επιπλέον στοιχείο, ενδεικτικό της οργάνωσης τους είναι ότι εισήλθεν διαδοχικά στο κατάστημα, όπως ακριβώς και εξήλθαν».

Πέταξαν την ίδια μέρα για Ισπανία

Μετά το «ξάφρισμα» των θυρίδων, οι Κολομβιανοί πέρασαν στην τελική φάση του σχεδίου. Αυτή της εξαφάνισης. Όπως αναφέρεται: «Ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια και τελικά συναντήθηκαν σε σημείο μακριά από την τράπεζα, ενώ βρίσκονταν προφανώς σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους και να διαφύγουν τυχόν εντοπισμού τους, αποχώρησαν από την χώρα την ίδια κιόλας μέρα που τέλεσαν την κλοπή και μετέβησαν αεροπορικώς στην Ισπανία».

Οι αστυνομικοί του Διαρρηκτών, ψάχνοντας την υπόθεση εξακρίβωσαν ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει τις αρχές και άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αναφορικά με το «modus» που χτυπούν: «Από την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, των καταθέσεων των μαρτύρων, την μεθοδολογία – modus operandi – που ακολούθησαν οι δράστες κατά την διάπραξη των διαρρήξεων στις θυρίδες, τους χώρους που στοχοποίησαν – καταστήματα ελληνικών τραπεζών –, τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν, την άρση του απορρήτου και τις πληροφορίες που περιήλθαν καθώς και από την διεθνή αστυνομική συνεργασία, οι δράστες ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση με διεθνικό χαρακτήρα που επεδίωκε την διάπραξη κακουργημάτων και δή, διακεκριμένων κλοπών από καταστήματα τραπεζών της χώρας. Συγκεκριμένα τα μέλη της, εισέρχονται σε χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης και στη συνέχεια νοικιάζουν αυτοκίνητα και μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές για να εντοπίσουν τραπεζικά καταστήματα που διατηρούν θυρίδες προς ενοικίαση. Αφού κατοπτεύσουν τα τραπεζικά καταστήματα, εισέρχονται σε αυτά ως πελάτες και στη συνέχεια προχωρούν στην διάπραξη των διαρρήξεων. Εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη προσοχής των υπαλλήλων και τα κενά ασφαλείας των τραπεζών, καταφέρνουν να εισέλθουν στο χώρο των θυρίδων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να διαρρήξουν τις θυρίδες αφαιρώντας τα αντικείμενα που αυτές περιέχουν. Ακολούθως τα μέλη της ομάδας, μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ευρώπης, για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Οι δράστες, διέπραξαν τις αξιόποινες και τις προπαρασκευαστικές πράξεις τους με διαφορετική σύνθεση, αλλά σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 46χρονου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της διάρρηξης. Η πράξη που διέπραξαν τα μέλη στην Ελλάδα δεν ήταν αποκομμένη από το συνολικό εγκληματικό σχεδιασμό τους, αντιθέτως ήταν πολύ καλά οργανωμένη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...