Κοινωνία

Κάρλα: Η λίμνη της Ελλάδας που αναγεννήθηκε από το μηδέν

Η Ελλάδα έχει περισσότερες λίμνες από όσες φανταζόμαστε και γνωρίζουμε και αυτό το διαπιστώνει κανείς όσο ταξιδεύει στην χώρα. Μικρές ή μεγαλύτερες, όλες έχουν τη δική τους ιστορία ενώ κάποιες ξεχωρίζουν γι’ αυτήν αλλά και για το όνομά τους. Μια από αυτές που ίσως δεν γνωρίζεις και έχει ιδιαίτερη ιστορία βρίσκεται στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Ο λόγος για τη λίμνη Κάρλα η οποία κυριολεκτικά αναγεννήθηκε έχοντας εξαφανιστεί. Η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια πολύ γνωστή λίμνη στους πολλούς. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να γνωρίσεις από κοντά τη λίμνη Κάρλα.

Κάρλα: Η λίμνη της Ελλάδας που αναγεννήθηκε από το μηδέν

Η λίμνη Κάρλα στη Λάρισα η οποία παλιότερα ονομαζόταν και Βοιβηίδα έχει μια παράξενη ιστορία μιας και αρχικά είχε αποξηρανθεί εσκεμμένα. Η λίμνη βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Ήταν κοντά στο 1960 όταν αποφασίστηκε να αποξηρανθεί καθώς προκαλούσε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα με τις βροχοπτώσεις δημιουργούνταν από την λίμνη Κάρλα πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες που ήταν πέριξ αυτής. ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Παρ’ όλα αυτά με την πορεία των ετών διαπιστώθηκε ότι τελικά η αποξήρανσή της δεν ήταν σωστή. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις που είχαν επέλθει στο οικοσύστημα ήταν πολύ σημαντικές. Έτσι πλέον η λίμνη αναγεννήθηκε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που έγιναν όχι ωστόσο στο αρχικό της μέγεθος μιας και κάποτε έφτανε περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 5 μέτρα περίπου. Κατά τη διάρκεια των έργων για την αναγέννησή της ήρθαν στο φως και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πάρτε μια γεύση από τη χιονισμένη όψη της λίμνης…

Άγνωστες λίμνες της Ελλάδας

Η λίμνη Κάρλα δεν είναι όμως η μοναδική λίμνη της Ελλάδας που ίσως δεν γνωρίζεις. Και μπορεί η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα και η λίμνη της Καστοριάς να είναι φημισμένες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιο μικρές που αξίζουν την προσοχή σου. Όπως για παράδειγμα η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία είναι αποτέλεσμα παγετώνων αλλά και η άγνωστη λίμνη Πετρών με την κινηματογραφική ομορφιά. Το σίγουρο είναι ότι σε όποια λίμνη κι αν βρεθείς θα νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα και μάλιστα αν πας διαφορετικές εποχές του χρόνου. Αποτελούν ένα αξιοθέατο της φύσης ή του ανθρώπου που πάντα εντυπωσιάζει…

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ