Κοινωνία

Και Έλληνας ξενοδόχος στο στόχαστρο των τρομοκρατών -Έστηναν "γιαλαντζί" δολοφονίες για να παίρνουν λεφτά από τον "Σάνι"

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων στη νησιωτική χώρα, είχε μπει στο στόχαστρο των δύο Πακιστανών τρομοκρατών που συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο 27χρονος Χαϊντέρ (Syed Irtaza Haider) είχε στείλει φωτογραφίες του επιχειρηματία και του αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί, στον καθοδηγητή από το Ιράν με το κωδικό όνομα «Shani» σύμφωνα με ρεπορτάζ από τον «Ελεύθερο Τύπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 27χρονος στην απολογία του παραδέχθηκε πως είχε λάβει προκαταβολή 2.000 ευρώ από τον «Shani» (τον 30χρονο καθοδηγητή και συγχωριανό του), προκειμένου να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες από το εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στο πλαίσιο κατόπτευσης του υποψήφιου στόχου και τα υπόλοιπα μετά την ολοκλήρωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο 27χρονος Χαϊντέρ φέρεται να επιχείρησε να αποσπάσει χρήματα από τον φερόμενο καθοδηγητή, «σκηνοθετώντας» ανθρωποκτονίες.

Ο Χαϊντέρ είχε σφάξει κάποιο ζώο, τα αίματα του οποίου τοποθέτησε πάνω σε κάποιον κομπάρσο, ο οποίος κείτονταν στο έδαφος, με στόχο να δείξει στον Ιρανό καθοδηγητή πως είναι «σκληρός εκτελεστής», ώστε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα.

Η παρακολούθηση του επιχειρηματία και οι συνομιλίες με τον «Shani»


Στις 29 Ιανουαρίου 2023 και στις 12 Φεβρουαρίου 2023, καταγράφονται συνομιλίες ανάμεσα στον Χαϊντέρ και τον «Shani», κατά τις οποίες στοχοποιούν τον επιχειρηματία ξενοδόχο. Ο 27χρονος στέλνει φωτογραφία που απεικονίζει τον επιχειρηματία με τον ίδιο.

Ο «Shani» ζητά και άλλες πληροφορίες για τον επιχειρηματία και το οικογενειακό του περιβάλλον επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που θα του δώσει ο 27χρονος πρέπει να είναι σωστά και του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γιατί άμα τον δείξουν στην τηλεόραση με άλλο όνομα, τότε θα έχουμε εμείς πρόβλημα».

Παράλληλα ο 30χρονος του ζητά να τραβήξει και άλλες φωτογραφίες και βίντεο του επιχειρηματία και του αυτοκινήτου αναφέροντας: «Οκ Syed, να τραβήξεις κανένα τέτοιο βίντεο να φαίνεται μέσα και τον παρακολουθούμε. Στο βίντεο να φαίνεται κι η πινακίδα του αυτοκινήτου και το άτομο αυτό καθαρά».

Ο Χαϊντέρ ανταποκρίνεται και στέλνει φωτογραφίες και βίντεο του αυτοκινήτου, στις οποίες στη θέση του οδηγού είναι ένας άνδρας περίπου 70 χρόνων, που είναι ο ξενοδόχος.

Ο καθοδηγητής φέρεται να δεχόταν πιέσεις στη χώρα του


Ο «SHANI» στις 9 και 12 Ιανουαρίου συνομιλώντας με τον Χαϊντέρ, του αναφέρει ότι δέχεται πιέσεις από τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στον εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή.

«Αυτοί με απειλούν πάρα πολύ κι αν δεν βρεθεί λύση, θα γίνει μεγάλο κακό» λέει ο 30χρονο με τον Χαϊντέρ να τον καθησυχάζει: «Σάνι, εγώ για να κάνω πίσω είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να φύγω χρειάζομαι εκρηκτικά. Σε αυτό το εστιατόριο θα το κάνω εγώ. Τώρα θα κάνω μεγάλη δουλειά».

Ο Χαϊντέρ ζητά από τον «Shani» να τον προμηθεύσει με αυτά που χρειάζεται και ο 30χρονος του δίνει εναλλακτικούς τρόπους για το χτύπημα: «Στο εστιατόριο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπουκάλα υγραερίου, ή 2-3 άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε σωστή ευκαιρία».

Ο «Shani» επανέρχεται και λέει: «Μην με κοροϊδεύεις γιατί είναι σοβαρό το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε σοβαροί, δεν είναι μικρά παιδιά, δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις κι εδώ υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες. Βρες κάποια λύση, με τα λόγια δεν μπορείς να βρεις καμιά, είναι σα να με πούλησες για λίγα λεφτά, δεν θα γίνει με λόγια». Ο Χαϊντέρ απαντά: «Να με βοηθήσεις έστω και λίγο, γιατί δεν μπορώ να κάνω πίσω σου λέω. Να βρεις άλλη λύση, εκτός από το να εκβιάζεις και να εκφοβίζεις άλλους».

Ο καθοδηγητής κατάλαβε τα στημένα βίντεο του Χαϊντέρ


«Το αίμα στο αληθινό βίντεο και στις φωτογραφίες το καταλαβαίνεις καλά, φαίνεται στο βίντεο αν είναι αληθινό ή ψεύτικο» λέει ο Σάνι στον 27χρονο, καταλαβαίνοντας ότι επιχειρεί να «σκηνοθετήσει» νεκρούς…

Ο Σάνι επανέρχεται: «Πάρε τον Saqi (ο δεύτερος κατηγορούμενος) μαζί, ή οργάνωσε κάτι άλλο και να το κάνεις έτσι ώστε να φανεί σαν απλό ατύχημα». Ο Χαϊντέρ για να τον «καλοπιάσει» αναφέρεται σε άλλον στόχο: «Σάνι, αυτός που θα κάνουμε στόχο, έρχεται τρεις μέρες Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Αυτός θα βγει και στις ειδήσεις. Είναι επιχειρηματίας. Όταν θα είναι στα χέρια μου, ο άνθρωπος ζωντανός δεν θα φύγει».

Και πάλι ο Σάνι ζητά λεπτομέρειες: «Μπορώ να έχω μια φωτογραφία από αυτόν τον άνθρωπο; Αν είναι επιχειρηματίας μπορεί να γκουγκλάρεις τη εταιρεία του ή να τον βρεις στο facebook, θα υπάρχουν λεπτομέρειες», ενώ ζητά παράλληλα να ξεκινήσει αυτή τη δουλειά.

Οι τρομοκρατικές «ιδέες» του 27χρονου Χαϊντέρ


«Θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα νησί, να βρούμε 2-3 που είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο και μαζί με έναν φίλο μου να τους ‘καθαρίσουμε’» λέει ο 27χρονος Χαϊντέρ προς τον 30χρονο καθοδηγητή επιχειρώντας να του δώσει «ιδέες» για άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Θεωρούσε ότι μια επίθεση μαζικών δολοφονιών στο κέντρο της Αθήνας ήταν δύσκολο να την πραγματοποιήσει και να διαφύγει μετά από αυτή, γι αυτό συνεχίζει τις «προτάσεις» στον καθοδηγητή: «Αν είχα και μια βόμβα θα την έβαζα σε πολυσύχναστο σημείο να σηκωθούν 40-50 νεκροί. Από τον κάθε νεκρό και τραυματία θα σου έστελνα φωτογραφίες και βίντεο».

Ο Χαϊντέρ αποδέχεται ότι αρχικά δέχθηκε να συμμετάσχει στην τρομοκρατική επίθεση αλλά αργότερα, όπως επεσήμανε ο δικηγόρος του Ηρακλής Στάβαρης, βλέποντας το πόσο πυκνοκατοικημένο ήταν το σημείο, υπαναχώρησε φοβούμενος ότι δεν θα μπορούσε να διαφύγει και ουσιαστικά αποδέχεται την συμμετοχή του υπό την έννοια της απόπειρας.

Στη συνέχεια υπό το κράτος απειλών από τον 30χρονο καθοδηγητή, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να του ρίξει «στάχτη στα μάτια», γιατί φοβόταν ότι θα κάνει κακό σε συγγενείς του στο Πακιστάν. Από τις περισσότερες από 1.000 επικοινωνίες τους, προκύπτει ότι συνέχιζε να μιλά με τον καθοδηγητή σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση, ακόμη και δύο μέρες πριν την προσαγωγή του.

Οι διάλογοι των τρομοκρατών


Σε ανατριχιαστικούς διαλόγους του Χαϊντέρ με τον 30χρονο καθοδηγητή, ο 27χρονος υπόσχεται ότι από κάθε τραυματία και νεκρό θα του έστελνε φωτογραφίες και βίντεο, με τον 30χρονο να θέλει «καθαρή» εικόνα των πληγών και των τραυμάτων.

Ο Χαϊντέρ, συνομιλώντας με άλλους ομοεθνείς του, φέρεται να επιδιώκει την επαφή με τον 30χρονο με σκοπό το οικονομικό όφελος καθώς θέλει να «σκηνοθετήσει» αιματοκύλισμα. Εμφανίζεται να λέει πως θα σφάξει μια κατσίκα και θα στείλει φωτογραφίες στον 30χρονο με τα αίματα του ζώου πάνω σε κάποια θύματα «κομπάρσους».

Στις 8 Ιανουαρίου 2023 σε μία συνομιλίας τους, Χαϊντέρ και του Σάνι, αναφέρονται σε μια ανθρωποκτονία που φέρεται να διέπραξε ο 27χρονος, με τον Σάνι να αμφιβάλει για την διάπραξή της ζητώντας περισσότερες αποδείξεις καθώς έχει πρόβλημα με αυτούς που την διέπραξαν. «Σκοτώσατε έναν άνθρωπο, δεν είναι ότι δεν έγινε τίποτα. Σε παρακαλώ να βρεις τα νέα ή τρόπο να το αποδείξεις. Αν δεν καταφέρω να τους πείσω ότι είναι αληθινό, αυτοί θα με διώξουν από την ομάδα τους και θα μου ζητήσουν όλα τα λεφτά πίσω. Έχω την οικογένειά μου εδώ, μπορεί αυτό να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα» γράφει ο Σάνι ο φερόμενος καθοδηγητής. Ο Χαϊντέρ του απαντά: «Ήμουν εκεί, ήταν τρία άτομα και τον μαχαίρωσαν. Εγώ ο ίδιος τράβηξα το βίντεο και ήταν μαζί μου και άλλοι. Οι άλλοι επίτηδες βρίσκουν λάθη».

Η υποτιθέμενη δολοφονία, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα ήταν ψεύτικη. Ο Χαϊντέρ είχε σφάξει κάποιο ζώο, τα αίματα τα τοποθέτησε πάνω σε κάποιον «κομπάρσο», που κείτονταν στο έδαφος και έστειλε την φωτογραφία στον «SHANI», ως απόδειξη της δολοφονίας και του σκληρού προφίλ του.

Ο Αλβανός «επαγγελματίας» εκτελεστής


Στο πλαίσιο της προσπάθειας στρατολόγησης και άλλων ατόμων για την ενίσχυση του επιχειρησιακού βραχίονα της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο αλλά και σε άλλες μελλοντικές ενέργειες, ο Χαϊντέρ απευθύνθηκε σε τουλάχιστον 15 συμπατριώτες και συγκάτοικους. Σε τρεις από αυτούς μίλησε ανοικτά για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον εβραϊκού στόχου. Ο ένας αρνήθηκε και έκοψε κάθε επαφή μαζί του, ενώ και οι άλλοι δύο απλά αρνήθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο 27χρονος φέρεται να επικοινώνησε με έναν Αλβανό υπήκοο με βαρύ ποινικό μητρώο στη χώρας μας, προκειμένου να προβεί σε δολοφονικές ενέργειες. Ο τελευταίος φέρεται να εκδήλωσε την προθυμία να το κάνει λέγοντας ότι «αυτή είναι η δουλειά μου». Όταν όμως ο Χαϊντέρ του κάνει λόγο για σχεδιαζόμενο μακελειό στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή εκείνος αρνείται να εμπλακεί σε ένα σχέδιο επίθεσης, όμοιο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.

Δέκα πακιστανοί υπήκοοι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο Χαϊντέρ κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, εκ των οποίων οι 4 παρουσιάζονται πιο «σκληροί» και ύποπτοι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα κινητά τηλέφωνα των 10 ατόμων που κρατούνται, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάσυρση δεδομένων και οι μεταφράσεις μηνυμάτων, που είναι στην διάλεκτο ουρντού.

Σημειώνεται ότι έχει ανακτηθεί και μεταφραστεί μόνο ένα μέρος των 1.000 συνομιλιών που είχε ο 27χρονος Χαϊντέρ με τον καθοδηγητή στο Ιράν. Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική έρευνα αναδείξει στοιχεία επαφών τους με τον 30χρονο καθοδηγητή στο Ιράν ή πιθανής συμμετοχής τους στην σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση θα συλληφθούν και αυτοί.

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική στα χνάρια των Πακιστανών τρομοκρατών από τις συνομιλίες μέσω διαδικτύου


Τα στελέχη της ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν στηρίξει το κατηγορητήριο στο ιστορικό επικοινωνιών μεταξύ των τριών κατηγορούμενων κυρίως μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Viber, με την έρευνα να επεκτείνεται και σε λογαριασμούς που διατηρούσαν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, ακόμα και το Tik Tok.

Η έρευνα ξεκινά έπειτα από ένα email στο οποίο αναφερόταν ότι οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες τα στοιχεία των οποίων υπήρχαν στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Chabab House της οδού Αισώπου.

Οι επικοινωνίες ανάμεσά τους παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον, τον Νοέμβριο του 2022 όταν ο καθοδηγητής που διαφεύγει τη σύλληψη και βρίσκεται στο Ιράν ζητάει από τον 27χρονο που ζει και εργάζεται στη Ζάκυνθο να του στείλει φωτογραφίες από την εβραϊκή συναγωγή στην Αθήνα.

Στις πρώτες επικοινωνίες δεν του αποκαλύπτει τα ακριβή σχέδιά του αλλά του ζητάει να επισκεφθεί και να φωτογραφίσει εξωτερικά τον χώρο, στέλνοντάς του μάλιστα ακριβής συντεταγμένες προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει το μέρος.

Η «δουλειά»


Ο 27χρονος ταξίδεψε από την Ζάκυνθο στην Αθήνα τα Χριστούγεννα. Τις φωτογραφίες και τα τουλάχιστον 3 βίντεο τα τράβηξε τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου. Το υλικό το έστειλε στον 30χρονος και επέστρεψε στη Ζάκυνθο.

Ο καθοδηγητής αποκάλυψε τα σχέδιά του για αιματοκύλισμα τον Ιανουάριο, όταν ο 27χρονος βρισκόταν και πάλι στην Αθήνα και φιλοξενείτο από ομοεθνείς του.

Ο 29χρονος Χουσεΐν Αμπίντ (Abid Hussain) που εργαζόταν στη Σπάρτη φέρεται και αυτός να συμμετείχε στην κατόπτευση του εστιατορίου-συναγωγή έπειτα από παροτρύνσεις του Χαϊντέρ.

Ο εντοπισμός και η ανάμειξή του στην υπόθεση προέκυψε αργότερα μετά την επεξεργασία των μηνυμάτων που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του Χαϊντέρ, που ήταν και ο βασικός συνομιλητής του καθοδηγητή στο Ιράν.

Οι υπόλοιποι προσαχθέντες ήταν συγκάτοικοι του 27χρονου στον Λαγανά Ζακύνθου και κάποιοι που τον φιλοξένησαν στην Αττική. Προς το παρόν δεν προκύπτει ανάμειξή τους στο σχέδιο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο «Shani» εκτός από χρήματα είχε υποσχεθεί στους δύο Πακιστανούς ασφαλή διαφυγή και εστιατόριο στο Ιράν


Από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν προκύπτει ο στόχος τους να υπάρξουν πολλοί νεκροί από την επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο. Πέρα από την «υπόσχεση» ότι θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Ο 27χρονος Χαϊντέρ στις παραινέσεις του καθοδηγητή να τοποθετήσουν εκρηκτικά, απάντησε πως δεν γνωρίζει από αυτά. Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος ανάμεσά τους για την προμήθεια οπλισμού:

Χαϊντέρ: Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα και πιστόλια

«Shani»: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς

Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πως θα τα μεταφέρω;

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι οδηγίες να ανοίξουν τις φιάλες στην κουζίνα του εστιατορίου και να βάλουν φωτιά.

Στο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου σημειώνεται πως τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεϊν, είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει προσπάθεια να εργαστούν στον υποψήφιο στόχο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...
Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...