Κοινωνία

Που θα βρίσκεται η επόμενη σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων

Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα. Το νέο σημείο μεγάλου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα της Αφρικής.

Την ώρα που οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους για να περιορίσουν τη δύναμη και να προβλέψουν τις κινήσεις της Κίνας, δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, που διασχίζουν ωκεανούς και συνδέουν την αφρικανική ήπειρο, χρησιμοποιούνται από τα απολυταρχικά καθεστώτα για να υπονομεύσουν τη δυτική επιρροή και να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Όπως γράφει το Foreign Policy, η Αφρική βιώνει αυτή τη στιγμή την πιο γρήγορη ανάπτυξη εύρους ζώνης σε παγκόσμιο επίπεδο και ο σχετικός υποθαλάσσιος κατασκευαστικός οργασμός δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην Κίνα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κενό ασφαλείας από τον κίνδυνο εμπλοκής της Ρωσίας.

Απειλή για τη Δύση

Η Δύση θα κάνει λάθος να παραβλέψει τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη επέκταση των αφρικανικών υποβρυχίων καλωδίων, όσον αφορά τις σύγχρονες γεωπολιτικές στρατηγικές μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.

Αυτά τα περιβόητα καλώδια, που αναδύονται κάτω από τη θάλασσα, κουβαλούν την υπόσχεση περισσότερου και γρηγορότερου Ίντερνετ σε όλη την Αφρική, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους πολίτες της και τον υπόλοιπο κόσμο και συνδέοντας ένα εκκολαπτόμενο δίκτυο από κέντρα δεδομένων και ψηφιακής υποδομής.

Η αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι κομβικής σημασίας για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η Αφρική έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από τιτάνες της ιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta, για την ψηφιοποίηση κάποιων από τις λιγότερες εξελιγμένες τεχνολογικά χώρες της.

Μπροστά η Κίνα

Η παγκόσμια εξάρτηση σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, τα οποία αυξάνουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη του cloud computing (υπολογιστικό νέφος ή αλλιώς σουίτα φιλοξενίας αρχείων), μεγαλώνουν το πάτημα της Κίνας στην Αφρική, λόγω της χρηματοδότησης που παρέχει στις χώρες της και των έργων κατασκευής που έχει αναλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομοίως προσφέρει στη Μόσχα έναν στόχο για κατασκοπία, υποκλοπές και κυβερνοεπιθέσεις –προκαλώντας άμεσες ή έμμεσες ζημίες απώλειες, λόγω της εκμετάλλευσης των ψηφιακών συστημάτων και διαδικασιών – στην προσπάθεια της να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τους δυτικούς της συμμάχους.

Και για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω, αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 552 ενεργά ή σχεδιαζόμενα υποβρύχια καλώδια που μεταδίδουν περίπου το 95% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής κίνησης κατά μήκος της Αφρικής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Αυτά αποτελούν σημαντικές υποδομές ICT (Τεχνολογίας Πληροφοριών) που στεφανώνουν την Αφρική από άκρη σε άκρη.

Υπό έλεγχο η Αφρική

Η τεχνολογική επανάσταση της Αφρικής των τελευταίων ετών πηγαίνει χέρι-χέρι με την εμβάθυνση των σχέσεων της με την Κίνα.

Το Πεκίνο εξάλλου έχει συμπεριλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη σε σημαντικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής.

Με απλά λόγια η Κίνα δεν έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή γεφυρών, δρόμων και λιμανιών. αλλά είναι ο κατεξοχήν χρηματοδότης της ψηφιακής επανάστασης της Αφρικής, που σημαίνει ότι σταδιακά την παίρνει υπό τον έλεγχο της, δημιουργώντας μια νέα σημαντική απειλή ασφαλείας για τη Δύση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια και πόσο εύκολα μπορούν να αποτελέσουν «όχημα» για μια επίθεση στη Δύση είχε τονίσει πέρυσι ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, που χρειάστηκε να προσπεράσει το εμπόδιο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας για να δείξει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο τις γνώσεις και την οξυδέρκεια του.

Την παραπάνω ευαισθησία κατανοεί απόλυτα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, έχει επεκτείνει τη ναυτική του δύναμη πολύ μακριά από τις ακτές της χώρας του σχεδόν μέχρι την Αφρική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του κόσμου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...